Η «κακή» βροχή

1Η βροχή, τουλάχιστον στα δικά μας μέρη, που τα μαστίζει η ανομβρία και οι ψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί βάλσαμο εθνικής παρηγοριάς. Και όμως ουδέποτε μπορέσαμε να τη διαχειριστούμε σωστά (εκτός βέβαια από την κατασκευή φραγμάτων). Απεναντίας, με επίκληση την ένταση βροχής, προσπαθούμε να κρύψουμε τις παράνομες επεμβάσεις μας επί του εδάφους, που έγιναν και ελέω της πολιτικής, της εκάστοτε κυβέρνησης. Η έντονη βροχή όμως, ουσιαστικά αναδεικνύει στην επιφάνεια, με τον πιο πανηγυρικό και θεαματικό τρόπο, τις ατασθαλίες μας για την εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης για το ίδιο συμφέρον, έστω και αν σπεύδουμε δακρύβρεκτοι, να κατηγορήσουμε την δήθεν αγριότητα των φυσικών φαινομένων. 3

Με τη φράση «ακραία καιρικά φαινόμενα» νομίζουμε ότι θα ξελασπώσουμε την υπόληψή μας από την αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τον εγωκεντρισμό, τον ατομικισμό και την κοντόφθαλμη πολιτική μας. Με τη φράση αυτή νομίζουμε ότι καλύπτουμε τη γύμνια, της λογικής και του μυαλού μας.

Η πιο πάνω φράση μού θυμίζει τη δυσκολία ή την αποτυχία κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, λόγω έλλειψης στρατηγικής και ικανότητας των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες υπηρεσίες, επικαλούνται πάντα τους «δυνατούς ανέμους» και τις «δυσπρόσιτες περιοχές».

Μου θυμίζει την κακοδιαχείριση των οικονομικών τού τόπου μας με τη συνεχή άκρατη διασπάθιση δημόσιων πόρων και τις οικογενειακές ανεξέλεγκτες σπατάλες και όταν επήλθε η οικονομική κρίση, την αποδώσαμε στη «μανία των ξένων» και στην «κατακτητική συμπεριφορά» της τρόικας, που θέλουν, εδώ και τώρα, να μας αφανίσουν από προσώπου γης.

5Έτυχε πριν αρκετά χρόνια, (2002) να βρισκόμαστε στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας, όταν ξεχείλισε ο ποταμός Μολδάβας που διασχίζει, ως είναι γνωστό, την πόλη. Θαύμασα την άρτια οργάνωση, συνεργασία και συντονισμό όλων των υπηρεσιών. Όπως πληροφορηθήκαμε, το ακραίο αυτό φαινόμενο εμφανίζεται κάθε εκατόν περίπου χρόνια!!!8 Κάθε εκατόν χρόνια και όμως είχαν σχέδια δράσης που έφεραν αποτέλεσμα. Έβρεχε δυνατά και συνέχεια, όπως και στις άλλες γειτονικές χώρες. Ψήλωσε η στάθμη των νερών τού ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σημεία της πόλης, αλλά λόγω των δραστικών μέτρων, οι ζημιές ήταν ελάχιστες και η επάνοδος στην ομαλότητα άμεση.

9Παρακολουθήσαμε από κοντά την εξέλιξη των μέτρων πρόληψης, των μέτρων καταστολής και των μέτρων αποκατάστασης. Η γρηγοράδα και ο επαγγελματισμός των υπηρεσιών ήταν πρωτόγνωρα για εμάς. Ο συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών μαζί με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μάς εξέπληξαν. Μέσα σε τρεις μέρες τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» ήλθαν, βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τα μέτρα ενός οργανωμένου κράτους και πέρασαν σχεδόν χωρίς σημαντικές ζημιές. Βγαίνοντας για περίπατο στους κεντρικούς δρόμους της Πράγας, συναντήσαμε τα τελευταία συνεργεία, που ξέπλεναν τούς παραποτάμιους δρόμους της πόλης από τα υπολείμματα της λάσπης.

10Οι συγγενείς και φίλοι μας εδώ, αγωνιούσαν και νόμιζαν ότι πνιγήκαμε!!! Αλλά αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Μόνο στον τόπο μας πνιγόμαστε… με το πρώτο …κατούρημα ενός μαύρου σύννεφου που ταξιδεύει με ταχύτητα στον ουρανό.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Περιβαλλοντικά, Ταξιδιωτικά - περιηγητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s