«κυρίες και κύριοι»

μαγεία ραδιοφώνου

Αλήθεια, κάθισε κάποιος να μετρήσει πόσες φορές λέγεται από εκφωνήτριες, εκφωνητές, ανταποκριτές και ανταποκρίτριες μέσω των ραδιοφωνικών καναλιών εκείνο το ταλαιπωρημένο αλλά περιβόητο «κυρίες και κύριοι

Σχεδόν κάθε φορά που εκφωνείται μια καινούργια φράση ή στην επανασύνδεση με τους ακροατές, μετά από τραγούδι ή διαφήμιση, εκστομείται μετά περισσού κορδώματος και μετά βυζαντινής μεγαλοπρέπειας το «κυρίες και κύριοι.»

Το «κυρίες και κύριοι» είναι σαν το αλάτι στο φαγητό που σερβίρεται σε αδαείς περί της υγιεινής διατροφής συνδαιτυμόνες. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα να τους ευχαριστήσουμε στη γεύση και δεν μας ενδιαφέρει η αύξηση της πίεσης κλπ. Είναι ο μαϊντανός που μπαίνει παντού. Η συχνή άνευ διακρίσεως και φορτική επανάληψη μιας λέξης ή μιας σύντομης φράσης ή επιφωνήματος καταντά ενοχλητικό τσίμπημα στα αυτιά των ακουόντων. Όλοι θα θυμούνται στα σχολικά τους χρόνια και κάποιο καθηγητή που είχε αυτό το …ιδίωμα. Λέω καθηγητή, γιατί στις διδασκαλικές έδρες φαίνεται πιο έντονα αυτό το εκφραστικό τικ.

Η λελογισμένη και διακριτική χρήση της φράσης «κυρίες και κύριοι» και όχι η κατά κόρο χρησιμοποίησή της, νομίζω αποτελεί σοφή ενέργεια εκ μέρους αυτών που εργάζονται στα ΜΜΕ. Κυρίως των εκφωνητών / εκφωνητριών ραδιοφωνικών καναλιών.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s