Θέλεις να γίνεις τηλεοπτικό πρόσωπο; Μπορείς! αλλά….

tv set

ονειρεμένος κόσμος, μαγευτικός

Το ψυχογράφημα ενός τηλε εξαρτημένου

Αν προσέξετε στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι, περισσότερο τα εξ επαγγέλματος τηλεοπτικά πρόσωπα, υποφέρουν από μια σπάνια νεοφανή ασθένεια, που λέγεται τηλεοφακοειδές σύνδρομο της εξάρτησης. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει πολλούς ανεξάρτητα από την μόρφωση, το επάγγελμα ή την ηλικία αλλά αν το μικρόβιο της κενοδοξίας που έχουν μέσα τους, ξεπέρασε τα κανονικά επιτρεπτά όρια. Έτσι από την ασθένεια αυτή προσβάλλονται γιατροί, ιερωμένοι, δικηγόροι, κοινωνιολόγοι, άλλοι επιστήμονες και απλοί άνθρωποι.. Όλοι αυτοί επικαλούνται κατάθεση ψυχής και ότι διεξάγουν θεάρεστο έργο, επειδή εργάζονται «εφ ώ ετάχθησαν». Δουλεύουν και αυτοί όπως όλοι οι άλλοι και ότι ενημερώνουν και πληροφορούν μαθησιακά το κοινό τους. Η πληροφόρηση και η ψυχαγωγία όμως γίνονται και με άλλους τρόπους με περισσότερη βαρύτητα στο αντικείμενο και όχι στο υποκείμενο. Χωρίς την προσπάθεια αυτοπροβολής αλλά να προτάσσεται η πληροφόρηση και όχι το μέσον της πληροφόρησης. (βλ. πόσοι οίκοι μόδας ντύνουν τους παρουσιαστές και όλους τους άλλους οι οποίοι αρέσκονται και κολακεύονται να «αναπτύσσουν» την εξωτερική τους εμφάνιση μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων.) Προσκεκλημένοι πηγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια άλλοι μετά μεγάλης χαράς, άλλοι με ραθυμία ενώ άλλοι με το ζόρι. Οι πιο πολλοί αρέσκονται να πάνε στο τηλεοπτικό κανάλι όχι για να ενημερώσουν αλλά για να αυτοπροβληθούν. (βλ. ένδυση προσεκτική, κόμμωση επισταμένη και σχετικό τηλεοπτικό βάψιμο, συρροή στις τηλεακροάσεις για επιλογή υποψηφίων στα ζωντανά σόου –live show-). Οι περισσότεροι «αστέρες» της τηλεόρασης και γενικά του θεάματος, όταν προβαίνουν στις διαδικασίες προσωπικών γεγονότων όπως π.χ. βάφτιση, τέλεση γάμων τους, διαζύγιο, κλπ, η αυτοπροβολή επισκιάζει το σκοπό και την ουσία του γεγονότος.

