Η βροχή της αγάπης, του ονείρου και του εξανθρωπισμού

τζάκι με ξύλα

...χθες η ζεστή γωνιά. Σήμερα η άγονη γωνιά

Ας διαβάσουν τις σκέψεις τούτες, μόνο αυτοί που συλλογίζονται ελεύθερα και διαθέτουν ψήγματα ρομαντισμού και αυτοσυνειδησίας. Οι άλλοι ας περιμένουν την ανάκαμψη της παρούσας …οικονομικής κρίσης.

Η δυνατότητα να κουρνιάζει η σκέψη μας στις στάλες της βροχής και να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτές αξίες της ζωής, μέσα από την αλλαγή του σκηνικού τής καθημερινότητας, είναι σπουδαίο πράγμα την σήμερον εποχή.

Η βροχή μάς ήλθε τελικά. Έστω και λίγες ψιχάλες. Φτάνει που μας έκαμε να κοιτάξουμε τον ουρανό. ( Γιατί συνηθίσαμε όλοι να κοιτάζουμε κάτω, και όχι πάνω. Στη γη και όχι στον ουρανό.) Και είδαμε, με ελπίδα, λίγη βροχοφορούσα μολυβένια συννεφιά και χάρηκε η ψυχή μας. Φτάνει, που άνοιξε ο ουρανός και μάς θύμισε ότι είναι χειμώνας. Τελικά ήλθε η ακριβοθωρούσα βροχή και πότισε τη γη μας. Δρόσισε την ψυχή μας, βάθυνε το συλλογισμό μας και κατεύθυνε το βλέμμα μας σε μια ξεχασμένη γωνιά του σπιτιού μας. Στη γωνιά εκείνη που έχει μια καταξιωμένη ιστορία, γεμάτη με ανεξίτηλες αναμνήσεις. Η γωνιά του σπιτιού με το αναμμένο τζάκι. Στη θέση ετούτη που κάποτε σύσφιξε οικογένειες και δημιούργησε τον οικογενειακό πολιτισμό. Αγάπη, συζήτηση, κατανόηση, ελπίδα, ρομαντισμό, υπομονή, αναμονή, επιμονή. Ανάπτυξη συντροφικότητας παρέα με τα καλούδια της φωτιάς και τα παρεπόμενα της ζεστασιάς. Ένα ποτήρι κρασί και μια ελπίδα. Ένα βλέμμα, ένα όνειρο και μια υπόσχεση.

Οι βροχές όμως ήταν περαστικές. Η συννεφιά έφυγε προς την ανατολή. Καταφέραμε να ρίξουμε μόνο μια ματιά στο τζάκι. Δεν απομακρύναμε ακόμη τα αποξεραμένα λουλούδια και κάτι βάζα, που θυμίζουν στασιμότητα, για να βάλουμε στη θέση τους λίγα κούτσουρα, λίγα ξύλα βελανιδιάς. Περιμένουμε ακόμη πιο πολύ βροχή με μελαγχολικά απογεύματα και κρύα βράδια. Περιμένουμε τη βροχή και το κρύο για να ανάψουμε το τζάκι και να γίνουμε άνθρωποι. Να ξεφύγουμε έστω για λίγο από τα μηχανοποιημένα εμπορικά κατασκευάσματα και τις πλασματικές προσωπικότητες που εκτραχύνουν το χαρακτήρα και βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων.

Εκεί σ΄ ένα ξεχασμένο τζάκι κρύβεται μια ανάσα ζωής. Εκεί σε αυτή τη μαγική γωνιά κρύβεται το μυστήριο τής εξομολόγησης του ανθρώπου. Ψιλή κουβέντα με τις φλόγες της φωτιάς, για τις δραστηριότητας του χαμένου εαυτού μας, που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα κόσμο άχαρο και σκληρό. Να κουρνιάσει, έτσι απλά, η σκέψη μας στις σπίθες της φωτιάς και μαζί να γίνουμε φλόγα και ζεστασιά σε κάτι όνειρα που η καθημερινότητα τα έθαψε στο ντουλάπι των δήθεν αναχρονιστικών αξιών και ελπίδων. Δυστυχώς γίναμε στείρα ανθρωποειδή όντα, δίδοντας σημασία στο κυνηγητό τής ευμάρειας, χάριν του χοϊκού μέρους της ύπαρξης μας – της υπόστασης μας- και ξεχάσαμε το άλλο μέρος που είναι το πνεύμα, η ψυχή. Γίναμε επιστήμονες, επιχειρηματίες, ερευνητές, άριστοι …πλουτοκυνηγοί. Και αυτοί, που δεν γίναμε, δεν σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε καθημερινά, με όνειρο την «επίπλαστη καταξίωση». Καταξίωση του ανθρώπου λένε. Μας συνεπήρε το σύγχρονο ρεύμα του κόσμου που το κατευθύνει ο πλούτος, η δόξα και η απόλαυση. «Μα κύριέ μου, αυτά οδηγούν στην ευμάρεια»…λένε. «Και η ευμάρεια παράγει ευτυχία και χαρά «…λένε. Ξεχάσαμε τα απλά, τα εύκολα και τα άκρως αναγκαία. Αγάπη και λίγη βροχή. Αίσθημα αυτάρκειας και εκλέπτυνση ψυχής. Καλοσύνη και μια μεγάλη, ανιδιοτελή και ανοικτή αγκαλιά. Η σίγουρη δοσολογία που παράγει την πραγματική ευτυχία και χαρά. Ένα μεγάλο χαμόγελο. Το χαμόγελο της ζωής μπροστά σ΄ ένα αναμμένο τζάκι με τις ψιχάλες της βροχής να τραγουδούν τις απλές χαρές της ζωής αλλά και να κεντρίζουν την υπόμνηση, του «σήμερον εμού, αύριο ετέρου, ουδέποτε ενός».

«Διότι πάσα σαρξ ως χόρτος, και πάσα δόξα ανθρώπου ως άνθος χόρτου. Εξηράνθη ο χόρτος, και το άνθος αυτού εξέπεσε «. (Α΄ Πέτρου κεφ. α΄  στιχ.24)


Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s