Η μαγειρική ως ψυχοθεραπεία

1Κάνοντας μια ενδοσκόπηση της όλης διαδικασίας τού μαγειρέματος, με έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει σε αυτούς που την ασκούν, είτε ως επαγγελματίες είτε ως ερασιτέχνες, βρίσκουμε ότι, ειδικά στη σημερινή εποχή, αποτελεί αυτή δραστικό φάρμακο εναντίον τού άγχους και της κατάθλιψης.

Εκ πρώτης όψεως, και ανέκαθεν, η ασχολία με το μαγείρεμα φαινόταν ως μια εργασία πολύ εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και παρεπόμενη των άλλων κύριων ενασχολήσεων του ανθρώπου. Ήταν μια αναγκαία οικιακή ενασχόληση, ούτε καν εργασία εθεωρείτο, για να τρέφεται καθημερινά ο άνθρωπος.

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που ανέλυσαν όλες τις διαστάσεις που ενεργοποιούνται και επηρεάζουν το σώμα και την ψυχή εκείνου που ασχολείται με το μαγείρεμα, εντούτοις ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αν και είναι υπέρμαχοι και λάτρεις των γεύσεων, εντούτοις θεωρούν αυτούς που μαγειρεύουν, κυρίως τους ερασιτέχνες, ως ανθρώπους που …δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν.2

Βλέποντας ένα ζωγραφικό πίνακα εμβαθύνουμε στην ομορφιά και το νόημα που έχει και πιο πέρα ευφραίνεται η ψυχή και το πνεύμα μας. Ατενίζοντας και μελετώντας ένα έργο τέχνης, π.χ. ένα άγαλμα, έναν αμφορέα ή τα ευρήματα στην Αμφίπολη, θαυμάζουμε τις ικανότητες που είχαν οι προγενέστεροι, κυρίως οι αρχαίοι πρόγονοί μας, να εκφράζονται πέραν του λόγου και με έργα, που σηματοδοτούσαν τόσο έκδηλα την εποχή τους. Βλέποντας ένα σπίτι ωραίο ή ένα πύργο με αρχιτεκτονική πρωτοτυπία , θαυμάζουμε τους εμπνευστές τέτοιου έργου. Μπορούμε ακόμη να απολαύσουμε έναν ωραίο κήπο με την οπτική της αρχιτεκτονικής του, το άρωμα των ανθέων του και το άκουσμα των πουλιών που φωλιάζουν στις φυλλωσιές των δέντρων του.

IMG_0145Με τη συνήθη διακίνηση τού ανθρώπου τίθενται σε λειτουργία πρώτιστα η όραση, η ακοή και η αφή. Με την απόλαυση όμως ενός ωραίου φαγητού πρώτιστα λειτουργούν η γεύση και η όσφρηση. Στις μέρες μας, με την ανάπτυξη του τομέα της μαγειρικής, το φαγητό θα πρέπει να πληροί όλες τις αισθήσεις τού ανθρώπου. Η εμφάνιση, η γεύση και η πρωτοτυπία στη σύνθεση του πιάτου, αποτελούν στοιχειώδη πλεονεκτήματα της παρουσίας ενός απολαυστικού φαγητού. Μετά παίζει σπουδαίο ρόλο η τραγανότητα των στοιχείων τού φαγητού (αφή και ακοή) και η ωραία αίσθηση της υφής του όταν έρχεται σε επαφή με το στόμα.

