Επίκληση των αρχών και αξιών

imagesΤόσο στο γραπτό όσο και το προφορικό λόγο χρησιμοποιούμε κατά κόρο τη φράση «αρχές και αξίες» για να δηλώσουμε τη βασική προϋπόθεση της  εντιμότητας και της καλής συμπεριφοράς στις καθημερινές μας συναναστροφές. Έχει μεγάλη σημασία όμως να διευκρινισθεί τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε για «αρχές και αξίες».

Πιστεύω ότι η ερμηνεία αυτής της φράσης είναι πολυποίκιλη και τούτο εξαρτάται από τον τρόπο που σκέφτεται κάποιος και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή. Όχι μόνο διαφέρει η ερμηνεία αλλά διαφέρει και η μεθοδολογία υλοποίησής της.

Άραγε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθούμε για να καταστούμε χρήσιμοι πολίτες σε μια κοινωνία; Ιδού το πρόβλημα.

Διαφορετική ερμηνεία δίνουν οι ιδιοκτήτες εταιρειών, διαφορετική ερμηνεία οι έμποροι, διαφορετική   ερμηνεία οι διάφορες επαγγελματικές τάξεις και διαφορετική ερμηνεία δίνουν οι διάφοροι ιδεολόγοι που ακολουθούν διαφορετικά πολιτισμικά, κοινωνικά και πνευματικά ρεύματα. Π.χ. σε μερικά διαφημιστικά γραπτά αναφέρεται: «…διαβάστε σε αυτή τη σελίδα για τις αρχές και τις αξίες της εταιρείας μας και πως αυτές οι αρχές μεταφέρονται στις σχέσεις μας με τους πελάτες», «…οι αρχές και οι αξίες των εμπορικών μας συναλλαγών βασίζονται στην άμεση εξυπηρέτηση των πελατών και στην εμπιστοσύνη που επιδιώκουμε να υπάρχει». Οι αρχές και αξίες ιδεολογικής μερίδας ανθρώπων είναι να αγαπούν και να προστρέχουν στις ανάγκες των ομοϊδεατών του. Οι αξίες αυτές στους περιβαλλοντικές ομάδες είναι να αγαπούν και να προστατεύουν την πανίδα και χλωρίδα και γενικά το περιβάλλον. Οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες καθιστούν πρότυπα ό,τι έχει σχέση με  τις αρχές και αξίες των δικών τους «πιστεύω».

Από την άλλη αν κοιτάξουμε το αποτέλεσμα της υλοποίησης τέτοιων αρχών και αξιών πάλι δεν θα βρούμε άκρη. Ας υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των αξιών και αρχών είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Προβάλλει όμως το ερώτημα ποια είναι η ολοκληρωμένη προσωπικότητα; Εκείνος που  διαπρέπει στο πολιτικό, κοινωνικό ή θρησκευτικό στερέωμα ή ο βιοπαλαιστής που ιδρώνει καθημερινώς να βγάλει τα προς το ζην; Πολλές φορές κάποιος που από παιδί ακολουθεί αρχές και αξίες της ζωής, όπως π.χ. να αγαπά τον πλησίον του, να δίνει από υστέρημά του, να σέβεται τους άλλους, να λέει την αλήθεια, να μην στενοχωρεί τον άλλον, να μην είναι εγωιστής, εγωκεντρικός, αλαζόνας και πολλά άλλα, καταλήγει να τον θεωρούν όλοι οι άλλοι σαν έναν παλαβό άνθρωπο που «δεν θα κάνει χαΐρι στη ζωή του».

Τελικά ποιες είναι οι αρχές και αξίες; Για αυτές έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα και έγιναν αναρίθμητες αναλύσεις. Στις μέρες μας παρατηρείται το φαινόμενο κάποιος να πράττει ο,τιδήποτε είναι αντίθετο με τις σωστές και παραδεκτές αρχές και αξίες της ζωής και να νομίζει ότι πράττει το αγαθό.

Το βασικό λοιπον είναι η συνείδηση του ανθρώπου να είναι σε υγιή λειτουργία και η κάθε του πράξη και γενικά η συμπεριφορά του να συνάδει με αυτή.  Η υγιής συνείδηση συγκεντρώνει όλες τις σωστές αρχές και αξίες της ζωής. Η συνείδηση τότε είναι ο Θεός. Η πίστη (πραγματική) προς το Θεό «μορφώνει» τον άνθρωπο και τον κάνει να διακρίνει πολύ εύκολα πότε μια πράξη ή παράλειψη συμβαδίζει ή αντιβαίνει στις αρχές και αξίες εκείνες που έχουν τη δυναμική να καλλιεργούν το πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου.

Advertisements
This entry was posted in Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s