Η μαγειρική είναι δημιουργία

Η μαγειρική είναι δημιουργία και μέσον για τη διαχείριση του άγχους που δημιουργείται από την καθημερινότητα και την …πολιτική

 Ένα φαγητό για τη Σαρακοστή

Μερικοί φίλοι, μου λένε ότι γράφοντας κείμενα, έχω μπλέξει την πολιτική με τα πνευματικά, την καθημερινότητα με τη μαγειρική και πάει λέγοντας. Τους απαντώ ότι κάνω τις αναρτήσεις με γραφόμενα που πηγάζουν από την παρατήρηση που κάνω γύρω μου, από αυτά που σκέφτομαι, από ό, τι ασχολούμαι και ενασχολούμαι και από εκείνα που οραματίζομαι. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.  Δεν εμφανίζομαι σε κανένα βήμα, σε κανένα έδρανο, ούτε κάμνω διαλέξεις για συγκεκριμένα θέματα και με άχαρο τρόπο ξεκινώ από την ανατολή και πηγαίνω στη δύση. Ούτε συγγράφω βιβλίο για να υπάρχει η αναγκαία αλληλουχία ενοτήτων, ροή σκέψης, ομοιογένεια θεμάτων κλπ. Απλώς γράφω σε ένα «προσωπικό μου ημερολόγιο», πρώτα για τη δική μου πνευματική ικανοποίηση και ύστερα με τη σκέψη ότι κάποιοι θα ήθελαν να μοιραστούν μερικές  απόψεις που έχω γύρω από θέματα, (ειδικά και γενικά), που σχεδόν απασχολούν τους περισσότερους νουνεχείς ανθρώπους της εποχής μας. 

 Είναι για τούτο που σήμερα, περίοδο Σαρακοστής, θα μαγειρέψουμε το πιο κάτω φαγητό από τη μια για να ευχαριστήσουμε τη σύζυγό μας και να παραδειγματίσουμε τα παιδιά μας,  στο να βοηθούν τις οικογένειές τους που αργότερα θα κάμουν και από την άλλη για εμάς για να ξεφύγουμε από τον οίστρο των καφενείων, των λεσχών και των τηλεοπτικών καναλιών. Με αυτό τον τρόπο δραπετεύουμε από τη γκρίνια της καθημερινότητας και από τα τηλεοπτικά κουτσομπολιά που δυστυχώς τελευταία έχουν αναβαθμισθεί και καταστεί εφαρμοσμένη επιχειρησιακή τηλεπικοινωνιακή επιστήμη.

πέννες (μακαρόνια)

 

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

 

Σουπιές

 

 

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

(Για πέντε έως έξι άτομα)                            

500 γρ. πέννες                                      ½ φλιτζάνι τσ. ξύδι

2  δεσμίδες σπανάκι                            αλάτι/πιπέρι/πάπρικα ½ κ.γλ.

1 τεμάχιο φινόκιο                                 θυμάρι

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο                                3-4 ντομάτες

1 ξηρό κρεμμύδι                                    1 δισκάκι σουπιές καθαρισμένες (ψυγείου)

