Ιδού η απορία περί της ψυχής των Ελλήνων

Μου κάνει εντύπωση η τηλεοπτική συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων που εμφανίζονται, αυτή τη δύσκολη περίοδο, στα διάφορα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και σχολιάζουν διεξοδικά την οικονομική και πολιτική δυσπραγία στην Ελλάδα. Οι προσκεκλημένοι, ακόμη και οι παρουσιαστές και παρουσιάστριες, ως συνήθως,  πρόσκεινται ή υποστηρίζουν κάποιο πολιτικό κόμμα γιαυτό εκφέρουν αβίαστα τον πολιτικό τους λόγο δημόσια, με παρρησία και αυταρέσκεια. Αν ο θεατής, πέρα της ουσίας που προσπαθεί να εξάγει από την απίστευτη πολυλογία για τα όσα  αναφέρουν και περιγράφουν γύρω από τα πολιτικά δρώμενα, προσέξει το ύφος, τη χροιά και τον τόνο της φωνής τους, τα μειδιάματα, τις ατάκες και την ευφορία που έχουν, τότε είναι να τρελαθεί, κυριολεκτικά.

Η ανάλυση που κάνουν για το υπό συζήτηση θέμα είναι απίστευτη σε ευρηματικότητα, διεισδυτικότητα, λεπτομέρεια και διεξοδικότητα. Μια απίστευτη πολυλογία που μπορούσε, αν ήταν σε γραπτό λόγο, να κατακλύσει όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου. Λόγια, λόγια, λόγια, πράξη ουδεμία.  Δεν καταλαβαίνω πού βρίσκουν το κουράγιο να χαριεντίζονται, να χασκογελούν, να είναι εύχαρεις, πολλές φορές να υψώνουν επιδεικτικά τη φωνή τους για να επισκιάσουν τους συνομιλητές τους και σε γενικές γραμμές να φαίνονται να μην έχουν συναίσθηση τού μεγάλου προβλήματος που έχει η χώρα. Ο τόπος βουλιάζει και αυτοί περί πολλών άλλων τυρβάζουν μέσα στην τρελή χαρά. Δεν γίνεται αντιληπτή πουθενά η ωριμότητα, η σοβαρότητα, το άγχος, ο προβληματισμός, η αγανάκτηση και ο φόβος για το αύριο.

Μα είναι δυνατό να υπάρχει τόσο μεγάλη κρίση (οικονομική, κοινωνική και τώρα πολιτική, ακόμη εκλογική) και παράλληλα να υπάρχει τόσο δυνατό το αίσθημα της ανεμελιάς, της ελπίδας και της προοπτικής χωρίς να υπάρχει ταρακούνημα στη νοοτροπία, στις επιλογές, στη διασκέδαση, στη συμπεριφορά;  Δεν βλέπουμε στις οθόνες τουλάχιστον εκείνη την αγανάκτηση, το θυμωμένο ύφος, τη συνοφρύωση, την απογοήτευση και γενικά το φόβο για το τι δέον γενέσθαι. Η αγανάκτηση, το πλάκωμα και οι μεμψιμοιρίες των πολιτών που εκπέμπονται μεμονωμένα ή ομαδικά, δεν βλέπουμε να μεταφέρονται και στις οθόνες από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Ποια η πραγματικότητα και ποιο είναι το θέατρο; Ποιος αλήθεια παίζει θέατρο; Ο λαός όταν αγανακτεί και κλαίει στις πορείες που κάνουν στο σύνταγμα και αλλού ή οι κουστουμαρισμένοι εκπρόσωποί του οι οποίοι ακμαίοι και ωραίοι χαριεντίζονται στις οθόνες των τηλεοπτικών καναλιών;

Αν το ζητούμενο σε μια χώρα είναι η εθνική και κατ΄ επέκταση η προσωπική ευτυχία που να προέρχεται από την οικονομική ευημερία κατά κύριο λόγο, τότε ο ελληνικός λαός καταφέρνει αυτό χωρίς την οικονομική άνεση και χωρίς τα αγαθά. Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε μπράβο στην ελληνική ψυχή και θα πρέπει οι επιστήμονες του κόσμου να επισημάνουν και καταγράψουν το γεγονός για να εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της διαβίωσης και σε άλλες χώρες του πλανήτη γη. Ζεις ευτυχισμένα, χαμογελαστός με τις ατάκες σου και χωρίς λεφτά, έστω και αν η πατρίδα κινδυνεύει να πτωχεύσει.

