Διαστικές διαδρομές

…ευρωπαϊκό λεωφορείο

Τώρα, τώρα, τώρα. Απαιτείται έλεγχος και επέμβαση τού κράτους.

Πεπαλαιωμένα επιβατικά λεωφορεία συνδέουν τις πόλεις μας

Χθες, 9 Αυγούστου 2011, ημέρα κατά την οποία η Μετεωρολογική Υπηρεσία έβγαζε ανακοίνωση (κίτρινη)  για το επικίνδυνο ύψος της θερμοκρασίας που προέβλεπε και κατ΄ επέκταση τα προφυλακτικά μέτρα που θα έπρεπε να πάρουν οι πολίτες, ένα λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λευκωσία –Πάφος, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, εκεί όπου η άσφαλτος έκαιγε κυριολεκτικά από την υψηλή θερμοκρασία και όλη η εκεί ατμόσφαιρα ήταν ένα επικίνδυνο καμίνι, ακινητοποιήθηκε γιατί χάλασε η μηχανή του. Μέσα στο καμίνι τού Αυγούστου και μάλιστα η ώρα 3 το μεσημέρι, μερικές δεκάδες συνάνθρωποί μας παρέμεναν στο έλεος του καύσωνα του Αυγούστου για μια περίπου ώρα και οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως να τους σταλεί ένα άλλο λεωφορείο για να τους πάρει σώους και αβλαβείς στον προορισμό τους.

Πέραν της ουσίας του προβλήματος, θα πρέπει να δούμε και τη νοοτροπία των ιδιοκτητών.  Για μια ώρα οι επιβάτες ήταν στο καμίνι της ασφάλτου, αναπνέοντες τα καυσαέρια των διερχόμενων αυτοκινήτων και οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες, γραμματικοί, οδηγοί κ.ά. έκαναν ατέρμονες συζητήσεις, να συνεννοηθούν, να σκεφτούν, να ζυγίσουν τα πράγματα, να εντοπίσουν το πρόβλημα για να στείλουν τον κατάλληλο τεχνίτη μηχανικό να προβεί στην επιδιόρθωση, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των επιβατών για να σταλεί άλλο λεωφορείο και να συνεχίσουν με αυτό το δρόμο τους.  Υπήρχαν άρρωστοι που επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας, ηλικιωμένοι οι οποίοι  υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ήταν στον κλιματισμό και άλλοι με τόσα άλλα προβλήματα υγείας. Κάποιοι κοινοτικοί επιβάτες ( Άγγλοι κ.ά.) διαμαρτύρονταν κραυγαλέα για την άσχημη κατάσταση και τον ερασιτεχνικό τρόπο διαχείρισης του όλου προβλήματος. Κάποια περίπολα τής αστυνομίας, που έσπευσαν στο χώρο, ύστερα από κλήση των επιβατών, έβαλαν, καλή τους προαίρεση, τους αγανακτισμένους κοινοτικούς στα αστυνομικά αυτοκίνητά τους για να γλυτώσουν λίγο από τον καύσωνα των διακοπών τους,  και μάλιστα καταμεσήμερα. Παρά τις διαμαρτυρίες τόσο των  ντόπιων επιβατών όσο και των κοινοτικών που έτυχε να είναι επιβάτες,  οι αρμόδιοι επέμεναν να στείλουν μηχανικό για να δει το πρόβλημα. Μετά από μια περίπου ώρα και μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των επιβατών ήρθε τελικά άλλο λεωφορείο που παρέλαβε τους ταλαιπωρημένους επιβάτες για το υπόλοιπο της διαδρομής τους.   