ove tv

εξάρτηση στο φακό

Από το γυαλί της tv πέρασαν πολλοί αλλά τελικά παρέμειναν κυρίως αυτοί που αρέσκονται να παιχνιδίζουν με το φακό και να ζουν το όνειρό τους. Προσέξετε πως οι μόνιμα συμμετέχοντες στα παντοειδή προγράμματα,  κατά τη διάρκεια της ροής τους, έχουν το μυαλό τους και το βλέμμα τους συνέχεια στο φακό (βλ. ερώτηση παρουσιαστή ή του καλεσμένου ο οποίος είναι εξοικειωμένος με το τηλεοπτικό περιβάλλον. Ποιος είναι ο φακός μου; Πού να κοιτάξω;) –βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει διαρκής μνήμη φακού-. Η γλυκιά γεύση και η συναίσθηση ότι όλοι, τους παρακολουθούν τους γοητεύει και τους συγκινεί. Η ερωτοτροπία με το φακό είναι σπουδαίο πράγμα. Είναι σχέση δοτική και θωπευτική. Το μεθύσι της ηδονής που παρέχει ο φακός αποτελεί την υπέρτατη καταξίωση του ερωτοτροπούντος. (βλ. ναρκισσισμός). Η επιτυχία του ερωτοτροπούντος στην προσάρτηση με τον φακό έγκειται στο ότι ο φακός δεν έχει λογική ούτε γλώσσα για να απαντά στον ερωτοτροπούντα. Το φλερτ είναι μονόπλευρο και εκλαμβάνεται εξ αρχής ότι θα καταλήξει σε μόνιμη σχέση. Τότε η επένδυση γίνεται χωρίς όρια και περιορισμούς. Οι αστέρες των τηλεοπτικών καναλιών, ως συνήθως, καβαλούν το καλάμι και  καλπάζουν πρόσω ολοταχώς, ζώντας στον κόσμο του Νάρκισσου και της ουτοπίας. Ο εθισμός είναι τέτοιος που δεν μπορούν να παραμείνουν μακριά από την τηλεόραση. Είναι οδυνηρό η αποχή και η απομάκρυνση προκαλεί μαρασμό και κατάθλιψη. Η αποτοξίνωση από τη φακοφιλία είναι πολύ δύσκολη.

έτοιμη για tv

woman tv

ολοταχώς στην tv

Προσέξτε τα μάτια κάποιου τηλε – αστέρα, ακόμη και αυτών που πέρασαν ή συνεχίζουν μόνιμα ή περιστασιακά να έχουν σχέση με το φακό, όταν περπατούν στο δρόμο, ανάμεσα σε κόσμο. Οι κόρες των οφθαλμών τους διακινούνται κυκλικά, πέρα δώθε και διερευνούν τα μάτια των άλλων αν τους προσέχουν. Είναι έτοιμοι να χαιρετίσουν. Είναι έτοιμοι να σου πουν, «τι κάνετε; Ευχαριστώ». Αν ο απλός περαστικός είναι ανίδεος, θα εκλάβει την προσέγγιση αυτή, ότι τον γνωρίζει ο τηλε-αστέρας και τότε με ικανοποίηση και ευφορία θα διαλαλεί τη συνομιλία που είχε με αυτόν. Διακινούμενοι λοιπόν οι τηλε- αστέρες ανάμεσα στον κόσμο, προσπαθούν να αποσπάσουν το θαυμασμό είτε φραστικά είτε νοηματικά είτε σιωπηλά είτε με κάποιο μορφασμό. Η προσοχή των άλλων στο πέρασμά τους αποτελεί την πεμπτουσία της τηλεοπτικής τους επιβεβαίωσης. Αν,  μη γένοιτο, περάσουν απαρατήρητοι, τότε τους ζώνουν μαύρα φίδια και αιχμηρά καρφιά εισέρχονται εντός της σκέψης τους. Και επέρχεται απογοήτευση και τηλεοπτικό άλγος.

Είναι κατάθεση ψυχής να είσαι τηλεοπτικό πρόσωπο.

Αποποιείς την ταυτότητά σου, δεν έχεις προσωπική ζωή και εκτίθεσαι για «ένα πουκάμισο αδειανό». Φαινομενικά απολαμβάνεις την εκτίμηση του κόσμου γιατί είσαι γνωστό πρόσωπο. Δεν ξέρεις όμως ότι κάποτε αυτά τελειώνουν και μένεις μόνος με το παρελθόν. Το σώμα μαραίνεται, χάνει το νεανικό σφρίγος και όση περιποίηση κάμεις αποτέλεσμα μηδέν. Τότε θυμάσαι το φακό και θλίβεσαι, απογοητεύεσαι και γίνεσαι τρόφιμος της κατάθλιψης.

Θέλεις να γίνεις τηλεοπτικό πρόσωπο; Μπορείς!

αλλά….


Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s