Θα αγοράσεις ψηφιακό αποκωδικοποιητή;

Θα αγοράσω ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Ποιο, τι να κάμω και πώς θα τον συνδέσω στην τηλεόρασή μου;

Στην προσπάθειά μου να συγχρονισθώ με τη σύγχρονη τεχνολογία και να είμαι ενημερωμένος τουλάχιστον στα βασικά και να λύσω μερικά τεχνολογικά ερωτήματά μου, έψαξα διεξοδικά στο διαδίκτυο και βρήκα μερικές χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες απλούστευσα, για να γίνονται κατανοητές και σας τις παραθέτω πιο κάτω:

Τα δύο είδη αποκωδικοποιητών τύπου MPEG-4

Βασκικά υπάρχουν δύο είδη αποκωδικοποιητών τύπου MPEG-4. ( Μην ρωτάτε τι είναι το MPEG-4. Είναι το είδος της τεχνολογικής αλλαγής. Δεν είναι π.χ. MPEG-2, στην οποία είναι συμβατή η τηλεόρασή μου).

  • Ο απλός αποκωδικοποιητής, ο οποίος αποκωδικοποιεί τα σήματα κανονικής ευκρίνειας (standard definition) και
  •  ο πιο ακριβός αποκωδικοποιητής, που αποκωδικοποιεί και τα σήματα υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις μεταξύ αυτών των δύο τύπων αποκωδικοποιητών. Υπάρχουν, δηλαδή, αποκωδικοποιητές που έχουν περισσότερες δυνατότητες από κάποιους άλλους. Διατίθενται στην αγορά π.χ αποκωδικοποιητές, standard definition (κανονικής ευκρίνειας), και high definition (υψηλής ευκρίνειας), που φέρουν εισδοχή usb, στην οποία κάποιος μπορεί να τοποθετήσει memory stick ή external hard disc (εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων) και έτσι να μπορεί να ηχογραφεί κάποιο πρόγραμμα από οποιοδήποτε κανάλι και ακολούθως να μπορεί να το αναπαραγάγει.

Ο καταναλωτής να μην ψάχνει αποκωδικοποιητές με πολλαπλές ιδιότητες, όταν δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει και στο τέλος της ημέρας να πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα για έναν αποκωδικοποιητή, που χρειάζεται απλώς για να βλέπει τηλεόραση. Συνιστάται παράλληλα, στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το κοινό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό ποιον αποκωδικοποιητή θα αγοράσει, διότι σε εποχές που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ελλοχεύουν εύλογοι κίνδυνοι για τους καταναλωτές.

Standard Definition: Καλύπτει τηλεοράσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα προβολής υψηλής ευκρίνειας (high definition) εικόνας. Σε τηλεοράσεις με μόνο υποδοχή Scart συνιστάται η χρήση αποκωδικοποιητών Standard Definition.

High Definition: Καλύπτει τηλεοράσεις που έχουν δυνατότητα προβολής υψηλής ευκρίνειας (HD Ready) εικόνας με υποδοχή HDMI. Στις τηλεοράσεις HD Ready συνιστάται η χρήση αποκωδικοποιητών high definition για προβολή όλων των προγραμμάτων σε ψηφιακή ποιότητα, ως επίσης και για εγγραφή High Definition, σε μονάδα αποθήκευσης.

Στην πράξη: Μαζί με τον αποκωδικοποιητή θα πρέπει ο πωλητής να σας πωλήσει και ένα καλώδιο που θα συνδέσετε τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση. Θα το πληρώσετε extra ( 6-9 ευρώ). Θα σας ρωτήσει τι καλώδιο θέλετε; SCART, ή HDMI; Για να μπορείτε να απαντήσετε θα πρέπει να κοιτάξετε, πριν πάτε να αγοράσετε αποκωδικοποιητή,  πίσω από την τηλεόρασή σας και θα δείτε αν υπάρχουν υποδοχές όπου αναγράφονται τα πιο πάνω (SCART, HDMI) . (κοιτάξτε πιο κάτω φώτο για διευκόλυνσή σας).  Στις καινούργιες τηλεοράσεις, πρόσεξα, ότι υπάρχουν και οι δύο υποδοχές. Στις παλιές υπάρχει μόνο η υποδοχή SCART.

 

Πώς συνδέουμε τον αποκωδικοποιητή

Βήμα 1: Βγάζουμε το καλώδιο της αντένας από το πίσω μέρος της τηλεόρασής μας και το συνδέουμε με την αντίστοιχη θέση, διεπαφή (ANT- in/RF in) στο πίσω μέρος του αποκωδικοποιητή.
Βήμα 2: Συνδέουμε το καλώδιο μεταφοράς εικόνας και ήχου ( το είδος του καλωδίου που αγοράσαμε extra) από το πίσω μέρος του αποκωδικοποιητή ( εκεί που λέει SCART ή HDMI,  στην αντίστοιχη θέση, διεπαφή της τηλεόρασής μας. ( Οι επιλογές σύνδεσης με την τηλεόραση είναι με καλώδια τύπου SCART, RCA και HDMI, εφόσον προσφέρονται οι αντίστοιχες διεπαφές από τον αποκωδικοποιητή).
Βήμα 3: Συνδέουμε το καλώδιο ρεύματος του αποκωδικοποιητή σε μια πρίζα του σπιτιού μας ( συνήθως σε πολύπριζο, εκεί όπου παίρνει ρεύμα και η τηλεόρασή μας.)
Βήμα 4: Ακολουθούμε τη διαδικασία συντονισμού (ανίχνευσης τηλεοπτικών καναλιών) που περιγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης του αποκωδικοποιητή, για να παρακολουθήσουμε τα επίγεια ψηφιακά κανάλια.

 

Αν έχω ήδη συνδεδεμένο στην τηλεόρασή μου CD REC ή (video) τι κάμνω;

Το CD REC είναι στη μέση. Δηλαδή: Ψηφιακός αποκωδικοποιητής –CD REC – Τηλεόραση. Συνδέεις το καλώδιο της κεραίας με τον ψηφιακό αποκωδικοποιητή, συνδέεις τον αποκωδικοποιητή με ειδικό καλώδιο το  CD REC και το CD REC με ειδικό καλώδιο την τηλεόραση.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση - Μάθηση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s