Οργανωμένο κράτος

1(Με αφορμή το αλαλούμ που παρατηρείται τελευταία με τα «σημειώματα», τις αλλαγές συμβολαίων εργασίας και τη μη παραίτηση δημάρχου, ο οποίος οδεύει προς το δικαστήριο και επιπρόσθετα αντιμετωπίζει σωρεία άλλων κατηγοριών που διερευνώνται).

Τι σημαίνει οργανωμένο κράτος και οργανωμένη κοινωνία;

Σημαίνει να υπάρχουν στέρεοι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί που να ελαχιστοποιούν το εύρος τού προσωπικού παρεμβατισμού και των όποιων δικαιολογιών πιθανόν να επικαλούνται όλοι εκείνοι που διαμορφώνουν την κοινωνικοοικονομική και πολιτική ζωή τού τόπου. Παράλληλα και ταυτόχρονα αυτοί οι μηχανισμοί θα πρέπει να επαυξάνουν την υπευθυνότητα και τις προσωπικές ευθύνες.

2Στο δικό μας τόπο, ελλείψει αυτών των θεσμοθετημένων μηχανισμών και λόγω των πολλών παραθύρων που υπάρχουν στις νομοθετικές και εκτελεστικές διαδικασίες, επικρατεί η ρήση «΄μπάτε σκύλοι και αλέστε».

Είναι γιαυτό το λόγο που παρουσιάζεται το φαινόμενο π.χ. της χρήσης και επίδοσης , από ανώτατους άρχοντες, σημειωμάτων δια χειρός και η υπογραφή «ανεξέλεγκτων» συμβολαίων εργασίας, της λήψης αποφάσεων στους διαδρόμους, της στοιχειοθέτησης νομικής γνωμάτευσης κατά τη διάρκεια γευμάτων, μεταξύ μπιφτεκιών και «ζιβανίας». Είναι γιαυτό που μόλις εκλεγεί π.χ. ένας δήμαρχος, αυτόματα αποκτά εξ ιδίων αλλά και εκ του περίγυρού του τέτοια «καταστροφική δύναμη» που τελικά αυτή η δύναμη καταλήγει σε αυθαιρεσία, ετσιθελισμό, έπαρση και νταηλίκι χείριστου βαθμού. Μπορεί κανείς να αναφέρει χίλια δυο παραδείγματα που να δεικνύουν την έλλειψη θεσμοθετημένων μηχανισμών. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι μηχανισμοί σε μια μικρή χώρα είναι ευλογημένοι!!! Οι μηχανισμοί αποτρέπουν από αυθαιρεσίες που προέρχονται και από τους άρχοντες και από τους αρχόμενους. Και από τους κυβερνώντες και από τους κυβερνωμένους.

3Σε πρόσφατες βαθμολογήσεις (με υπόδειξη ΕΕ) των διάφορων κυβερνητικών Τμημάτων, σύμφωνα με ειδικό μοντέλο ευρωπαϊκών προδιαγραφών (ΚΠΑ) ( ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ), (CAF) (COMMON ASSESSMENT FRAMEWORK), η γενική βαθμολογία τους ήταν κάτω από τη βάση. Δηλαδή κάτω από το 5, με άριστα το 10. Σκοπός βέβαια της αυτοβαθμολόγησης ήταν να εντοπισθούν τα κενά και με εισηγούμενες δράσεις να εκσυγχρονιστεί η Υπηρεσία.

(Μιας τέτοιας Ειδικής Επιτροπής Βαθμολογίας Τμήματος, είχε την ευκαιρία να προεδρεύει ο υποφαινόμενος. (Οι συνεδριάσεις, για βαθμολόγηση και εξαγωγή του βαθμού, σύμφωνα με το πιο πάνω μοντέλο, συνήθως διαρκούν έξι ή περισσότερους μήνες).

Επομένως, επείγει εδώ και τώρα να γίνουν, όχι σταδιακές, αλλά άμεσες, δραστήριες και επαναστατικές αλλαγές στις δομές και τους τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινότητας αλλά και των αναφυομένων προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση - Μάθηση, Κοινωνικά, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s