Ευτυχισμένη καθημερινότητα;

Εξ αφορμής της πληθώρας των χλιδάτων φιλανθρωπικών «πανηγυριών» που κατακλύζουν την καθημερινότητα και προβάλλονται πομπωδώς ως κοινό θέαμα με ανταγωνιστική τηλεθέαση.

Όσες φορές δοκίμασα να αισθανθώ κάποιου είδους ευτυχία που να είναι το αποτέλεσμα κάποιου εξωτερικού τυπολατρικού γεγονότος, στο τέλος αυτή η ευτυχία εξαντλείτο πολύ εύκολα και πάλι ερχόταν μια ένοχη στασιμότητα.  Όσες φορές προσπάθησα να αντλήσω ευτυχία από εσωτερική διάθεση και από ερεθίσματα πέραν της ύλης, τότε ερχόταν μια ισορροπία ψυχής και σώματος που η δυναμική της διατηρείτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ήταν απρόσβλητη από εξωτερικές επιδράσεις. Αυτή η δυναμική αποτελούσε μια στέρεα βάση πάνω στην οποία προσέκρουαν και εκμηδενίζονταν οι μικρότητες και οι μεμψιμοιρίες των ατυχών στιγμών τής καθημερινότητας.

Είναι λοιπόν ανάγκη να δούμε τι μας συμφέρει. Ευτυχία που παρακάμπτει την ψυχή ή ευτυχία που περνά μέσα από την καταξίωση της ψυχής; Η επιλογή τού «έξω» δεν είναι πάντα ένδειξη κοινωνικότητας. Η διάχυση και η εξάντληση του εαυτού μας σε «πάρε, δώσε» μέσα από πανηγυριώτικες συνάξεις και  καιροσκοπικές συγκεντρώσεις, καμία σχέση έχουν με την διακριτική προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, παρά το ότι πολλές φορές έτσι φαίνεται.

Η πνευματική κοινωνικότητα βασίζεται στη συνεχή και αθέατη προσφορά προς το συνάνθρωπό μας, στον πόνο και στη χαρά του,  μακριά από επιδεικτικές πρακτικές και ιδιοτελείς καταστάσεις.  Η άντληση δύναμης από εσωτερικά ερεθίσματα που πηγάζουν από την ψυχή, αποτελεί προϋπόθεση σωστής εξωστρέφειας, και ασφαλή εμπλοκή μας με τα προβλήματα και τις χαρές των άλλων, μέσα σε ένα κλίμα αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον κάθε «πλησίον», χωρίς τυμπανοκρουσίες και  αλαλαγμούς.

Δίνω και δεν κουράζομαι. Προσφέρω και δεν αφομοιώνομαι. Συμπάσχω και δεν παθιάζομαι. Συγχαίρω και το νιώθω. Αυτή είναι η κοινωνικότητα. Ο «έξω άνθρωπος» που προέρχεται από την ισορροπία του «έσω» και προσφέρει αμερόληπτα, με ανιδιοτέλεια και διακριτικά, με θυσιαστική άνεση και με προσωπική καταπόνηση. Μια θυσιαστική κένωση που δημιουργεί την καλώς νοούμενη ευτυχία και πηγάζει από την καταξίωση της ψυχής. Τυχερός αυτός που κατάφερε και καταφέρνει να αποκτά και να γεύεται αυτού του είδους την ευτυχία. Ευτυχία που περνά μέσα από τη χαρά και το μετριασμό του πόνου του άλλου.

 

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ευτυχισμένη καθημερινότητα;

 1. Ο/Η kix λέει:

  Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, να νομίζουμε «ότι γυαλίζει να είναι καλό…»

  • Ο/Η Yetos λέει:

   Αγαπητή Kix, αρχικά σε ευχαριστώ που διαβαζεις τις αναρτήσεις μου. Η επιφάνεια πράγματι είναι εκείνη που χαρακτηρίζει τους σημερινούς ανθρώπους. Η απαστράπτουσα όψη κερδίζεται με αγώνες προσωπικών θυσιών, αυτοδέσμευσης και αυτοπειθαρχίας.

 2. Ο/Η Kostas Papageorgiou λέει:

  Τον φιλο σου να τον δείς στην χαρά σου και όχι στη λύπη σου…..

  • Ο/Η Yetos λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα κ. Κ.Π.. Βέβαια να συντρέχεις τον άλλο στη λύπη του για να του συμπαρασταθείς, είναι ωραίο πράγμα. Αλλά να στενοχωριέσαι πραγματικά όχι για να επενδύεις στο μέλλον όταν ο άλλος θα έχει ξανά τη χαρά. Ή συντρέχεις για να σε δουν οι οικείοι του. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο συντρέχων βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και πολλές φορές οικτίρει. Στη χαρά σου όμως εκείνος που συγχαίρει και συντρέχει βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Εδώ είναι το μεγαλείο. Υποτάσσεται στην επιτυχία σου και δηλώνει ευχαριστημένος που ένας φίλος του πέτυχε καλύτερα από αυτόν ή σαν αυτόν. Εκλείπει ο φθόνος, η υστεροβουλία, η καιροσκοπία, η ζήλεια και ο εγωκεντρικός εγωισμός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s