Κάντε διάλειμμα και πάμε να μαγειρέψουμε…

σιεφ

Τώρα ας μαγειρέψουμε...

(Δοκιμάστε να μάθετε λίγη μαγειρική θα δείτε πόσο εύκολο είναι)

Πρώτα πρώτα ικανοποιείστε εσείς, δεύτερο νοιώθετε την προσφορά προς τους άλλους τρίτο αισθάνεστε «απεξάρτηση» από την κυρία σας, τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και τα ακριβά εστιατόρια(sic) (βλ. Μποτρίνη)

man and woman

Η μαγειρική ενώνει στομάχια και ...καρδιές

Επειδή «επισταμένως», διερευνητικά και με «θράσος» πειραματίζομαι με τη μαγειρική, σήμερα θεωρώ καλό να αφήσουμε όλα τα άλλα της καθημερινότητας και να σας δώσω λίγα μικρά μυστικά που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα και δυο συνταγές εύκολες. Προσωπικά πειραματίστηκα με αυτά και πραγματικά δουλεύουν. Με τη μαγειρική δημιουργείς και ξεχνάς την καθημερινότητα. Τουλάχιστον βγάζεις το άχτι σου με το μαχαίρι, με τον αυγοδάρτη, με το κουτάλι και με το πιρούνι. Εξάλλου ικανοποιείς και μια καθημερινή αναγκαιότητα τόσο για εσάς όσο και για όλη την υπόλοιπη οικογένειά σας.

Μια καλή δασκάλα από TV η οποία έχει την ικανότητα να μεταδίδει είναι η κ. Ντίνα Νικολάου στο tv star ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση

http://www.star.gr/

Η πιο πάνω έχει το εξαίρετο χάρισμα της μετάδοσης γνώσης ( καθαρός λόγος, επανάληψη, περίληψη, εμπέδωση της μαγειρικής φαντασίας, περιγραφή μυστικών, αποκάλυψη της τέχνης κ.α.). Μεταδίδει την τέχνη της μαγειρικής με ένα σπουδαίο εύληπτο, περιγραφικό και πειστικό τρόπο. Βέβαια φαίνεται καθαρά ότι κατέχει την τέχνη του διδάσκειν, έχει την επαγγελματική κατάρτιση, την αγάπη προς τη μαγειρική και διακρίνεται για το χαρισματικό της χαμόγελο. (Οικονομολόγος και απόφοιτος Σχολής Μαγειρικής στο Παρίσι με δύο εστιατόρια στο Παρίσι και ένα στην Αθήνα και δική της Σχολή Μαγειρικής στην Αθήνα. Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής). Την θεωρώ δασκάλα μου εξ αποστάσεως. Εκπαίδευση εξ αποστάσεως άνευ εξετάσεων. Φτάνει πια οι εξετάσεις. Έλεος.

σιεφ χορεύοντας

Η μαγειρική είναι χαρά και ...αέρας

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

1. Αν ψήνετε ψάρι μέσα στην κουζίνα σας ή κάτι άλλο που μυρίζει, βάλτε δίπλα στη φωτιά μια μικρή κατσαρολίτσα και ρίξτε μέσα νερό, μια φλούδα πορτοκαλιού και ένα μπαστουνάκι κανέλα. Δεν θα μυρίζει η ψαρίλα.

2. Σε όλοι μας αρέσει να τρώμε το κρεμμύδι. Η μυρωδιά όμως ενοχλεί. Για να μην ενοχλεί η μυρωδιά κόψτε το κρεμμύδι και βάλετέ το μέσα σε ένα μικρό μπολ. Ραντίστε το με λίγο ξύδι. Αφήστε το 2-3 λεπτά. Μετά ρίξτε λίγο αλάτι και ανακινήστε το κρεμμύδι με τα δάκτυλά σας. Μετά από ένα λεπτό το πλένετε και το στραγγίζετε. Δεν μυρίζει καθόλου.

3. Από λάθος βάλατε μεγάλη ποσότητα αλατιού στο φαγητό σας. Μπορείτε να το αφαιρέσετε αν ρίξετε μέσα μια καθαρισμένη πατάτα και την αφήσετε να βράσει. Μαζεύει το αλάτι.

4. Με ό, τι συνοδεύουμε τις πατάτες, με αυτά μπορούμε να συνοδεύσουμε και τα φασόλια.

5. Τα φαγητά σκεπάζονται με ασημόχαρτο. Προσέξετε η πιο γυαλιστερή πλευρά, του ασημόχαρτου να βρίσκεται προς το μέρος του φαγητού.

6. Όλα τα αρωματικά σε ένα φαγητό ρίχνονται τελευταία.

