Το καλό να λέγεται…

eΣε αυτό το ιστολόγιο είναι πολλές οι φορές που ψέξαμε με παρρησία τον Νικόλα Παπαδόπουλο (πρόεδρο του ΔΗΚΟ) για τη στάση του έναντι πολλών θεμάτων που είχαν σχέση με κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα αλλά και με το εθνικό μας θέμα.

Σήμερα όμως θα πρέπει να τον επαινέσουμε για τον τρόπο που ανέλυσε, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, προς στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τόπος μας.

Θέλω να επισημάνω ότι τα επιχειρήματά του είχαν συνέπεια, νόημα, δομή και σοβαρότητα. Αυτό εξάγεται μέσα από τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε στον κ. Γερούν Νταϊσελμπλουμ, όπως πιο κάτω:images

«…Εκφράσαμε τις ευχαριστίες της Επιτροπής Οικονομικών για τη στήριξη που έχουν παραχωρήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη χρηματοδότηση του Κράτους μας. Αναγνωρίζουμε πως χωρίς τους Ευρωπαίους, το Κυπριακό Κράτος δεν θα είχε σήμερα χρήματά. Για ακόμη μια φορά εκφράσαμε την απογοήτευση μας για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι Κύπριοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και γενικά το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο. Μεταφέραμε την πικρία μας γιατί στην περίπτωση της Κύπρου εφαρμόστηκαν διαφορετικοί κανόνες από εκείνους που εφαρμόστηκαν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, που ζήτησαν βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.imagesCAPQUXXQ

Ιδιαίτερη αδικία, αποτελεί το γεγονός ότι οι Κύπριοι καταθέτες, πλήρωσαν δυο φορές τις ζημιές της Ελλάδας: μια φορά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και δεύτερη φορά με την καθ’ υπόδειξη πώληση σε ζημιά των τραπεζικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως και οι δυο αυτές πολιτικές αποφάσεις πάρθηκαν σε επίπεδο Eurogroup».Ως αποτέλεσμα, είπε, οι Κύπριοι καταθέτες έχασαν τις καταθέσεις τους για να κρατήσουν οι Έλληνες καταθέτες τις δικές τους. «Φυσικά και παραδεχόμαστε», συνέχισε, «το ότι για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε συντελέστηκαν από δικής μας πλευράς τραγικά λάθη σε τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο. Και υλοποιείται σήμερα μέσω του Κυπριακού Μνημονίου μια μεγάλη προσπάθεια και καταβάλλονται τεράστιες θυσίες από τον κυπριακό λαό, για να διορθωθούν αυτά τα λάθη». Ανέφερε επίσης ότι παρά ή και λόγω των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα δεν φαίνεται να διορθώνονται, αλλά αντίθετα διογκώνονται. Έχει καταστραφεί παντελώς η εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», επεσήμανε, «ενώ συνεχίζεται η φυγή κεφαλαίων, δεν υπάρχει ρευστότητα, οι τράπεζες δεν δανείζουν τις κυπριακές επιχειρήσεις και επιβάλλονται συναλλαγματικοί περιορισμοί: παράμετροι που στραγγαλίζουν ολοσχερώς τις προοπτικές ανάπτυξης…».

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s