Η έπαρση μιας νίκης ενός μικρού (σε ηλικία) πολιτικού

Οι Έλληνες πολίτες μετακινήθηκαν εκλογικά σε άλλα κόμματα γιατί ήθελαν να δείξουν με τον πιο επαναστατικό τρόπο, στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών, την αγανάκτησή τους μπροστά στην κακομοιριά που μαστίζει τον τόπο. Και θα πρέπει να πούμε ότι καλώς έπραξαν τούτο, για να δώσουν τα σωστά μηνύματα στους ηγέτες τους. Ο ηγέτης όμως εκείνος, στην παράταξη του οποίου εισέρευσε το μεγαλύτερο ποσοστό τού μετακινούμενου εκλογικού σώματος, πράττει καλώς; Είναι σε θέση και έχει την απαιτούμενη ωριμότητα να διαχειριστεί σωστά και εποικοδομητικά τη βούληση του λαού; Νομίζω όχι. Δεν έφτανε η μια κρίση στους ώμους του λαού, προέκυψε και δεύτερη κρίση, αυτή της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία όμως είναι χειρότερη  γιατί είναι εμποτισμένη με ερασιτεχνισμό, τυχοδιωκτισμό, αμετροέπεια και μικρομεγαλισμό.

Στο πλαίσιο του «Εξ ονύχων τον λέοντα» θα πρέπει να κρίνει κανείς την όλη συμπεριφορά του πολιτικού εκείνου ανδρός, που παρά το ότι ευνοήθηκε περισσότερο από τους άλλους στις πρώτες εκλογές, εντούτοις σχοινοβατεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Καθημερινά χαριεντίζεται υπερμέτρως και με το σημείο της νίκης χαιρετά τις συγκεντρώσεις και ομιλεί με έπαρση και ισοπεδωτικά για όλους τους άλλους, κυρίως για τα λάθη και τις ευθύνες τους, χωρίς να τολμά να αναλάβει πρακτικά τις δικές του ευθύνες που του εμπιστεύτηκε ο λαός με την ψήφο του. Η όλη συμπεριφορά του, η πολιτική, μετά την επίπλαστη νίκη του, (αύξηση του εκλογικού ποσοστού του), είναι τέτοια ως να απελευθέρωσε την πατρίδα του από τους κατακτητές του 1821 ή  του 1940. Ο άνθρωπος πετάει στα σύννεφα. Η ηδονή και ο άκρατος γλυκασμός είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καταλαμβάνουν έναν άπειρο από τα τερτίπια της ζωής άνθρωπο, ο οποίος  ανέλπιστα αποκτά κάτι, ειδικά όταν αυτό το κάτι ξεφεύγει του μέσου όρου μεγέθους και αξίας του προσδοκώμενου.

Ουαί και αλλοίμονο αν ο άνθρωπος με την πιο πάνω συμπεριφορά τυγχάνει να είναι και πολιτικός ο οποίος, εκ της θέσεως του, επηρεάζει δραστικά και άμεσα τις τύχες ενός λαού. Και δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη μακραίωνη ιστορία του έθνους υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν το αίσθημα ενός προδομένου λαού και με την έπαρση που τους διέκρινε, τον έσυραν στην καταστροφή με κυρίαρχη επίπτωση τη σμίκρυνση της εθνικής εδαφικής κυριαρχίας του έθνους.

Η ανέλπιστη αύξηση των ποσοστών του κόμματος, του εν λόγω πολιτικού ανδρός, τον έκαμαν να αισθάνεται τόσο δυνατός και ισχυρός που η αλαζονεία τον έχει κυριεύσει με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται η λογική μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι σαν ένα μωρό που ασθμαίνει από ανείπωτη χαρά στην προσπάθειά του να προσροφήσει μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. Η μετατροπή της απλής χαράς, που αισθάνεται παίζοντας με αυτοκινητάκια μινιατούρες, σε υπέρμετρο φτερούγισμα αγαλλίασης, όταν ξαφνικά του δίνουν δώρο ένα πραγματικό αυτοκινητάκι με ρόδες, τιμόνι και κάθισμα στο οποίο μπορεί να μπει μέσα και να το οδηγεί στη σάλα και στον κήπο του σπιτιού του, όπως ο μπαμπάς οδηγεί το αυτοκίνητό του στους δρόμους της Αθήνας.

Οι πρώτες εκλογές στοίχισαν στη χώρα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στις δεύτερες, ύστερα από δραστικές περικοπές των επιχορηγήσεων στα κόμματα και στη διεξαγωγή, προβλέπεται να στοιχίσουν 35 εκατομμύρια ευρώ.  Αν ο πιο πάνω πολιτικός αρχηγός, αποφύγει πάλι να εμπλακεί ενεργά στη διακυβέρνηση του τόπου με την εμμονή του να θέλει να συνεργαστεί με συγκεκριμένα κόμματα που εκ των προτέρων ξέρει ότι μερικά από αυτά αρνούνται και αντί αυτού θελήσει να πάει σε δημοψήφισμα του λαού, τότε θα απαιτηθούν άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο 120 εκατομμύρια ευρώ, γιατί υπάρχει αλαλούμ σε όλα τα κόμματα και ο πολιτικός με την αλαζονεία τού κερδισμένου, θέλει διακαώς να είναι …αντιπολίτευση. Στη σιγουριά των συνθημάτων και όχι στην καυτή καρέκλα της πράξης και της ευθύνης.

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s