IMG_0385Η χρησιμοποίηση της πρώτης ύλης για να κατασκευαστεί (μάλλον για να δημιουργηθεί) ένα ωραίο ζεστό πιάτο με φαγητό, αποτελεί ένα μικρό θαύμα. Οι πρώτες ύλες που αραδιάζονται στο τραπέζι δεν σου λένε τίποτα. Από μόνες τους αποτελούν σχεδόν άχρηστα μονολιθικά άψυχα υλικά. Αυτές οι «αδρανείς» ύλες στα χέρια ενός μάγειρα ζωντανεύουν με τη σωστή ανάμειξή τους και το προσεγμένο μαγείρεμά τους. Μέσα σε αυτή τη ολιγόωρη διαδικασία παρασκευής ενός φαγητού, ο μάγειρας ξεχνιέται ολότελα από τα προβλήματα της καθημερινότητας και στρέφει όλη την προσοχή και το ενδιαφέρον του στο άγγιγμα και τη χρήση τού κάθε υλικού, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ποσότητα και εφαρμόζοντας τον κατάλληλο χρόνο. Η όλη διαδικασία τού μαγειρέματος έχει κάποια στρατηγική με καθορισμένο σκοπό. Ποια υλικά χρειάζονται, τι θα κάνει και τι κατάληξη θα πρέπει να έχει. Η παρουσίαση ενός φαγητού τελειωμένου σε ένα πιάτο, αποτελεί τη μεγαλύτερη ικανοποίηση τού μάγειρα. Ο μάγειρας δεν διαφέρει τίποτε από έναν κατασκευαστή σπιτιού που παίρνει όλα τα υλικά και κτίζει ένα σπίτι. Όπως ένας ποιητής που χρησιμοποιεί κατάλληλες λέξεις και δημιουργεί υπέροχους στίχους. Όπως τον συνθέτη που επιλέγει νότες και δημιουργεί απολαυστικά μουσικά ακούσματα.

untitledΗ εργασία τού μαγειρέματος παλαιότερα ήταν μια γυναικεία δουλειά που την έκανε η παραδουλεύτρα ή η σύζυγος – οικοκυρά. Ο άνδρας έκανε ανδρικές δουλειές. Έχοντας υπόψη τη θεραπευτική, από ψυχολογικής άποψης, του μαγειρέματος, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι αυτή η ενασχόληση, στήριζε τη γυναίκα οικοκυρά και την έκανε να είναι ανθεκτική, υπομονετική και δραστήρια στην προάσπιση τού θεσμού της οικογένειας. Ίσως και αυτή η διάσταση της καθημερινότητας βοηθούσε στο να μην παρατηρούνται πολύ εύκολα τα διαζύγια. Τα προβλήματα σε μια οικογένεια λίγο πολύ είναι πάντοτε τα ίδια, σε κάθε εποχή. Η γυναίκα όμως παλιά αποδεικνυόταν η «αθέατη» στυλοβάτης τού σπιτιού  η οποία κρατούσε συγκροτημένη τη δομή της οικογένεια παρά τα πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνες τις μέρες.Εικόνα261

Πιστεύω ότι η γυναίκα – σύζυγος, ουδέποτε ήταν καταπιεσμένη, τουλάχιστον στο βαθμό που φαινόταν προς τα έξω. Και αν ήταν, εύρισκε τους τρόπους να ανταπεξέρχεται στην οποιασδήποτε πίεση και να διατηρεί την οικογένειά της, συνασπισμένη, ακμαία και αλώβητη από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Μαζί με τους άλλους τρόπους για να αποκτά αντοχή, συμπεριλαμβανόταν και η μαγειρική. Η γυναίκα – σύζυγος κυριαρχούσε, βασίλευε και αυτοπροσδιοριζόταν γεμάτη πειθαρχία και αυτοπεποίθηση μέσα από την περιποίηση και θρέψη των μελών της οικογένειάς της. Μιας οικογένειας της οποίας τα μέλη κάθονταν όλη μαζί την ίδια ώρα στο τραπέζι και απολάμβαναν ένα καλοψημένο φαγητό φτιαγμένο από τα χέρια της μάνας.

Η σύζυγος, μέσα από όλη τη διαδικασία τού μαγειρέματος και την ικανοποίηση που ένοιωθε για τη θρεπτική συντήρηση της οικογένειάς της, εύρισκε την ψυχολογική στήριξη, την ισορροπία και την ανθεκτικότητα.

Η άσκηση της μαγειρικής ακόμη και σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε (άνδρα ή γυναίκα) για να μπορέσει να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό τού άγχους της καθημερινότητας.

 

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Μαγειρική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s