Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής και τα «καινά δαιμόνια»

imagesCAX69ZA5Μα τέλος πάντων, δεν έχει ο τόπος έναν νουνεχή Ορθόδοξο χριστιανό ή κάποιο Ορθόδοξο Θεολόγο να βάλει κάποιο φρένο σε αυτόν το νεαρό πτυχιούχο θεολογικής σχολής, ο οποίος, από τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια τού τόπου, εκφράζει απόψεις περί πνευματικών θεμάτων κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει και ως εκ του βαθμού που φέρει εισάγει καινά δαιμόνια; Λογοπλάστης και με αυθαίρετες απόψεις προσπαθεί να κάνει τον μοντέρνο, το σύγχρονο χριστιανό παραποιώντας την Ιερά Παράδοση, τους αγίους της Εκκλησίας και τις Οικουμενικές Συνόδους που στοιχειοθέτησαν, ανά τους αιώνες, κώδικες χριστιανικής ζωής.

Η τηλεφωνική παρέμβαση ακροάτριας  σε τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου φιλοξενούσε τον εν λόγω πτυχιούχο Θεολογικής Σχολής, (η οποία πιασμένη από μια λανθασμένη φράση που κακώς εκστόμισε κάποιος ιερωμένος), μιλά από μόνη της.

«Μου αρέσει πολύ αυτός ο νεαρός που είναι εκεί δίπλα σας, κυρία….(παρουσιάστρια). Τον ακούω και χαίρομαι. Αγάλλεται η ψυχή μου. Απεναντίας δεν μου αρέσουν τα μούτρα του κυρίου πάτερ(!!!) που είναι ο ίδιος με τον ιερέα που μου είπε «φόνισσα». Μοιάζει εντελώς. Έτσι είναι τα πράγματα. Εμένα μου είπε κάποτε ένας παπάς ότι ήμουνα φόνισσα γιατί έχασα ένα μωρό πριν γεννηθεί. Τους μισώ. Εγώ δεν χρειάζομαι εξομολόγηση. Περνώ απέξω από την εκκλησία και βάζω το σταυρό μου. Μισώ τους ιερείς. Αυτοί που χρειάζονται εξομολόγηση είναι αυτοί και όχι εγώ…»

Μπράβο(;) κύριε νεαρέ πτυχιούχε θεολογικής σχολής. Μπράβο(;) που καταφέρνεις να αφήνεις να αιωρούνται στους απλούς ανθρώπους αυτά τα διδάγματα και αυτή η στάση ζωής που εισηγείσαι. Μήπως με το λόγο σου επικροτείς (άμεσα ή έμμεσα) όλους εκείνους που υβρίζουν τους ιερωμένους και τους παροτρύνεις να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς να αισθάνονται την αμαρτωλότητά τους; (Η «αμαρτία στη ζωή μας», ήταν το θέμα της εκπομπής).

Μήπως το ρηχό βάθος της πνευματικής εμβέλειας, συνεπικουρούμενη από τη στάση της προσωπικής ζωής επιβεβαιώνει τη ρήση «η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας;». Μήπως είχε δίκαιο ένας καταξιωμένος, για την εμβρίθεια τού  μυαλού του και το ψηλό επίπεδο της πνευματικής του ζωής, ιερωμένος καθηγητής Θεολογικής Σχολής,  ο οποίος είπε και έγραψε;

«… Αν κάποιος δεν είναι θεόπτης αλλά «θεολόγος» με την ακαδημαϊκή σημασία της λέξης, τότε «δύναται να ισχυρίζεται επιστημονικές ανοησίες, αλλά μόνο φιλοσοφών, εφ΄ όσον εκφεύγει της αυστηρής θεολογικής μεθόδου των θεοπτών».

Όπως και να έχει το θέμα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι άλλη βαρύτητα έχουν οι προσωπικές απόψεις ενός απλού πολίτη που βγαίνει «στον τηλεοπτικό  φακό» και άλλη βαρύτητα έχουν οι απόψεις ενός πτυχιούχου θεολογικής σχολής, φροντίδι Ιεράς Ορθόδοξης Μονής και δη κατέχοντος δημόσιου αξιώματος,  ελέω κομματικής επιλογής.

Η επίσημη Εκκλησία, στην προκείμενη περίπτωση, τι κάνει; Η όποια αναφορά επί τούτου της Εκκλησίας, δεν θα είναι «φίμωση» αλλά «επίσημη θέση της Εκκλησίας» που θα  διασαφηνίζει αν όντως οι πιο πάνω απόψεις του θεολόγου είναι ορθές ή λανθασμένες. Ο απλός κόσμος του τόπου που παρακολουθεί τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να γνωρίζει. Γνωρίζοντας ο κόσμος τις δύο θέσεις ας επιλέξει εκείνη τη θέση που τον ικανοποιεί, τον αναπαύει και τον ξεκουράζει.

Advertisements
This entry was posted in Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s