Μια κοινότυπη επίκληση

…θα είναι για το εθνικό συμφέρον. Θα νικήσει η πατρίδα…

Για το εθνικό συμφέρον

«Θα το σκεφτώ. Και να ξέρετε ότι εκείνο που θα πράξω θα είναι προς το εθνικό συμφέρον». Απάντηση από πολιτικό πρόσωπο σε σχετική ερώτηση.

Μήπως όλοι δεν επικαλούνται το εθνικό συμφέρον για να καλύψουν ή δικαιολογήσουν αδυναμίες, ιδιοτροπίες, ιδεολογικές προσδοκίες, κομματικές επιτυχίες, υστεροβουλίες, προσωπικά κουσούρια, προσωπικές καταξιώσεις κλπ; Μπορεί να σκέφτονται και να πράττουν ο,τιδήποτε άλλο εκτός από εκείνο που πραγματικά επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και η εθνική σύνεση.  Φροντίζουν να είναι πάντα στο προσκήνιο και προσπαθούν να πείσουν ότι ενεργούν και δραστηριοποιούνται με βαθύ αίσθημα ευθύνης για προσφορά προς τον τόπο, για το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό σύνολο, το καλό του λαού, το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει μια μετασχηματιζόμενη κλίμακα εκφοράς εύσχημου λόγου προς δικαιολόγηση κάθε ενέργειας. Από τη θέση του καντηλανάφτη, δημοτικού συμβούλου, κοινοτικού συμβούλου, κομματικού στελέχους, δημόσιου προσώπου, βουλευτή, υπουργού, προέδρου βουλής, προέδρου κράτους. Με αυτή τη δικαιολογία έντεχνα γίνεται επίκληση του συναισθήματος των πολιτών οι οποίοι οι τελευταίοι, δυστυχώς, δείχνουν πάντα την απαιτούμενη κατανόηση και γιαυτό εσαεί  «μας δείχνουν ό,τι τους δείξαμε», ρήση προερχομένη από άγνωστο αγνό αγρότη. 

Όλοι οι εκάστοτε αξιωματούχοι, από γενεά σε γενεά, εκείνο  που έπρατταν και συνεχίζουν να πράττουν αφορούσε το εθνικό συμφέρον,  με αποτέλεσμα αυτό το «εθνικό συμφέρον», που πάντα επικαλούνται, να  εκφράζεται σήμερα σε πρωτόγνωρη κοινωνική και οικονομική κρίση και σε σμίκρυνση της πατρίδας.

Επομένως η καπήλευση της επίκλησης του εθνικού συμφέροντος είναι πάγια τακτική των αξιωματούχων και αντιληπτό φαινόμενο και στον πλέον αδαή, περί των τερτιπιών των αξιωματούχων, πολίτη αυτού του τόπου. Ίδωμεν…

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s