Ένας καλοδιάθετος άνθρωπος, μη Έλληνας, θα μπορούσε να διερωτηθεί: Μήπως η ελληνική ψυχή δεν είναι εύθραυστο κλαδάκι που να είναι βορά του ανέμου αλλά πετρωμένος κορμός που στέκει αιώνες τώρα στο πετρωμένο δάσος της Λέσβου; Ή «μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι»;

Απόσπασμα από τα πρακτικά του τέλους της τελευταίας ατελέσφορης συζήτησης κατά τη  σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις 16.05.2012.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εάν τελειώσαμε μ’ αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, να σας κάνω μια ερώτηση;
Όσον αφορά την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές, στις 10 Ιουνίου ή στις 17 Ιουνίου, εν πάση περιπτώσει, δεν βάζουμε ζήτημα.
Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε περίπτωση που μας τεθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής. Είχατε καλέσει τη Χρυσή Αυγή;
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Βεβαίως.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Α, και δεν ήρθε.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εντάξει.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Πώς σκεφθήκατε ότι θα μπορούσα να παραβώ τις διατάξεις του Συντάγματος;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δεν άκουσα τίποτα. Με συγχωρείτε. Είπα μήπως μου διέφυγε εμένα από τα δελτία ειδήσεων. Ξέρετε, μπορεί να με ρωτούσαν.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Όχι, εκλήθη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δεν θα μιλούσα για λογαριασμό σας, αλλά δεν θα ήξερα τι να πω. Το κάνω καθαρά για να είμαι βέβαιη.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Όχι, είμαι πολύ συνεπής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εντάξει, είμαι ευχαριστημένη που δεν ήρθε, δεν το κρύβω, αλλά ήθελα να ρωτήσω.
(Γέλια)
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα παρουσιαστεί ότι αγωνιάτε για να συμμετάσχει!
(Γέλια)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Όχι. Όταν με ρωτήσουν γιατί δεν ήρθε η Χρυσή Αυγή, τι θα πω; Θα μπορούσα να πω «ρωτήστε τον Πρόεδρο», αλλά…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ήταν χρήσιμη η ερώτηση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα πω ότι μίλησα με τον Πρόεδρο και ότι εκλήθησαν. Είναι ένα πρόβλημα.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Άλλωστε, την τελευταία φορά είχατε και μεγάλο ενδιαφέρον να μην είναι δίπλα σας.
(Γέλια)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα το πω καθαρά ότι ελπίζω να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Όμως, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι τέσσερα χρόνια στη Βουλή και να μην είναι, ας πούμε, στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θα κάνουμε ένα διάλειμμα τώρα στις επαφές μας, κύριε Πρόεδρε, για μερικές μέρες λόγω των εκλογών.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με την παράκληση, όμως, να μπορώ να σας ενοχλώ με το τηλέφωνο, εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, εννοείται –δεν λέω ότι θα συμβεί με μας ή ότι είναι σίγουρο- ότι αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο, θα το πούμε. Έτσι δεν είναι;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εντάξει. Θα υπάρξει μέριμνα.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αυτό εδώ θέλει μία συνεννόηση. Συμφωνούμε στο ευαίσθητο μικρό εκλογικό σχήμα, σε λίγους Υπουργούς, αλλά ενδεχομένως –καταλαβαίνετε ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα- για κάποια κρίσιμα Υπουργεία, να έχουμε μία γνώμη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμβουλεύσει…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα μας πει τα ονόματα και αν έχουμε ένσταση ή είναι κάποιος εκτεθειμένος, πώς να σας το πω τώρα…
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ενδεχομένως και εγώ, ας πούμε, θα μπορούσα να πω κάποιες σκέψεις για κάποια πρόσωπα, αλλά δεν έχει νόημα. Αυτό θα το κάνουμε εκείνη την ώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ή στον Πρόεδρο καλύτερα…
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Όχι, διότι αν πείτε, κύριε Τσίπρα, δεν θα έχετε υπηρετήσει την πολιτική ουδετερότητα στην πολιτική. Γι’ αυτό να μην πείτε.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ναι. Απλώς, επισημαίνω την ανάγκη …
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εγώ βλέπω ότι αν κάποιος είναι εκτεθειμένος σε κάτι, αν έχει εκτεθεί στο δημόσιο βίο εν πάση περιπτώσει, τότε τι θα γίνει;
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Να το αφήσουμε στον πρωθυπουργό;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ναι, ευχαρίστως.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Βέβαια. Νομίζω ότι έχει τη σωφροσύνη που απαιτείται.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Άλλωστε, έχει και το εχέγγυο της δικαστικής αντικειμενικότητας.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, αν δεν έχετε αποφασίσει, θα πάτε κατά τη σειρά που ορίζει το Σύνταγμα στους δικαστικούς; Ποια θα είναι η επιλογή σας, όσον αφορά τους δικαστικούς;
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι. Νομίζω, όμως, ότι ο κ. Πικραμμένος είναι…
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Απλώς, αυτό ήθελα να ξέρω.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Εγώ σας ευχαριστώ.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Θα μας λείψετε βέβαια.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Σήμερα ήμασταν περισσότερο αποτελεσματικοί.
Σας  ευχαριστώ.
Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s