Με τη δροσούλα στους δρόμους

Μια ζωή από τα χαράματα ανά τας οδούς και τας ρύμας

Μια ζωή, από τα χαράματα,  περί τις 4:30, βρισκόμουν επί ποδός,  όχι λόγω εκκεντρικότητας, ιδιορρυθμίας και γυμναστικής, όχι λόγω απόλαυσης τής χρυσαυγής και της πρωινής αύρας, αλλά λόγω επιτακτικού καθήκοντος, στην προσπάθειά μου για τον άρτο τον επιούσιο.

Τα χαράματα, πριν βγει το φως, όλα είναι διαφορετικά. Το περιβάλλον διαφορετικό, τα αντικείμενα διαφορετικά και οι άνθρωποι διαφορετικοί. Όλους συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Όλοι τρέχουν, οι περισσότεροι με τα αυτοκίνητά τους,  για την απόκτηση του άρτου, του επιούσιου. Επιστρέφουν και αυτοί που αξιοπρεπώς και νομίμως έβγαλαν ήδη το ψωμί τους.  Εκτός βέβαια, μιας μερίδας κόσμου που επιστρέφει στις οικίες του, αφού ξενύχτισε στα νυκτερινά κέντρα για την τέρψη των ματιών και της «κοιλίας» και για τον άρτο, όχι της δικής τους φαμίλιας αλλά του σιναφιού των μεγαλόσχημων προαγωγών της αμφιλεγόμενης τέχνης, του «κατ΄ επίφαση άρτου» και του ηδονικού θεάματος.

 Από την οδική συμπεριφορά των ανθρώπων που διακινούνται τις πολύ πρωινές ώρες, μπορείς να ψυχολογήσεις το ποιόν τους και την ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκείνες τις στιγμές. Αν το αυτοκίνητο πηγαίνει «μόνο του», σημαίνει ότι, ο «εμβαπτισθείς σε άλλους κόσμους» νυχτοπερπατητής,  βγαίνει από το νυκτερινό κέντρο και οδεύει κατευθείαν προς την οικία του για τον ύπνο του …αδίκου.  Αν κορνάρει επισταμένως, σημαίνει ότι βγήκε από νυκτερινό κέντρο αλλά πέρασε από το ταχυφαγείο και απήλαυσε εσπευσμένα την πρωινή του σούπα. Αν «μαρσάρει» επιδεικτικώς το αυτοκίνητό του και μέσα μέσα κορνάρει με δύναμη μια δυο φορές, σημαίνει ότι ξύπνησε και πάει στη δουλειά του, αλλά είναι γεμάτος πίκρα και άχτι γιατί θα πρέπει να σηκώνεται αυτός πρωί και όλοι οι άλλοι να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Αν πηγαίνει κανονικά, ήσυχα και αθόρυβα  και ακολουθεί πιστά τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς, σημαίνει ότι είναι ένας αθεράπευτα ιδεολόγος και φιλοσοφεί τη ζωή. Ακολουθεί το «υπηρετήσει έκαστος εφ΄ω ετάχθη» και πάντοτε σκέφτεται αυτούς που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από αυτόν.  Σκέφτεται όλους εκείνους που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τού πόνου και ούτε καν διανοούνται ότι θα οδηγήσουν αυτοκίνητο ή να μπουν σε κάποιο λεωφορείο τής γραμμής να απολαύσουν, έστω και μερικώς, την εξοχή και γενικά τη φύση. Τουλάχιστον ο λίαν πρωίαν εγερθείς, έχει την ικανότητα να σηκώνεται υγιής από το κρεβάτι του και να ταξιδεύει στο φως, παρακολουθώντας αμέτρητες μαγευτικές εικόνες τής φύσης και αξιολογώντας χίλια δυο ακούσματα από αγνώστους και γνωστούς. Μπορεί άνετα να απολαμβάνει τη χρυσαυγή και την πρωινή αύρα ακόμη μιας μέρας.  

πρωί πρωί για τη δουλειά

Με τη δροσούλα, οι οδοκαθαριστές, οι αγρότες, οι χτίστες, οι εργάτες, και οι οδοιπορούντες γιατροί, οι ηθοποιοί, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι «λίαν πρωίαν» βρίσκονται «ανά τας οδούς και τας ρύμας»  της σκληρής ζωής, υφαίνουν το κέντημα της αντοχής και της δεδουλευμένης εμπειρίας . 

 

Τα χρόνια περνούν και οι πρωινοί οδοιπορούντες σταματούν να οδοιπορούν, αλλά η συνήθεια της πρωινής έγερσης παραμένει εν ενεργεία, για να δροσίζει το πνεύμα και το σώμα με όμορφα χρυσαφένια χαράματα, σε μια καθημερινή πορεία που ξεκινά «λίαν πρωίαν» και οδεύει  σε γλυκές  στιγμές  των πορφυρών δειλινών εκεί τριγύρω στα ακρογιάλια μιας Ιθάκης.

 

 

Επεξηγήσεις:
«ανά τας οδούς και τας ρύμας»
Ρύμη: OMOPPIZA. Tο αρχ. ουσ. ρύ-μη προέρχεται από θέμα του αρχ. ρ. αρύω «σύρω, τραβώ» και αρχικώς αναφερόταν στο ίχνος που χαράσσει ο αγγειοπλάστης ή στη ροή του αίματος στις φλέβες. Συνδέεται με τις λ. ρύ-μα «χορδή, σχοινί» (πβ. ρυμ-ουλκώ) και ρυ-τίς «ρυτίδα». Ήδη από την αρχαιότητα, η λ. έχει τη σημασία «δρόμος», η οποία απαντά επίσης στο ελληνιστικό σύνθετο ρυμο-τομία (το β΄ συνθετικό παράγεται από το ρ. τέμνω). Από τη σημασία αυτή γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η λόγια έκφραση «εν τη ρύμη του λόγου», όπως και η άλλη έκφραση «ανά τας οδούς και τας ρύμας (ή τας αγυιάς)». Από την αρχ. αυτή λέξη προέρχεται και η νεότερη στενορύμι «στενό δρομάκι», «στενοσόκακο». (Γ. Μπαμπινιώτη)
Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Με τη δροσούλα στους δρόμους

  1. Ο/Η KP λέει:

    Οι επεξηγήσεις είναι πολύ βοηθητικές για εμας της Δημοτικής !!!!!! χεχε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s