της τάδε...δεκαετίας

 Το είπαμε σε πρόσφατη ανάρτησή μας, το λέμε και τώρα. Τα τέσσερα λεωφορεία που κάνουν το πιο πάνω δρομολόγιο είναι πεπαλαιωμένα και σε άθλια κατάσταση. Δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα λεωφορεία έμειναν στον δρόμο. Οι ιδιοκτήτες τους, όμως, επιμένουν να τα χρησιμοποιούν, να ταλαιπωρούν τους επιβάτες και το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, να διατείνεται και μάλιστα να θεωρεί επιτυχία του, ότι ίδρυσε διαστικά δρομολόγια με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα.

 Ερωτούμε και διαπορούμε. Υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος; Υπάρχει παρέμβαση των αρμοδίων αυτού του κράτους για να διορθώσουν την παρατηρούμενη κατάσταση, τώρα που είναι ακόμη νωρίς; Ή περιμένουμε κανένα χειρότερο συμβάν το οποίο άλλοι θα ονομάζουν περιστατικό, άλλοι ατύχημα, άλλοι δυστύχημα, άλλοι έγκλημα, άλλοι «θανατηφόρο έκρηξη» δίκην Μαρί  και άλλοι εγκληματική αμέλεια.  Από εδώ ξεκινά η τεράστια ευθύνη του κράτους. Οι υπηρεσίες του, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν προληπτικά. Αν δεν το κάνουν, εμπλέκονται και αυτοί εγκληματικά στα προβλήματα της χώρας και φέρουν ακεραία την ευθύνη.

Ιδού η ευθύνη του κράτους. Ιδού η ευθύνη των βουλευτών οι οποίοι δεν ψηφίζουν διατάξεις που να απαγορεύουν τη διακίνηση επιβατικών λεωφορείων πέρα μιας ηλικίας. Και μην μου πείτε ότι τα λεωφορεία με εγγραφή WW… είναι ασφαλή!!!

Το λέμε και το ξαναλέμε και το βροντοφωνάζουμε. Τα λεωφορεία αυτά είναι παλιά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος που απειλεί τη ζωή των επιβατών. Κύριοι αρμόδιοι αφού οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν τίποτε (για ευνόητους λόγους),  θα πρέπει να επέμβετε εσείς, εδώ και τώρα. Η πιθανή δικαιολογία ότι αναμένονται καινούργια και είναι μέσα στις υποχρεώσεις των προσφοροδοτών να ανανεώσουν τον στόλο τους, δεν είναι ασφαλής απάντηση, ούτε άλλοθι σε ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου. Σε μακρινά δρομολόγια όπως είναι τα πιο πάνω ( Λευκωσία-Πάφος –Λευκωσία) να υποχρεωθεί πάραυτα η συγκεκριμένη εταιρεία λεωφορείων να βάλει τα πιο καινούργια που έχει ή αν δεν έχει τέτοια, τότε θα πρέπει να ενοικιάσει έστω και προσωρινά. Απαιτείται να ληφθούν διορθωτικά μέτρα γρήγορα, εδώ και τώρα.

ΤΩΡΑ, ΤΩΡΑ, ΤΩΡΑ.

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Διαστικές διαδρομές

  1. Ο/Η kostas λέει:

    Agapite sintakti sinechise na ta les oso pio dinata mporis kai se osa perissotera Mesa….kai osa mesa den antapokrithoun, esi tha vris ton tropo na tous valis kai aftous sti thesi tous…se efcharistoume..

    • Ο/Η Yetos λέει:

      Παρά το ότι δεν επηρεάζομαι (νυν) άμεσα, οφείλω, ως συνειδητοποιημένος πολίτης ,να εκφράζομαι και να λέω την αλήθεια. Εξάλλου όλο και κάποιοι δικοί μας ταξιδεύουν ή κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα μεταφοράς με την ιδιότητα του οδοιπόρου (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Ας ελπίσουμε ότι οι άμεσα επηρεαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν την ανάρτηση ως πηγή για σύνταξη επίσημης επιστολής που να απευθύνεται στους αρμόδιους για τα περεταίρω. Σε πληροφορώ όμως ότι η ανάρτηση αυτή έχει μεγάλο αριθμό επισκέψεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s