Ποιος τελικά είναι ο …μυστηριώδης εργοδότης;

Πρόσφατες σοφιστείες των πολέμιων, του δημόσιου τομέα, πριν την επιδιωκόμενη συναίνεση.

Στομφώδης δήλωση, από ραδιοφώνου, εκπροσώπου του τύπου πολιτικού κόμματος:

«…Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κατ΄ ουσία εργοδότη το κράτος ( το κράτος από μόνο του δεν έχει λεφτά) αλλά όλους τους πολίτες που καλούνται να καταβάλλουν επώδυνους φόρους για να βρίσκει το κράτος χρήματα να τους πληρώνει. …»

Επεκτείνω τον πιο πάνω  συλλογισμό:

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν κατ΄ ουσία εργοδότη τους διάφορους «εργοδότες», -ιδιοκτήτες των διάφορων εργασιακών μονάδων ( projects) – αλλά όλους τους πολίτες –πελάτες οι οποίοι δίνουν λεφτά και ψωνίζουν τα  διάφορα προϊόντα ή αγοράζουν τις διάφορες υπηρεσίες.

Όλοι οι αυτοεργοδοτούμενοι δεν είναι οι ίδιοι εργοδότες τού εαυτού τους, γιατί δεν έχουν «δικά» τους  χρήματα. Ουσιαστικά έχουν εργοδότη όλους τους πολίτες -πελάτες οι οποίοι δίνουν λεφτά και αγοράζουν από αυτούς τα προϊόντα ή τις  υπηρεσίες τους. 

Οι διάφοροι επιχειρηματίες, όπως εργοστασιάρχες, ξενοδόχοι, υπεραγορές, μεγαλοεργολάβοι, έμποροι, ανάπτυξης γης κ.ά.  ουσιαστικά δεν είναι εργοδότες του προσωπικού τους γιατί τα χρήματα που οφείλουν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους προέρχονται από όλους τους πολίτες -πελάτες. Επίσης και οι ίδιοι τους έχουν εργοδότη όλους τους πολίτες. Γιατί αν οι πολίτες – πελάτες δεν χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν και δεν αγοράσουν τα προϊόντα τους δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν το προσωπικό τους ούτε χρήματα για τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Επομένως, εργοδότης σε μια χώρα είναι οι πολίτες. Όλοι οι πολίτες έχουμε τον ίδιο εργοδότη, τους πολίτες -πελάτες. Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα με την άποψη του νεαρού πολιτικού και η δήλωσή του δεν θα είναι σοφιστεία αν θεωρήσει το συλλογισμό μου σωστό, ως λογική συνέπεια του δικού του συλλογισμού.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

One Response to Ποιος τελικά είναι ο …μυστηριώδης εργοδότης;

  1. Ο/Η MNASON λέει:

    Ο κορεσμός γενιέται από τον πλούτο και από τον κορεσμό η ύβρις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s