2-3 φρέσκα κρεμμύδια                         1/2 κ.γλ. ζάχαρη

1 φλ. καφέ ούζο                                      

2 σκελίδες σκόρδο           

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Θα πάρετε τις σουπιές και θα τις πλύνετε πολύ καλά να φύγουν οι κόκκοι από άμμο που πιθανόν να υπάρχουν κυρίως ανάμεσα στα πλοκάμια τους. Θα τις τεμαχίσετε σε λωρίδες, σχεδόν των ίδιων διαστάσεων με τις πέννες. Θα βάλετε τις λωρίδες σε πιάτο όπου απάνω θα ρίξετε λίγο ξύδι περίπου ½  φλιτζάνι του τσαγιού. Θα τις αφήσετε περίπου 30-45 λεπτά. Θα τις ξεπλύνετε καλά και θα τις στεγνώσετε. Σε τηγάνι που είναι ζεστό θα ρίξετε λίγο ελαιόλαδο (3-4 κ.σ. ) και θα τσιγαρίσετε τις σουπιές ελαφρά, αφού ρίξετε  πρώτα κομμένο το ξηρό και το φρέσκο  κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. (Από τη σκελίδα σκόρδου αν θέλουμε αφαιρούμε τη φύτρα του). Μετά θα προσθέσετε κομμένο σε ψιλές φέτες το φινόκιο (μαραθόριζα. Έχει άρωμα ούζου) και θα τα ανακατεύετε όλα μαζί για λίγη ώρα. Σβήνετε το μίγμα με ένα φλιτζάνι του καφέ ούζο. Το αφήνετε λίγο για να εξατμισθεί το αλκοόλ που περιέχει το ούζο και μετά θα προσθέσετε ψιλοκομμένες τις ντομάτες. Αν θέλετε βάζετε μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να απαλύνει την οξύτητα της ντομάτας και μετά προσθέτετε σιγά σιγά ζεστό νερό με ζωμό λαχανικών ή ζουμί από αυτό μέσα στο οποίο βράζονται οι πέννες, όσο χρειάζεται για να μην στεγνώσει η σάλτσα. Τη σάλτσα που κάμνετε, την αλατίζετε σταδιακά και ελαφρά αφού κάθε τόσο δοκιμάζετε την αλμυρότητα. Στο τέλος θα προσθέσετε τα μυρωδικά. Πιπέρι, θυμάρι, λίγη γλυκιά πάπρικα. Χρησιμοποιείτε τα μυρωδικά υπό ξηρή μορφή ή φρέσκα. Σε περίπτωση πρόσθεσης φρέσκων αρωματικών θα πρέπει πάντα να τα βάζετε στο τέλος για να μην χαθεί το άρωμά τους. Τελευταία θα προσθέσετε το σπανάκι αφού το τεμαχίσετε σε μέτρια κομμάτια. (Το σπανάκι είναι ευαίσθητο, βγάζει αρκετό νερό και μαραίνεται πολύ εύκολα, χάνοντας τις αρχικές του διαστάσεις, την αρχική του μάζα).  Για τούτο μπαίνει τελευταία και με προσεκτικές κινήσεις το ενσωματώνετε με τη σάλτσα. Το αφήνετε περίπου 3 λεπτά. Και μετά αρχίζετε να προσθέτετε τις μισοψημένες πέννες.

Σπανάκι

Παράλληλα με την ετοιμασία της πιο πάνω σάλτσας θα βράζετε και τις πέννες. Θα χρειαστείτε 120 – 150 περίπου γραμμάρια για το κάθε άτομο. Συνήθως για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών βάζουμε 1 λίτρο νερό. Θα βάλετε στην κατσαρόλα το ανάλογο νερό και  θα το αλατίσετε. ( Κάθε λίτρο νερού, ½ -1 κουταλάκι άλας). Αν θέλετε προσθέστε και ένα κύβο λαχανικών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα κατά τα 2/3 και αφήνετε να βράσει καλά το νερό. ( να βγάζει μεγάλες φυσαλίδες). Τα ζυμαρικά θέλουν δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει το νερό θα ρίξετε μέσα τις πέννες και θα ανακατέψετε με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν. Για να ψηθούν τα ζυμαρικά χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά. Θα τις αφαιρέσετε πριν ψηθούν καλά (να τα νοιώθει το δόντι) και θα τις ρίξετε προσεκτικά στο τηγάνι αφού τις ανακατεύετε πάνω κάτω για να ενσωματωθούν με τη σάλτσα. Αν χρειασθεί προσθέτετε και άλλο ζωμό. Αφήνετε στη φωτιά το φαγητό ακόμη πέντε λεπτά.

Το φαγητό σερβίρεται ζεστό αλλά τρώγεται και κρύο. Αφού σερβιριστούν οι πέννες με τις σουπιές και το σπανάκι στο πιάτο, αν θέλετε βάζετε από πάνω και λίγο τυρί τριμμένο.

Advertisements
This entry was posted in Μαγειρική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s