Μια αναχώρηση…

 

Τάσος Μητσόπουλος

 1

…Χθες όλη μέρα έκανα απεγνωσμένες προσπάθειες να εισέλθω στην κολυμβήθρα Βιθεσδά, με αφορμή την ξαφνική αναχώρηση νέου ανθρώπου ευπατρίδη πολιτικού στο άλλο επίπεδο ζωής. Από όλο εκείνο τον καθολικό συναισθηματικό αναβρασμό, λόγω του θανάτου του αγαπητού πολιτικού ανδρός, έβγαινε αβίαστα μια Φωνή:

«Θέλεις υγιής γενέσθαι;…»

και απαντούσα στη Φωνή αυτή με σκεπτικισμό, χρησιμοποιώντας εκείνα τα υπέροχα λόγια της αγιογραφικής παραβολής:

«… άνθρωπον ουκ έχω ίνα όταν ταραχθεί το ύδωρ βάλει με εις την κολυμβήθραν. Εν ώ δε έρχομαι εγώ, άλλος προ εμού καταβαίνει…» (Ιωάν. ε΄1-15).

Και όντως το νερό ταράχθηκε με την ξαφνική απώλεια χρήσιμου πολιτικού ανδρός, νέου ανθρώπου

Είναι λοιπόν κάτι παράξενες στιγμές, γεμάτες λύπη, προβληματισμό και απορίες που σπάνε κόκκαλα. Έτσι ξαφνικά και αναπάντεχα εμφανίζονται στο προσκήνιο, αναταράσσουν την καθημερινότητά μας και μας δίνουν μια γερή γροθιά στο στομάχι. Αυτές οι στιγμές, σκέφτομαι, ότι είναι περιοδικά διαλείμματα από το μεθύσι της πρόσκαιρης ζωής, είναι υπομνήσεις για επαναφορά του νου μας στη διαρκή μνήμη της προσωρινότητάς μας.

Τον μακαριστό υπουργό δεν ήξερα προσωπικώς. Αλλά τον γνώριζα, όπως βέβαια και οι περισσότεροι από εμάς, από τις διάφορες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ και στις άλλες εκδηλώσεις του τόπου. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι αυτός ο άνθρωπος ξεχώριζε για τη σοβαρότητά του και τα εύστοχα επιχειρήματά του στις διάφορες συζητήσεις. Σε όλα ξεχώριζε. Γιατί όμως ξεχώριζε; Ξεχώριζε γιατί πάντοτε μιλούσε με την καρδιά και διαπνεόταν από άλλου είδους αρχές και οράματα. Πραγματική αγάπη για τον άνθρωπο, πραγματική αγάπη για τον τόπο του, αγάπη ανθρώπινη που εφορμούσε από πηγές διαχρονικές, προερχόμενες απευθείας από την ψυχή του.

Ο καταξιωμένος αυτός άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν στην πολιτική και έτσι ξαφνικά πέρασε στην αιωνιότητα ήταν ξεχωριστός, ακέραιου χαρακτήρα και με ανατροφή άριστη. Εύγε στους γονείς οι οποίοι του έδωσαν μια λαμπρή ανατροφή με ηθικές αξίες. Αλλά και ο ίδιος φαίνεται ότι κοπίασε και καλλιέργησε όλες αυτές τις αρετές και αξίες.

Το καθολικό πένθος και οι πολυποίκιλες αναφορές όλων, γνωστών και αγνώστων, για το άριστο πολιτικό ήθος του Τάσου Μητσόπουλου, είναι ευπρόσδεκτα και σεβαστά και ορθώς εκφράζονται, κυρίως κατά τη σημερινή εποχή όπου τα ήθη και οι αξίες έχουν παραγκωνιστεί. Οι επισημάνεις όλων για την ξεχωριστή προσωπικότητά του αποτελούν δείκτη μεταθανάτιας καταξίωσης του ανθρώπου και του πολιτικού αυτού ανδρός.

Θα ήταν όμως περισσότερο κατανοητό και τα δάκρυα των πολιτικών του αντιπάλων δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κροκοδείλια ή υστερόβουλα, αν η καθολική παραδοχή και η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπου αυτού γινόταν ενόσω ήταν στη ζωή. Με όλα τα πλεονεκτήματα που διέκριναν τον Τάσο Μητσόπουλο θα έπρεπε οι πολιτικοί του αντίπαλοι, να έτειναν ευήκοον ους στις εισηγήσεις και στις σκέψεις του, αυτές που επί σειρά ετών προσπαθούσε εναγωνίως να θέσει ως προμετωπίδα για επίλυση των προβλημάτων της πατρίδας.

