Οι κατά συνθήκη ήρωες

Γέμισε ο τόπος ήρωες. Για να υψώνεται η σημαία καθημερινώς στα μπαλκόνια του μυαλού και να εμπεδώνεται εμφαντικά η παρουσία τών απογόνων στις παρελάσεις τού καιροσκοπικού γίγνεσθαι.

Στις μέρες μας, στις τάξεις της μεσαίας γενιάς , με σκοπό το ίδιον όφελος,  παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια ανάδειξης σε ήρωες οικείων προσώπων, που συνέβαλαν ( από το ελάχιστον μέχρι το μέσον) στους διάφορους αγώνες τού τόπου.  Ο εγωισμός, η άπαρση, το συμφέρον, η ζηλοτυπία, η ιδιοτέλεια  και η προσπάθεια αυτοπροβολής,  είναι μερικά χαρακτηριστικά που συνέτειναν ώστε η γενιά αυτή να αρχίσει ένα αγώνα συγκέντρωσης στοιχείων για δικά τους πρόσωπα, που αγωνίσθηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.  Δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση αυτών των στοιχείων μέσω κομμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων, του δούναι και λαβείν και άλλωσπως, προς ίδιον όφελος.  Η συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν όντως ηρωικές μορφές  για ιστορικούς και άκρως προσωπικούς λόγους, δεν είναι καθόλου κακό αλλά απεναντίας τούτο δηλώνει σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη προς τους προγόνους οι οποίοι συνέβαλαν στους  ευγενείς αγώνες προς χάρη της πατρίδας. Το κακό αρχίζει από τη στιγμή που τα στοιχεία αυτά συλλέγονται  για αλλότριους σκοπούς και με πρόθεση καπήλευσης τού οποιουδήποτε αγώνα προς ίδιον όφελος,  εκμεταλλευόμενοι οι συλλέκτες και την έλλειψη αντικειμενικών και σαφών κριτηρίων ( ή εκ του αντικειμένου δεν υπάρχει έλεγχος) που αφορούν την ανακήρυξη κάποιων, ως ηρώων. Προσπάθεια των απογόνων είναι να καταταχθούν οι δικοί τους στο στερέωμα των ηρώων και κατ΄ επέκταση η δημιουργία ανδριάντων, η τέλεση εθνικών μνημόσυνων, ονομασία οδών κλπ. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα παρατηρείται αυτό το φαινόμενο να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τελικά θα πηγαίνουμε εκκλησία για τα εθνικά μνημόσυνα και η κάθε κοινότητα θα γεμίσει με στήλες εθνικών μνημείων και ανδριάντες. Αυτά όλα πλήττουν τη μεγάλη αξία του ηρωισμού και προσβάλλουν τη μνήμη των πραγματικών ηρώων.  

Σε ένα τόπο όλοι, λίγο ή πολύ, συνέβαλαν και συμβάλλουν, ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο και με τη δική του δύναμη,  στους διάφορους αγώνες του τόπου του. Γνωρίζω , όπως βέβαια όλοι γνωρίζουν, πρόσωπα, κυρίως στην ύπαιθρο αλλά και στα αστικά κέντρα, τα οποία παρά το ότι αγωνίστηκαν πέρα των δυνάμεων τους, κατά τους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου τους, εν τούτοις παρέμειναν στην αφάνεια είτε από σεμνότητα είτε γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν ή δεν το θεώρησαν σωστό οι οικείοι τους να δημοσιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα τού παρελθόντος.

Η ασφαλής αντίληψη ότι κάποιος είναι ήρωας, δημιουργείται στον κρίσιμο χρόνο, ανεπηρέαστα, αυτόβουλα και χωρίς ιδιοτελή κριτήρια. Η ηρωική πράξη εμπεδώνεται στη συνείδηση του λαού ως ουσιαστική και καταλυτική συνεισφορά και γιατί η εμπλοκή και η θυσία τού ήρωα είχε πρωτοτυπία, αυτοθυσία, τόλμη, στοιχεία και αξίες που  ξεπερνούσεαν το μέγιστο των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων που, ως  συνήθως, έχει ένας μέσος θνητός. Αν π.χ. κάποιος ρίχνοντας φυλλάδια, συνελήφθηκε και εγκλείσθηκε σε φυλακές  και μετά  έζησε πλουσιοπάροχα, εκμεταλλευόμενος τα καλά τής ελευθερίας και  ανταμειβόμενος  στο έπακρον από την κοινωνία και το κράτος, γιατί να ονομασθεί μεταχρονικά ήρωας και γιατί να του στηθεί ανδριάντας;

Ο νοών νοείτω….

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s