Η γωνιά του καφέ

Με αφορμή το καφεδάκι του Σαββάτου, στη «γωνιά του καφέ».

Η καθημερινότητα κρύβει στιγμές, τις οποίες  ο άνθρωπος θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να κάμει ένα διάλειμμα, επιδιώκοντας την αποσυμφόρηση  από το βαρύ φορτίο της σωματικής και ψυχικής του κούρασης. Για να γίνει αυτό δεν χρειάζονται και πολλές διαδικασίες. Ένας καφές, μια γωνιά και μια καλή παρέα. Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Η απόλαυση της πανοραμικής θέας, η συζήτηση, η αποσυμφόρηση, η ηρεμία, η κοινωνικότητα, η αναζωογόνηση, η ευφορία, η καλοσύνη, η καταδεκτικότητα, η αλληλοσυμπλήρωση, η κατανόηση, η συμπαράσταση και η δύναμη για ζωή. Μεταξύ του καφέ και της καλής κουβέντας, οικοδομούνται και αναδομούνται τα πάντα. Γίνεται η περίληψη και βγαίνουν τα συμπεράσματα μιας ολόκληρης ζωής. Αποδεσμεύεται ο άνθρωπος από τα δεσμά των δικών του λογισμών και αρχίζει να αισθάνεται την ευφορία της ελευθερίας μέσα από την κρίση και απόψεις του συνομιλητή του. Ελευθερώνεται από τα δεσμά της δικής του πραγματικότητας, της δικής του λογικής, της δικής του αντίληψης που ταλανίζουν πολλές φορές τόσο αχρείαστα τη σκέψη του. Τότε αισθάνεται να ανατέλλει η ελπίδα. Αισθάνεται τον αέρα της ελευθερίας. Και αυτά όλα τα ευεργετήματα μπορεί να επισυμβούν μεταξύ ενός καφέ και μιας καλής εποικοδομητικής κουβέντας, σε μια ζεστή γωνιά με πανοραμική θέα.

Η μόνιμη υπερβολή στις δραστηριότητές μας πιθανόν να δημιουργήσει διαστροφές στη ζωή μας. Η εμμονή μας στην κλεισούρα της καθημερινής δουλειάς, η παρακολούθηση των καθημερινών γεγονότων, η προσήλωση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, η προσρόφηση της ατέλειωτης γνώσης για ευρυμάθεια και πολυμάθεια,  η υποδούλωσή μας στην ατέλειωτη έρευνα για ικανοποίηση της επιστημονικής μας περιέργειας, δυστυχώς όλα αυτά καθηλώνουν και αχρηστεύουν αυτά τα διαλείμματα. Ο άνθρωπος που είναι επιρρεπής σε αυτή τη λογική, δυστυχώς ζει στην ψευδαίσθηση ότι, ειδήμων ων,  προσφέρει στον τόπο του και συνεπαρμένος ων,  ότι είναι αιώνιος σε αυτή τη ζωή. Πιστεύει στη δική του μοναδικότητα και στο αναντικατάστατο της παρουσίας του.  Θεωρεί τις στιγμές του καφέ και της καθημερινής κουβέντας ως αχρείαστη πρακτική και παλαιομοδίτικη συνήθεια. Και πολλές φορές για να ξεγελάσει τον εαυτό του ότι ξεκουράζεται, πηγαίνει και κάθεται σε μια γωνιά ενός cafe με εξαιρετική θέα και ωραία μουσική, χώνει τα μούτρα του μέσα σε ένα χοντρό βιβλίο και τριπλοκλειδώνεται μαζοχιστικά στις σελίδες του. Όταν ξεθωριάσει η θέα και σταματήσει η μουσική, σηκώνεται και φεύγει, ευχαριστημένος  που …διάβασε το βιβλίο του. Και το βιβλίο βέβαια έχει την αξία του που είναι διαχρονική και μεγάλη, αλλά σε ώρες μοναχικές μιας δημιουργικής και καρποφόρας μοναξιάς.

Η γωνιά του καφέ όταν καταληφθεί από αυτού του είδους των ανθρώπων παραμένει αναξιοποίητη και ορφανή. Ο σκοπός της είναι άλλος. Να φιλοξενήσει μια καλή παρέα για να απολαύσει τη συζήτηση, τη θέα και τον καφέ. Μεταξύ ενός καφέ και μιας καλής κουβέντας, παρέα με τη μουσική και την άπλετη θέα, σε ένα κόσμο με αληθινά προβλήματα και αληθινά σκηνικά,  προσφέρεται η δυνατότητα της σωστικής επικοινωνίας,  που καταληκτικά εξισορροπεί, εξευγενίζει  και πνευματικοποιεί τον άνθρωπο. 

Η γωνιά του καφέ, είναι εκεί στην άκρη της πόλης, ψηλά στο βουνό, κοντά στη θάλασσα, στη βεράντα του σπιτιού μας, κάπου εκεί, κάπου εδώ στον παρόντα χρόνο και στον παρόντα τόπο και μας περιμένει να γίνουμε κοινωνικοί άνθρωποι.

Πάντως η «γωνιά του καφέ» μας είναι εκεί, στην εξέδρα του cafe που φαίνεται στην πιο πάνω φωτογραφία.

 

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Η γωνιά του καφέ

  1. Ο/Η Eleni λέει:

    Θα πρέπει να έχουμε όλοι μας κάποια «γωνιά του καφέ». Αναπτερώνει τη ζωτικότητα του ανθρώπου και του δίνει δύναμη για να προχωρήσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s