Αποτυπώματα χιονιού

 (Τα χιόνα κτυπούν την πόρτα μας)

Όσο πιο πολύ πέφτει το χιόνι σε ένα άνυδρο τόπο, τόσο πιο πολύ καλλωπίζεται η φύση,  εκπέμπεται μεγάλη ομορφιά προς  τον άνθρωπο που του αλλάζει προς το καλύτερο την ψυχοσύνθεσή του. Ένα  χιονισμένο τοπίο αλλάζει την όψη του σκηνικού μέσα στο οποίο συνηθίσαμε να ζούμε την καθημερινότητά μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξάλειψη των ψυχοφθόρων λογισμών και εκλεπτυσμό των συνηθειών μας. Τα χιόνια ήδη κτυπούν την πόρτα της ψυχής μας συνεσταλμένα και με διακριτικότητα ξένου επισκέπτη, που μας προσκαλούν με ευγένεια στην ετήσιά τους γιορτή. Μας προσκαλούν για ένα όνειρο του γεωγραφικού χώρου που γίνεται πραγματικότητα εν μέσω χειμερινής περιόδου.  Να μας συμπαρασύρουν σε μια αλλαγή. Και η αλλαγή αυτή είναι μια ευνοϊκή  κατάσταση που μας βοηθά  να απορροφηθούμε από τη θέα των καινούργιων εικόνων, που εμφανίζονται «εν μια νυκτί», και να ξεχασθούμε στην απαράμιλλη ομορφιά τους που εκπέμπεται με κυρίαρχο στοιχείο το χιόνι, σε μια πανδαισία λευκού χρώματος. Το χρώμα με την υψηλή φωτεινότητα, την ελευθερία  και το άπειρο – απεριόριστο- κάλλος.

Η εναλλαγή των εικόνων της φύσης, αυτή την περίοδο, διεγείρει και τις πέντε αισθήσεις του καλοπροαίρετου ανθρώπου, δημιουργώντας μια δυναμική προσωπικής ευφορίας και ανάταση των ψυχικών αρετών και χαρισμάτων του. Η εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας  -της απόλαυσης της θέας του χιονιού-  αποτελεί μεγάλο ευεργέτημα και ευτυχής είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της θεραπευτικής του αξίας.

Η ευτυχία, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι κάτι δυσεύρετο, ουτοπικό, άπιαστο, κάτι το απόμακρο. Βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο μας, γύρω μας, κοντά στη σκέψη μας, μέσα μας.   Η ευτυχία είναι κύκλος που ξεκινά από την καρδιά μας περνά μέσα από τη λευκότητα του χιονιού και καταλήγει στην ψυχή μας.

 Ας προσροφήσουμε λοιπόν, όσο μπορούμε τη θέα των απίθανων ζωντανών πινάκων ζωγραφικής που δημιουργούνται με τη θέα ενός χιονισμένου τοπίου. Οι χορευτικές φιγούρες του χιονιού έχουν τη δυνατότητα  να συμβάλουν στη λευκότητα της ψυχής μας, με τα ανεξίτηλα αποτυπώματά τους, εν μέσω της ποικιλότητας των κρίσεων και της παγερότητας των χρόνων που ζούμε.

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s