Ευημερία των ζώων (Ναι μεν…αλλά) (Ευημερία λογικής;)

εναγκαλισμός

"εναγκαλισμός 1"

Ποια ευημερία απαιτείται σήμερα;

Χθες η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ευημερία των ζώων. Θέλετε να πείτε ότι χορτάσαμε από την ευημερία των ανθρώπων και προχωρήσαμε στα ζώα; Αλλά τι σημαίνει ευημερία; Ευημερία σημαίνει, άνετος τρόπος ζωής, ευπορία, ευζωία, καλοπέραση, άνετη ζωή, χωρίς στερήσεις κλπ. Ευημερία χωρών, ευημερία ομάδων, ευημερία τάξεων, ευημερία ανθρώπων. Θα πρέπει λοιπόν να πούμε μερικά λόγια σχετικά με την ευημερία. Ευημερία των ανθρώπων και ευημερία των ζώων. Συνεχίζω να διερωτώμαι μήπως η ευημερία του ανθρώπου έφτασε σε ψηλά επίπεδα και μάλιστα συμπορεύεται αγαστά και αδελφικά με την πνευματική καλλιέργειά του, σε σημείο που να γίνονται θαύματα; (!!!). Είναι λοιπόν γιαυτό που προχωρήσαμε στην αναγκαιότητα της ευημερίας των ζώων και ένταξης αυτής της αναγκαιότητας ψηλά στην ατζέντα των οικολογούντων και άλλων, κυρίως ξένων, κοινοτικών αδελφών, οι οποίοι διατρέφουν και ανατρέφουν πληθώρα αριθμού σκυλιών, γάτων και γατών, ελέω νόμων; Νόμων κατ΄ επίφαση που είθισται εκδηλώνουν την πρόθεσή μας για «πολιτισμό»; Πίσω από την υπερβολική, ανορθόδοξη και ετσιθελική αγάπη μερικών προς τα ζώα μπορεί και να κρύβονται ελατήρια και σκοπιμότητες θρησκευτικών αιρέσεων και οικονομικής εκμετάλλευσης και ό,τι δήποτε άλλο. (βλέπε μετεμψύχωση, ύπαρξη λατομείων (λέγε χρυσωρυχείων) αργίλου -εν Κύπρω-για εξαγωγή του χώματος και χρησιμοποίησή του για υπόστρωμα τουαλέτας γατών και πολλές άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις). Ας δούμε όμως μερικά πράγματα που αφορούν την ευημερία των δύο έμβιων, ζωντανών οντοτήτων, ανθρώπων και ζώων.

Η ευημερία στους ανθρώπους καθορίζεται και εξαρτάται από τα ποια κριτήρια τίθενται εξ αρχής κάθε φορά. Τα κριτήρια αξιολόγησης σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα ήταν επτά : επίπεδο διαβίωσης, υγεία, μελλοντική εξασφάλιση, κοινοτική συμμετοχή, υγεία, επαγγελματική επιτυχία, ασφάλεια και προσωπικές σχέσεις. Επομένως η ευημερία εξαρτάται από ποια κριτήρια τίθενται κάθε φορά και για κάθε εποχή. Το πόσο ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την ευημερία του. Όταν μάθει ο άνθρωπος να είναι αυτάρκης στα λίγα, μειώνοντας τις καθημερινές του ανάγκες στα πιο ουσιώδη που συντηρούν την επιβίωσή του και καλλιεργούν την πνευματική του διάσταση, τότε ευημερεί γιατί ζει ευτυχισμένος. Ακόμη και σε θέματα υγείας αν καταφέρει και αποδεσμευτεί από την ύλη και να ενστερνιστεί την πνευματική όψη των πραγμάτων τότε θα είναι ευτυχισμένος. Καλόν είναι όμως ο άνθρωπος να ευημερεί στα πλαίσια τα σωστά και σε αυτά που δεν ενοχλούν την πνευματικότητά του και την ψυχική του υπόσταση. Την πνευματικότητά του υπό την ευρεία σημασία της λέξης. Εκκλησιολογική, σωτηριολογική. εικαστική, λογοτεχνική, φιλοσοφική, ανθρωπιστική, ,συναντιληπτική, αλληλοβοηθητική κλπ.

Αν η ευημερία βασιστεί σε οικονομικά κριτήρια, στην παραγωγή και στην κατανάλωση και κατ΄ επέκταση στη μεγάλη δυνατότητα να ικανοποιεί ο άνθρωπος όλες του τις επιθυμίες, (μοντέλο οράματος στην Αμερική), τότε η ευημερία είναι πλασματική και επίπλαστη και εν πολλοίς επικίνδυνη.

"εναγκαλισμός 2"

"εναγκαλισμός 2"

Για την ευημερία των ζώων, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι απαιτείται όπως και αυτά διάγουν μια ζωή όμορφη και ωραία και να μην υπόκεινται σε κακομεταχείριση και αγριότητα, τουλάχιστον από πλευράς των ανθρώπων σ΄ ένα ανθρωποποίητο περιβάλλον. Στη φύση -στο φυσικό περιβάλλον- η έννοια της ευημερίας των ζώων είναι διαφορετική. Υπάρχει εκεί μεταξύ των ζώων και των άλλων αβιοτικών παραγόντων στη διάσταση της βιοποικιλότητας ένας ανελέητος ανταγωνισμός που ενεργοποιείται, αναπτύσσεται και σταθεροποιείται. Επιζούν ως συνήθως τα δυνατότερα σε βάρος των αδυνάτων που σκοτώνονται με τον πιο ανεπίτρεπτο και μακάβριο τρόπο. Εν τούτοις, χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου, λειτουργεί θαυμάσια η οικολογική αλυσίδα με τον πλέον αριστοτεχνικό και ορθολογικό τρόπο με αποτέλεσμα να επέρχεται πλήρης ισορροπία στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

