Ποιοι μας δουλεύουν και ποιοι οι εγκλωβισμένοι σε οθόνες 42 ιντσών

 

Big Brother

επιτυχημένο επάγγελμα

 

Το εμπόριο μέσω τηλεόρασης βαθαίνει.

Και συμπαρασύρει όποιους βρει στο δρόμο της.

Καλούς, κακούς , μορφωμένους και αμόρφωτους.

Πώς είναι δυνατό και φθάσαμε σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού, έχει ως επάγγελμα να κάαααθεται σε ένα τηλεοπτικό σαλόνι και να δουλεύει όλους τους άλλους που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός του τηλεοπτικού περίγυρου. Μερικοί άνθρωποι (τηλεθεατές) όχι μόνο εμπαίζονται αλλά εγκλωβίζονται και στα δίκτυα της οθόνης και δεν αφήνονται να επιδοθούν και συγκεντρωθούν σε ό,τι είναι περισσότερο παραγωγικό, με ουσιαστικό όφελος τόσο στους ίδιους όσο και στον τόπο γενικότερα. Εννοώ τους πολίτες εκείνους που κάθονται από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι και παρακολουθούν τα πρωινάδικα τα οποία βρίθουν από κουτσομπολιό, κακίες, έχθρες και πάθη. Στους εραστές των πρωινών καναλιών έγινε μια τέτοια πλύση του εγκεφάλου τους που αν τους ρωτήσεις, αν είναι ευχαριστημένοι θα σου απαντήσουν ότι ναι είναι κατενθουσιασμένοι γιατί έχουν μια παρέα και δεν βαριούνται. Μερικοί που ξέρουν λίγα γράμματα παραπάνω θα σου πουν ότι τα τηλεοπτικά κανάλια συντελούν και συμβάλλουν στην ψυχολογική στήριξη ατόμων μοναχικών και ατόμων που διάγουν ζωή με πολλά προβλήματα και μοναξιά. Στο θέμα αυτό μπορούν άνετα να κάμουν και εμπεριστατωμένη διατριβή. Άλλοι θα σου πουν ότι αυτοί οι «φωστήρες» της τηλεόρασης παράγουν πολιτισμό, άλλοι θα πουν ότι ψυχαγωγούν, άλλοι θα πουν ότι ενημερώνουν και πληροφορούν.

Είναι εδώ που προκαλείται σύγχυση και ξεπετιούνται τα ερωτήματα Μήπως η σύγχρονη εποχή έφερε τα πάνω κάτω και άλλαξαν οι ερμηνείες των διάφορων εννοιών; Πολιτισμός μήπως είναι η ενδελεχής εξέταση με ήχο και εικόνα το πώς κάποιο ζευγάρι έχει εξώγαμο, ποιος πήρε διαζύγιο και πόσα, τι είπαν οι καλεσμένοι που συμμετέχουν σε κάποια προγράμματα «εγκλωβισμένων πιθηκοειδών ζώων», οι σειρές εκείνες που σκοπό έχουν το σκάρτο, το κακόγουστο θέαμα και ανακύκληση των σκουπιδιών; Είδηση μήπως είναι ο βίος και η πολιτεία ανθρωποειδών υπάρξεων με χαλασμένα μυαλά που ισχυρίζονται ότι «παράγουν τέχνη και πολιτισμό»; Ψυχαγωγία είναι να προβάλλονται τύποι που έχουν χίλια δυο κουσούρια και λόγω άμβλωσης της σκέψης και μειωμένης αντίληψης εκφέρουν «λόγο» που είναι μεστός αυθάδειας, βωμολοχιών και ερεθιστικών υπονοουμένων και εν κατακλείδι να υπόκεινται σε αυτοεξευτελισμό; Ενημέρωση είναι με ποιο και με ποια βγήκε ο τάδε και η τάδε το βράδυ και τι είπε το «Τινάκι» σχετικά με το μορφονιό κριτικής επιτροπής; Πληροφόρηση είναι αν η Μαρικκού από τα Φάρσαλα έβαψε το νύχι του μικρού της δακτύλου, στο δεξί της πόδι; Άραγε πολιτισμός είναι η στοχευόμενη παραγωγή ιστοριών και συμβάντων μεταξύ ανώμαλων χαρακτήρων που εσκεμμένα συνευρίσκονται στον ίδιο χώρο και κουρδίζονται για να παράγουν έργο σε συνέχειες προς τέρψη και ικανοποίηση χαμερπών επιλογών και αναμόχλευση των παθογενών κουσουριών ενός ταλαίπωρου κοινού; (Βλέπε Big Brother. 300 άτομα περίπου εργάζονται για την παραγωγή του. Και συ καημένε μεροκαματιάρη άνθρωπε, βγες σήμερα το πρωί στην σκαλωσιά για να συμβάλεις στην ανάπτυξη του τόπου σου και να βγάλεις τα φάρμακα του άρρωστου παιδιού σου).

 

στα... μούτρα μας

Πολιτισμός είναι η διάσταση εκείνη που δεν πουλά και δεν συμφέρει στους «εμπόρους των εθνών». Ο νοών νοείτω.

Δεν φταίει η τηλεόραση σαν στοιχείο εξέλιξης αλλά αυτοί που καπηλεύονται την τεχνολογία και μέσω αυτής πλούτισαν. Πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι την κενοδοξία, το ναρκισσισμό, την ωραιοφάνεια, τη δημοσιοφιλία και την επιδειξιμανία. Έδρα τους τα ανθρώπινα πάθη. Σαν σφήκες εφορμούν και εισέρχονται σε κάθε καινούργια τεχνολογική εξέλιξη και ως κυνηγοί χρημάτων, κυνηγούν τάχατες νέα ταλέντα για ανάδειξή τους στον κόσμο του θεάματος, συνεργούντων, δυστυχώς, και των οικείων.

Γιατί δεν διοργανώνουν Big Brother ποίησης, συγγραφής βιβλίου, συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες, προσπάθειας εφεύρεσης, ανάδειξης δεξιοτήτων, προαγωγής τρόπων καλής συμπεριφοράς, ανάδειξης καλύτερου γονιού, καλύτερου νεαρού επιστήμονα, καλύτερης σύνθεσης μουσικής κλπ;

Απάντηση: Δεν έχει νούμερα τηλεθέασης. Άρα, εμπόριο μηδέν.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s