Δυστυχώς όμως στον τόπο μας θα πρέπει να χάσουμε έναν αξιόλογο άνθρωπο για να κατανοήσουμε την αξία του. Και πάντα αυτό κάνουμε. Τους άξιους ανθρώπους, όπου και αν αυτοί ευρίσκονται, ουδέποτε τους λαμβάνουμε υπόψη. Ουδέποτε τους παίρνουμε στα σοβαρά. Ουδέποτε παραδεχόμαστε ότι είναι καλύτεροί μας. Απεναντίας παρατηρείται μια ετσιθελική εμμονή στις δικές μας απόψεις και τούτο για να προασπίσουμε τη διαφορετικότητα της ιδεολογίας μας.

Είναι πολλές οι φορές που παρακολούθησα συζητήσεις στα πάνελ των διάφορων τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών καναλιών στα οποία ήταν παρακαθήμενος και ο μακαριστός. Ο μεστός του λόγος και τα πειστικά του επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε με τόση ευφράδεια, ηρεμία και μετριοπάθεια κανένα δεν συγκινούσαν. Απεναντίας ο αντίλογος ήταν ειρωνικός, πενιχρός, αδόκιμος και απορριπτικός. Μήπως τότε δεν ήξεραν τον άνθρωπο αυτό; Δεν ήξεραν ότι είχε όλα τούτα τα προσόντα, τις αξίες και τις αρετές που κοσμούσαν την προσωπικότητά του;

Ας είναι όμως. Δεκτές, κατανοητές και εποικοδομητικές είναι τώρα όλες οι προς τιμή τού μακαριστού αναφορές, είτε αυτές προέρχονται από δικούς του ανθρώπους είτε από πολιτικούς του αντιπάλους. Τουλάχιστον διακηρύσσεται και εμπεδώνεται στους νεωτέρους, κυρίως στους μαθητές, ότι το ήθος, οι αξίες, το μέτρο της πολιτικής και γενικά η μετριοπάθεια, αποτελούν στολίδια της προσωπικότητας και θα πρέπει πάντα να αναδεικνύονται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση.

…Συντελέστηκε λοιπόν, ακόμη μια αναχώρηση εκλεκτού συνανθρώπου μας στο άλλο επίπεδο ζωής. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του προσωπικά συμπεράσματα και ας πάρει τις δικές του προσωπικές αποφάσεις. Ουδέποτε είναι αργά να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Ο Θεός βλέπει τα πράγματα πολύ διαφορετικά από ότι τα βλέπουμε εμείς, οι διάγοντες μια πεπερασμένη γήινη ζωή. Γεννηθήκαμε για να πεθάνουμε. Είναι η σκληρή πραγματικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι.

Εμείς, οι οποίοι, ελέω Θεού, παραμείναμε, έστω και προσωρινά, σε αυτή την πρόσκαιρη διάσταση, και δεν καταφέραμε πάλι να κατεβούμε «στα ταράσσοντα ύδατα της κολυμβήθρας της Βιθεσδά», ας ανοίξουμε τα αφτιά μας για να ακούσομε τουλάχιστον τη συνέχεια εκείνης της Φωνής:

«…Έγειρε, άρον τον κράβατον σου και περιπάτει…»

Δηλαδή, με αφορμή την απώλεια του πιο πάνω ανθρώπου, που έφυγε έτσι αναπάντεχα, να συνειδητοποιήσουμε το πρόσκαιρο της ζωής και να αλλάξουμε πορεία πλεύσης. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ν α εγερθούμε, να άρομε «τον κράβατόν μας» από τη λάσπη της πνευματικής μας αναπηρίας και να περπατήσουμε τον δρόμο της αρετής και της ευπρέπειας…

Και αν γίνει αυτό, από τον καθένα ξεχωριστά και κυρίως από τους πολιτικούς μας, τότε να πιστέψουμε ότι υπάρχει συνέπεια  λόγων, δακρύων και έργων…

 

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s