"εναγκαλισμός 3"

"εναγκαλισμός 3"

Από πλευράς πνευματικής, μέσα από την παράδοση των πατέρων, διαφαίνεται ότι θα πρέπει να αγαπούμε τα ζώα και όχι να τα εναγκαλιζόμαστε. Και η πραγματική αγάπη είναι εκείνη με την οποία περιέθαλψαν τα ζώα ο απλός κόσμος του παρελθόντος και οι διάφοροι άγιοι κατά τη διαμονή τους στον κόσμο τούτο. Η αγάπη η σωστή, το υγιές ενδιαφέρον στα περιθώρια και όρια της φύσης των ζώων και των αναγκών τους, προς όφελος των καλώς νοουμένου συμφερόντων της ανθρώπινης διαβίωσης. Ο εναγκαλισμός είναι έννοια υπερβολικής και δοτικής αγάπης και σημαίνει την προσπάθεια «εξανθρωπισμού» του ζώου. Και η προσπάθεια αυτή, εν πάση περιπτώσει, παραβιάζει ασύστολα τη φύση του ζώου και πολλές φορές, εν τη αγνοία μας, επιδιώκουμε μέσα από τη στροφή μας προς τα ζώα να ικανοποιήσουμε τα δικά μας εγωιστικά μονοπώλια, τάσεις και επιλογές. Εναγκαλισμός είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να αναβαθμίσει την παρουσία του ζώου και να το καταστήσει ισοβάθμιο, ισότιμο και ισάξιο της αγάπης προς τον άνθρωπο. Το ένδυμα στα σκυλάκια, η τυποποιημένη τροφή, τα ζώα μασκέ, η συμμετοχή του ζώου στα διάφορα προγράμματα, εκδηλώσεις για τα γενέθλιά του, να κοιμάται στο κρεβάτι με τον άνθρωπο, να τρώει στο ίδιο τραπέζι, να το αρωματίζουμε με πανάκριβα αρώματα, η ίδρυση ξενοδοχείων ζώων, καλλιστεία, κλπ. αποτελούν δείγματα παραβίασης της «οντολογικής» του αποστολής και του βιολογικού του κύκλου.

Με βάση οδηγιών της ΕΕ και του σχετικού σχεδίου δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευημερία των ζώων βασίζεται, κατά τη γνώμη μου, σε ωφελιμιστικά κριτήρια που εν πολλοίς δεν έχουν και μεγάλη σημασία για τα ίδια τα ζώα. «Η επιδίωξη του υψηλού επιπέδου διαβίωσης των ζώων, από την αναπαραγωγή έως τη σφαγή, έχει σκοπό να βελτιώσει την ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων προς όφελος όλων των καταναλωτών της ΕΕ». (δήλωση οι Ευρωβουλευτών).

Πιο πέρα γίνεται προσπάθεια για να γίνει πρόταση που να καθορίζει γενική νομοθεσία για την ευημερία των ζώων για να επιτευχθεί κοινή αντίληψη της έννοιας της ευημερίας των ζώων, του σχετικού κόστους και των βασικών προϋποθέσεων προς αποτελεσματική εφαρμογή. (Ψήφισμα της Marit Paulsen (ALDE, Σουηδία).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας συνεπάγεται να ενταχθεί η διάσταση της ευημερίας των ζώων σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ και προτείνει επίσης τη θέσπιση ενός «κοινού βασικού επιπέδου ευημερίας των ζώων» σε όλη την επικράτεια της Ένωσης για να εξασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς. Επίσης οι Ευρωβουλευτές στις πιο πάνω συνάξεις χαιρέτησαν τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών πάχυνσης, μετά από την εφαρμογή, της πανευρωπαϊκής απαγόρευσή τους το 2006, που συνεπάγεται μείωση των βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών.

HOTEL

"εναγκαλισμός 4"

Η προσωπική μου άποψη είναι να αγαπούμε τα ζώα και όχι να τα εναγκαλιζόμαστε. Αλλά ούτε να τα διαχειριζόμαστε υπό τον μανδύα της ευημερίας τους και στο βάθος του μυαλού μας να έχουμε τα οικονομικά κριτήρια, π.χ. καλύτερη πάχυνση για σφαγή, ορμόνες επιτρεπτές για καλύτερη πώληση, διασταυρώσεις για εμπορικούς σκοπούς κλπ. Η αγάπη πολλών συνανθρώπων μας προς τα ζώα, κυρίως ξενικών, τολμώ να πω ότι είναι αρρωστημένη γιατί ξεχνούν την αγάπη που οφείλουμε προς τον συνάνθρωπό μας (ακόμη και προς τον εχθρό μας) και το ότι αυτή προηγείται της αγάπης προς την υπόλοιπη κτίση. Στις μέρες του πολέμου στο Ιράκ, με σταμάτησαν τρεις καλοντυμένες ξενικές κυρίες δυτικής χώρας, που στέκονταν έξω από μεγάλη υπεραγορά, για να μου ζητήσουν έρανο για την ευημερία των ζώων, συγκεκριμένα για την ευημερία των γάτων. Ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου. Συγκρατήθηκα και δεν τις έβρισα. Υπό άλλες περιστάσεις όμως θα ανταποκρινόμουν θετικά.

Είπαμε …μέτρο και λογική.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Περιβαλλοντικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s