Βωμολοχίες

1Το να γράφεις βωμολοχίες στα κείμενά σου, στην προσπάθειά σου να είσαι περισσότερο παραστατικός ή αληθινός, είτε θέλοντας να πρωτοτυπήσεις, πιστεύω ότι είναι ατυχής ενέργεια και άσοφη πρακτική. Είναι λανθασμένη ενέργεια ακόμη αν χρησιμοποιείς απροκάλυπτα τέτοιες βωμολοχίες, με τη δικαιολογία ότι λέχθηκαν αυτές από τους ήρωές σου ή από κάποιους άλλους, σύγχρονους ή αναφερομένους στην αρχαιότητα. Ξεχνάς ότι ήταν άλλες εκείνες οι εποχές, με άλλα δεδομένα και άλλη κουλτούρα; Τελικά εκείνο που κάνεις είναι να εκτίθεσαι εν αγνοία σου, και αν τις χρησιμοποιείς ενσυνείδητα, να εκφράζεις τον κακό εαυτό σου και τα εσώψυχά του. Όπως και να έχει το πράγμα, πιστεύω ότι συμβάλλεις στη διαιώνιση της γλωσσικής αυθάδειας, είτε χρησιμοποιώντας εσύ ο ίδιος τέτοιες αισχρές φράσεις, είτε αναπαράγοντας βωμολοχίες άλλων.

Η αδόκιμη αυτή τακτική, κατά την ταπεινή μου άποψη, συντείνει στην υποβάθμιση της ποιότητας του λόγου και αντί να υπάρχει καλλιέργεια της γλώσσας, ως έκφραση σκέψης, παραμένει στάσιμη σε στεγανά απαρχαιωμένα καλούπια, παραπέμποντάς μας σε εποχές όπου πιθανόν οι βωμολοχίες να ήταν αποδεκτές στην τότε καθημερινότητα.

Αν είναι ανάγκη να αποδοθεί καλύτερα μια πραγματικότητα με την πιο αληθινή ακρίβεια αντί να χρησιμοποιούνται οι ανάλογες βωμολοχίες μπορεί να αποδίδονται αυτές με διαφορετικό τρόπο, διαφυλάττοντας έτσι τη σεμνότητα και την ποιότητα του λόγου.

 (Βωμολοχία είναι η χυδαία και υβριστική λέξη ή φράση. Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτης)
Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s