Ένα αξιόλογο βιβλίο

1Πριν λίγες μέρες, διάβασα ένα αξιόλογο βιβλίο με τίτλο, «Proof heaven» (Ο παράδεισος υπάρχει), που έγραψε ο Dr Eben Alexander, ιατρός , γνωστός για την ανάπτυξη προηγμένων νευροχειρουργικών τεχνικών για περίπλοκες εγκεφαλικές διαταραχές. Για αρκετά χρόνια δούλευε στην Ιατρική Σχολή τού πανεπιστημίου τού Harvard και σε πολλά νοσοκομεία. Με το βιβλίο αυτό περιγράφει τη μεταθανάτια εμπειρία που είχε ο ίδιος όταν περιέπεσε σε κώμα και αναλύει επιστημονικά την περίπτωσή του.

Βέβαια για τέτοιου είδους εμπειρίες γράφτηκαν πολλά βιβλία από πολλούς που περιέπεσαν σε κώμα και μετά επανήλθαν στη ζωή. Ενδιαφέρον όμως έχει αυτό το βιβλίο όχι μόνο για το είδος της εμπειρίας που είχε ο πιο πάνω επιστήμονας, αλλά και για το ότι το περιστατικό συνέβηκε σε έναν καταξιωμένο επιστήμονα ιατρό ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη λειτουργία τού εγκεφάλου και ο οποίος προσβλήθηκε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα που του προκάλεσε καταστροφή στα εγκεφαλικά κύτταρα και ο οποίος έτυχε θεραπείας στο νοσοκομείο όπου ο ίδιος εργαζόταν.

2Ο Dr Eben Alexander αν και εξασκούσε την ιατρική και χειρουργούσε τους πολυπληθείς ασθενείς του οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στον εγκέφαλο, ξαφνικά βρέθηκε ο ίδιος ασθενής, στο ίδιο νοσοκομείο, με πρόβλημα στον εγκέφαλο. Για μια βδομάδα ενώ το σώμα του ήταν σε βαθύ κώμα, αυτός βρισκόταν στο υπερπέραν, στον «κόσμο της Οπτικής του Γαιοσκώληκα», «στην Πύλη» και «στον Πυρήνα» όπως αποκαλεί τα τρία στάδια (ουρανούς) της εξωσωματικής του εμπειρίας.

5Όταν επανήλθε στην επίγεια ζωή, ως εξειδικευμένος νευροχειρουργός του εγκεφάλου,  έκανε μια αναδρομή σε όλη την ιατρική πορεία της ασθένειάς του. Εξέτασε, εκ των υστέρων, όλα τα σχετικά με την περιπέτειά του, αφού ενημερώθηκε τόσο από τους συναδέλφους του όσο και από τα σχετικά έγγραφα τού προσωπικού του ιατρικού φακέλου. Ο εγκέφαλός του ήταν τελείως νεκρός και επομένως δεν μπορούσε να παράγει συνείδηση όπως πίστευε ως επιστήμονας μέχρι τότε. Επομένως, διέγνωσε, ότι ο εγκέφαλος τού ανθρώπου (αυτός ο πολύπλοκος και μυστηριώδης μηχανισμός), λειτουργεί ως φίλτρο που εμποδίζει, εν πολλοίς, τη συνειδητότητα, την άλλη πραγματικότητα της άλλης ζωής, να εισέλθει στην παρούσα ζωή. Καταλήγει ότι, όντως υπάρχει και άλλη «πραγματικότητα», πέραν της επίγειας ζωής και ότι το πρόβλημα που αντιμετώπισε όταν επανήλθε στη ζωή ήταν …οι λέξεις. Δεν μπορούσε να βρει λέξεις για να αποδώσει το μέγεθος και την πληρότητα όσων είδε που δεν συγκρίνονται με τις γνώσεις, εμπειρίες και συμπεράσματα που απεκόμισε τόσα χρόνια σπουδών στην ιατρική επιστήμη. «Είναι σαν να σου δίνουν μισό αλφάβητο και σου ζητούν να γράψεις κείμενα» όπως λέει χαρακτηριστικά.

4Τέτοια βιβλία που έγραψαν σοβαροί καταξιωμένοι επιστήμονες, με χιλιάδες έρευνες στο ενεργητικό τους γύρω από την επιστήμη τους, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια για την όντως ύπαρξη πνευματικής ζωής και πνευματικού κόσμου.

Βέβαια για την ύπαρξη της άλλης ζωής πρεσβεύουν όχι μόνο η ορθόδοξη εκκλησία μας αλλά και πολλές άλλες θρησκείες στον κόσμο. Σωστή και λεπτομερειακή πληροφόρηση βρίσκει κανείς μέσα από τον πλούτο τού γραπτού και προφορικού λόγου των Αποστόλων, των Πατέρων και των Αγίων της Εκκλησίας μας, όπως και μέσα από τη μελέτη της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παράδοσης.

Οι Άγιοι, κατέχοντες το Άγιο Πνεύμα, κατάφεραν να εξαλείψουν «το φιλτράρισμα τού εγκεφάλου» και να ζήσουν τον παράδεισο και επί της γης. Ο Απόστολος Παύλος (μέχρι τότε διώκτης της εκκλησίας) πορευόμενος προς τη Δαμασκό, αρπάγη έως τρίτου ουρανού.

Ιδού τι αναφέρεται στην Αγία Γραφή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β’

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

 Κείμενο

1.Καυχᾶσθαι δὴ οὐ συμφέρει μοι· ἐλεύσομαι γὰρ εἰς ὀπτασίας καὶ ἀποκαλύψεις Κυρίου.

2 οἶδα ἄνθρωπον ἐν Χριστῷ πρὸ ἐτῶν δεκατεσσάρων· εἴτε ἐν σώματι οὐκ οἶδα, εἴτε ἐκτὸς τοῦ σώματος οὐκ οἶδα, ὁ Θεὸς οἶδεν· ἁρπαγέντα τὸν τοιοῦτον ἕως τρίτου οὐρανοῦ.

3 καὶ οἶδα τὸν τοιοῦτον ἄνθρωπον· εἴτε ἐν σώματι εἴτε ἐκτὸς τοῦ σώματος οὐκ οἶδα, ὁ Θεὸς οἶδεν·

4 ὅτι ἡρπάγη εἰς τὸν παράδεισον καὶ ἤκουσεν ἄρρητα ρήματα, ἃ οὐκ ἐξὸν ἀνθρώπῳ λαλῆσαι.

 Ερμηνεία

1 Πρέπει να καυχιέμαι. δε με συμφέρει βέβαια, θα έρθω όμως σε οπτασίες και αποκαλύψεις του Κυρίου.

2 Ξέρω έναν άνθρωπο στο Χριστό πριν από δεκατέσσερα χρόνια – είτε με το σώμα, δεν ξέρω, είτε εκτός του σώματος δεν ξέρω, ο Θεός ξέρει – που αρπάχτηκε τέτοιος άνθρωπος ως τον τρίτο ουρανό.

3 Και ξέρω ότι τέτοιος άνθρωπος – είτε με το σώμα είτε χωρίς το σώμα δεν ξέρω, ο Θεός ξέρει–

4 αρπάχτηκε στον παράδεισο και άκουσε ανεκλάλητα λόγια που δεν είναι δυνατό σε άνθρωπο να τα μιλήσει.

 

 

This entry was posted in Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε