Η μικρή δεσποινίδα

imagesCA03LTCFΠρόσφατα, συναντηθήκαμε σε καφετέρια γνωστής υπεραγοράς (Mall), με συνάδελφο και αγαπητό φίλο, για έναν καφέ, όπως κάνουμε συχνά, πυκνά. Μαζί του έφερε και την αγαπημένη του θυγατέρα που πάει πέμπτη τάξη δημοτικού. Με εξέπληξε η ωριμότητα και η ευγένεια της ψυχής της. Βέβαια ήξερα πολύ καλά για τον καλό χαρακτήρα των παιδιών τού συναδέλφου, αλλά δεν περίμενα από τόσο μικρή να έχει μια τόσο δομημένη σκέψη που την ανέλυε με σαφήνεια και ένα απίστευτο σεβασμό προς το συνομιλητή της.

Σε κάποια στιγμή που ο συνάδελφος χρειάστηκε να σηκωθεί, για να χαιρετήσει κάποιους imagesCASURKJDφίλους του, που κάθονταν στο πάρα πέρα τραπέζι, μου δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσω τετ -α -τετ με τη μικρή δεσποινίδα. Σκόπιμα προσπάθησα να κατεβάσω το επίπεδο των ερωτήσεών μου, χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις απλές για να με καταλαβαίνει. Σε λίγο όμως μού ανέβασε αυτή το επίπεδο, χωρίς να το καταλάβω. Μου απαντούσε στις ερωτήσεις και στις δήθεν απορίες που είχα, με τόση ευγένεια, άνεση, γλυκύτητα και σεβασμό που ένοιωσα ασφαλής και ήσυχος ότι συνομιλούσα με μια συγκροτημένη, ώριμη δεσποινίδα.

Με ενημέρωσε για το Σχολείο της, τον αδελφό της, που βρισκόταν στην Αθήνα και το imagesCAKY79HUσχετικό μαθησιακό πρόγραμμα με το οποίο πήγε εκεί. Μου ανέλυσε τις προσδοκίες της και τα μαθήματα που της αρέσουν και μου εκμυστηρεύτηκε σε ποιο μάθημα έχει ιδιαίτερη κλίση. Ποια είναι τα κύρια ενδιαφέροντά της πέραν του Σχολείου και ότι θα ήθελε όταν μεγαλώσει να ταξιδεύει. Η μικρή δεσποινίδα με εξέπληξε και με γέμισε χαρά για την προσωπικότητα που είχε από τόσο μικρή.

Επειδή γνωρίζω τους γονείς της και την ίδια από νήπιο, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η ανατροφή που της δόθηκε είναι αξιοθαύμαστη και κατάλληλη για να αποτελέσει πρότυπο και σε άλλους γονείς. Ο πατέρας της επέλεξε να ταξιδεύει καθημερινά 300 χιλιόμετρα για να πηγαίνει στην εργασία του, και τούτο για να μπορεί να επιστρέφει καθημερινά στο σπίτι του και να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του. Η μητέρα, παρόλο που είναι και αυτή εργαζόμενη, εντούτοις έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο και να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στα παιδιά της. Κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες και οι δύο γονείς αφιερώνουν τον χρόνο εξολοκλήρου στα παιδιά τους, με τρόπο διακριτικό, χωρίς να τους στερούν την προσωπική τους ελευθερία και τις παιδικές τους αναζητήσεις.

imagesCASE39KHΟ τρόπος ανατροφής των παιδιών, ειδικά στην κρίσιμη ηλικία που βρίσκονται, παίζει σπουδαίο ρόλο και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στη διαμόρφωση τού χαρακτήρα τους και στην όλη εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ποσότητα τού χρόνου που είναι διατεθειμένοι να αφιερώνουν και οι δύο γονείς στα παιδιά τους. Πέρα τούτου παίζει ρόλο και η στρατηγική διαχείρισης τού χρόνου. Επίσης σπουδαίο ρόλο αποτελεί και ο τρόπος επαφής των γονέων τόσο μεταξύ τους όσο και με το παιδί και η μεθοδολογία που ακολουθείται από αυτούς έτσι που να αποτελούν υγιή πρότυπα και να μην συμπεριφέρονται σαν καταπιεστές με το πλεονέκτημα της δύναμης ή της κατοχής. Οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν θαλπωρή στα παιδιά τους, σεβόμενοι την πρωτοβουλία τους, τις εικόνες τους και τον περιορισμένο τους κόσμο.

Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω είναι η δημιουργία και διατήρηση μιας συγκροτημένης και πειθαρχημένης οικογένειας, που θα αποτελείται από μικρούς κυρίους και από μικρές δεσποινίδες ,όπως είναι και η χαριτωμένη δεσποινίδα με την οποία κουβέντιασα τόσο ευχάριστα, εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα τού Δεκέμβρη.

 

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση - Μάθηση, Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s