7. Πολλές φορές θα αναρωτηθείτε. Πότε αφήνουμε το νερό να βράσει και μετά να βάλουμε το είδος του φαγητού που μαγειρεύουμε; Ό, τι προϊόν βρίσκεται μέσα στο χώμα το βάζουμε εξ αρχής στο νερό, π.χ. την πατάτα, το παντζάρι κλπ. Ό, τι είναι πάνω από το έδαφος το βάζουμε στο νερό όταν αυτό βράσει, π.χ. το σέλινο, φασόλια, φακές κ.ά.

8. Στην φρουτοσαλάτα ρίχνουμε λίγο χυμό από λεμόνι. Αναδεικνύει το άρωμα των φρούτων.

9. Να ξέρετε ότι ένα φαγητό βαθμολογείτε σε τρία σημαντικά σημεία. Τη γεύση, την παρουσίαση και την πρωτοτυπία.

10. Για να αποδεσμευτεί από τις φακές ο σίδηρός πρέπει να βάλουμε λίγο ρύζι.

11. Το Ρεβίθια μαζί με λίγο ρύζι, μας δίνουν τα στοιχεία που μας δίνει το κρέας.

12. Για να κάνετε μια σάλτσα που προορίζεται για το ψάρι, λαχανικά κλπ βάλτε μέσα σε ένα μπουκαλάκι τα υλικά και ανακινείστε τα καλά. θα γίνει μια ωραία πηκτή σάλτσα.

13. Η βασική αναλογία μιας καλής σάλτσας είναι 3 μέρη λάδι και 1 μέρος χυμό λεμονιού. Βάλτε μέσα ρίγανη, θυμάρι, λίγο αλάτι, γιαούρτι, μουστάρδα, ξύδι βαλσάμικο κλπ ανάλογα βέβαια πού θα την ρίξετε.

good chief

"Το πέτυχα...μπράβο μου"

Ρεβίθια φούρνου

Υλικά για 6 μερίδες

500 γρ. ρεβίθια

1 κ.γλ μαγειρική σόδα

2 κρεμμύδια ξερά

4 καρφάκια γαρίφαλο

1 φύλλο δάφνης

½ φλ ελαιόλαδο

1 σπιτικό ζωμό

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ½ φλ λιαστές ντομάτες κομμένες σε μπαστουνάκια

1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)

1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)

½ κ.γλ κύμινο σε σκόνη

1 κ.γλ γλυκάνισο σε σκόνη

1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Διαδικασία

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα. Την επόμενη μέρα (ή μετά από 12 ώρες ) στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε καλά. Τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με άφθονο κρύο νερό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια στα οποία έχουμε καρφώσει τα γαρίφαλα , το φύλλο δάφνης, και 2-3 κ.σ ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε τα ρεβίθια να βράσουν για 1 ½ ώρα σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας όσες φορές χρειαστεί. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα ταψί προσθέτοντας 2-3 φλ. από το ζωμό της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.

μαγειρική με δέος

μαγειρική με δέος

Εύκολο γλυκό με γιαούρτι

Ένα πολύ ελαφρύ επιδόρπιο μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Συστατικά (6-7 άτομα)

1 κιλό γιαούρτι πλήρες

Χυμός από 2-3 λεμόνια (εξαρτάται από το πόσο ξινό σας αρέσει)

Λίγο ξύσμα λεμονιού

1 πακέτο πτι μπέρ Παπαδοπούλου, αλεσμένα στο μούλτι ή άλλα της αρεσκείας σας

1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα

Οδηγίες

Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε λίγο λίγο το χυμό από το λεμόνι για να το κάνουμε όσο ξινό μας αρέσει. Προσθέτουμε το ξύσμα. Το βάζουμε στο ψυγείο περίπου 2 ώρες να σφίξει καλά. Το σερβίρουμε βάζοντας σε μπολάκια όσο από το γιαούρτι θέλουμε και γαρνίρουμε με το τριμμένο μπισκότο ή με ό,τι άλλο επιθυμούμε.

Ταιριάζει και με πορτοκάλι αντί λεμόνι

κεϊκ καρόττο

κεϊκ καρότο
σαλάτα διαίτης

σαλάτα διαίτης

Μην ξεχνάτε ότι κάθε φαγητό, γλυκό κλπ βαθμολογείται σε τρία σημαντικά σημεία:

α. Γεύση

β. Παρουσίαση

γ. Πρωτοτυπία


μελομακάρουνα

Κάτι δύσκολο, αλλά έγινε

Advertisements
This entry was posted in Μαγειρική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s