Η ύφανση της αράχνης

Όλα έχουν ένα τέλος. Οι άνθρωποι, τα πράγματα, οι απόψεις, οι συμπεριφορές. Όλα κλείνουν τον κύκλο τους και όλο και κάποια καινούργια στοιχεία, πρωτόγνωρα, πρωτοφανή και εξελιγμένα  εμφανίζονται στην πορεία τού ανθρώπου.

Η ροή κάποιου «γεγονότος» σταματά ανύποπτα κάποια μέρα και τότε το μυαλό του ανθρώπου δίνεται κάπου αλλού. Το γεγονός γίνεται ανάμνηση. Η κάθε ανάμνηση κλείνεται στο σεντούκι, βαθιά στον εαυτό μας, ως παρελθόν και εκεί, ανήμποροι να ανακυκλώσουμε την ύπαρξη του, ανίκανοι να  το υπερασπιστούμε, το περιτυλίγουν με τα δίκτυά τους οι αράχνες τής στασιμότητας και της αχρησίας για να το προστατεύσουν, τουλάχιστον, από τα βλαβερά έντομα της λήθης.  Το κάθε γεγονός με το υλικό του υπόβαθρο «έρχεται, βλέπει και απέρχεται».

Κάθε φορά μια καινούργια μέρα ανατέλλει, αλλά οι θύμησες στοιβάζονται και υπερπληρούν το σεντούκι το αραχνιασμένο, το ξεχασμένο που το κρατάμε σφιχτοδεμένο στα έγκατα τού είναι μας και δεν το πετάμε, αλλά το διατηρούμε σαν «κόρη οφθαλμού» για να σουβλίζει οδυνηρά την καρδιά μας με μια μαζοχιστική αναχρονιστική διάθεση. Μήπως κακώς συνηθίσαμε να εξαρτιόμαστε από το χθες σε διαδικασίες ιδιοτέλειας, αυταρχισμού και στο πνεύμα του κτητικού ετσιθελισμού;

Ένα αυτοκίνητο, άψυχο, ασήμαντο αλλά σφιχτοδεμένο με σημαντικές αναμνήσεις στέκει όρθιο στο χρόνο, αλλά ανήμπορο να αποδιώξει από πάνω του τους ιστούς που υφαίνουν νυχθημερόν οι αράχνες με τον πλέον παραστατικό τρόπο για να προφυλάξουν τις θύμησες τής φιλότιμης δούλεψής του σε καιρούς πενιχρού τεχνολογικού εμβολισμού και μικρότερου βαθμού μηχανικής εξάρτησης.

Το παρελθόν είναι παρελθόν άνευ ουσιαστικής ανταπόκρισης,  λόγω του αδήριτου αξιώματος ότι το κάθε τι θα πρέπει να κλείσει τον κύκλο του και θα αφεθεί στην αμέριστη προστασία κάποιας  αράχνης που θα υφαίνει νυχθημερόν, εν πλήρη σιωπή, τους ιστούς της, ως δείκτης της ανθρώπινης εγκατάλειψης.

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s