Ημιμαθείς οι πολιτικοί μας;

2Η ημιμάθεια, που συνδιάζεται με την αμετάθετη άποψη ότι προσεγγίζει την αλήθεια, αποτελεί, σίγουρα, τη σύγχρονη λαίλαπα που προκαλεί μεγάλα κακά. Εξ ου και ρήση «η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας» . Η προσήλωση και η εμβάθυνση τού καθενός στο δικό του τομέα, είναι σοβαρή και υπεύθυνη ενέργεια. Ακόμη και η εξειδίκευση στην ειδίκευση που έχει κάποιος επιστήμονας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελεσίδικη και απόλυτη αυθεντικότητα γύρω από συγκεκριμένο θέμα. Απόλυτη κοσμική αλήθεια δεν υπάρχει εφ όσον ζούμε σ΄ έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η έκρηξη γνώσεων και η τυχαία εξέλιξη.

Επομένως η έκφραση πείσμονος άποψης επί παντός επιστητού, από κάποιο άνθρωπο, θα πρέπει να είναι δείκτης ότι ο συνομιλητής μας, διακρίνεται από ημιμάθεια που την εκλαμβάνει ως αλήθεια, είναι εγωπαθής, αλαζόνας και εγωιστής. Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να είναι επικίνδυνοι στην οικογένειά τους, στην κοινωνία και γενικότερα στον τόπο τους, ειδικά όταν κατέχουν δημόσιο αξίωμα. Αυτός που περιορίζεται στο δικό του θέμα και επί αυτών και μόνον εκφράζει άποψη με σεμνότητα, ενώ επί των άλλων ξένων προς αυτόν αντικειμένων, παραδέχεται τη γνωσιολογική του ανεπάρκεια, θεωρείται υπεύθυνο άτομο, εμπνέει εμπιστοσύνη και σίγουρα δεν τον διακρίνει η φαυλότητα.

1 Ο ίδιος ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης έλεγε, «εν οίδα ότι ουδέν οίδα»δηλαδή, ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα. Είναι γι αυτό που στις μέρες μας, ακολουθώντας αυτή τη ρήση υιοθετήθηκε από τους εκπαιδευτικούς κύκλους η «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση». Και πολλές άλλες ρήσεις όπως π.χ. «γηράσκω αεί διδασκόμενος», αποτελούν διαχρονικές επιβεβαιωτικές ψηφίδες που εμπεδώνουν την ανάγκη ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να μορφώνεται εσαεί και ουδέποτε να ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Επομένως στη σημερινή εποχή, ακόμη και στα θέματα στα οποία έχουμε ειδίκευση, είμαστε όλοι «οιωνεί (κατά κάποιο τρόπο) ημιμαθείς». Είναι τότε που η ημιμάθεια  γίνεται χειρότερη της αμάθειας, αν επιμένουμε ότι κατέχουμε την αλήθεια.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, δεν μπορώ να αντιληφθώ, γιατί ο κ. Μ. Σιζόπουλος,  θίχτηκε τα μέγιστα και αντέδρασε έντονα, όταν ο συνομιλητής του, Μ. Δρουσιώτης, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, του προσέδωσε ημιμάθεια, όταν ο πρώτος επικαλέσθηκε κάποια συμβάντα με ημερομηνίες που δεν συμφωνούσε ο δεύτερος;;;

 

 

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s