Όσα φέρνει ο άνεμος

1Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έκαναν πάλι το θαύμα τους. «Τσιπρίζοντας» και …προσκυνώντας στα «όσα φέρνει ο άνεμος», αποφάσισαν να μην ψηφίσουν τα ταλαίπωρα νομοσχέδια, που αφορούν στις λεγόμενες εκποιήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εκτροχιασθεί η πορεία προς την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής τού τόπου. Αλλά και η κυβέρνηση δεν πάει πίσω. Θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και όχι επικοινωνιακή. Δραστήρια και πειστική και όχι κυκλοθυμική. Ολιγότερες εξαγγελίες και περισσότερη πράξη. Σίγουρες εξαγγελίες και όχι να δημοσιοποιούνται εξαγγελίες τού «αέρα». Η σωστή, δυναμική και υπεύθυνη πολιτική στάση θα εξανεμίζει τις όποιες προσπάθειες τής αντιπολίτευσης αποβλέπουν στην, προς όφελος τους, αξιοποίηση των «κενών της εξουσίας».

2Με τα «κενά εξουσίας» και την έλλειψη σωστής πολιτικής, συνεπήρε τελευταία τους πολιτικούς μας ο άνεμος που φύσηξε από τη μεριά του Τσίπρα. Με την έλλειψη ώριμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, δυστυχώς παρατηρείται στα κόμματα μια ακατάσχετη παλινδρόμηση, ακόμη και στα πιο απλά θέματα της καθημερινότητας. Συνεχίζεται να μην υπάρχει ωριμότητα πολιτικής σκέψης και η ενασχόληση με πολιτικά παιχνίδια να είναι σύνηθες φαινόμενο στο όνομα τής αντιπολιτευτικής πρωτοτυπίας και των κομματικών αγκυλώσεων.

3Εντύπωση μάς κάνει και η περίπτωση συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος ο οποίος σπεύδει, με συνεπαρμένη ταχυπαλμία και με άγαρμπο τρόπο, να οικειοποιηθεί την «Τσιπρολογική μεθοδολογία», ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και εναντίον των μνημονίων. Εν πάση περιπτώσει έχω την άποψη ότι η «Τσιπρολογία» εν Ελλάδι, βασίζεται εν πολλοίς σε ένα «ονειροπαρμένο οικονομικό μοντέλο» σχεδιασμένο από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ασχολούνται με τη φιλοσοφία της οικονομίας σε ερευνητικό και θεωρητικό επίπεδο που αν τελικά εφαρμοσθεί στη χώρα, είτε αυτή θα εξέλθει νικήτρια από την οικονομική κρίση, είτε «γαία πυρί μιχθήτω».

7Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το μοντέλο αυτό είναι ένα από τα ίδια εκείνα μοντέλα τα οποία εφαρμόστηκαν παλαιοτέρα και συνέτειναν στην απερήμωση (ξεχαρβάλωμα) της χώρας. Οι τότε ευφάνταστοι πολιτικοί (ονειροπόλοι αλλά ερασιτέχνες στην πολιτική), κατάφεραν και από – θεσμοθέτησαν τους διοικητικούς, τραπεζικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς, εκλαΐκευσαν τα πάντα με αποτέλεσμα να ταλανίσουν, αποδυναμώσουν και εκμηδενίσουν την αξιοκρατία, την παραγωγικότητα, τον ανταγωνισμό και την υγιή ανάπτυξη τού τόπου. Άλλο είναι η φιλοσοφία της οικονομίας που ως συνήθως βασίζεται σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες μέσα σε μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που παίρνει χρόνο και άλλο είναι η πραγματικότητα της οικονομίας που βασίζεται στην τρέχουσα καθημερινότητα.

4Πιστεύω ότι όποιες επιπόλαιες χαλαρώσεις εξαγγέλλονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποτελούν φούσκες που θα αρχίσουν πάλι να ξεφουσκώνουν, οσημέραι. Είναι ανεπίτρεπτο για τον υπουργό οικονομικών να προσλαμβάνει πίσω τις πλεονάζουσες καθαρίστριες υποσχόμενος ότι τα χρήματα θα τα βρει από την μη πρόσληψη ειδικών συμβούλων του. Δυο πράγματα συμβαίνουν: Ή ο υπουργός είναι τέρας πολιτικής επάρκειας και δεν χρειάζεται συμβούλους ή δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα τού σημαντικού θώκου που κατέχει. Αν ο υπουργός δεν ήθελε να λαϊκίσει δεν θα έκανε αυτή την εξαγγελία αλλά θα εξήγγελλε την πρόσληψη και ένταξη των καθαριστριών στο ανθρώπινο δυναμικό ενός τομέα της βιομηχανίας ή κάπου αλλού, για να αξιοποιηθούν επωφελώς στα πλαίσια της ανάπτυξης της χώρας.

5Μια και μιλούμε για το σεβαστό αυτό επάγγελμα, θυμάμαι την πληθώρα των καθαριστριών που υπήρχαν στους δημόσιους χώρους, αεροδρόμια, υπουργεία κ.λπ. κατά την πρώτη Παπανδρεϊκή περίοδο . Όταν ήμουν φοιτητής και πηγαινοερχόμασταν χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο και τα λιμάνια δεν θα ξεχάσω ότι συνεχώς είχαμε τα πόδια ψηλά, όταν καθόμασταν, για να διέρχονται απρόσκοπτα οι σκούπες και οι σφουγγαρίστρες των καθαριστριών που παρήλαυναν η μια μετά την άλλη σε όλους τους χώρους. Όταν έκανα μεταπτυχιακά και διέμενα στην εστία τού Ινστιτούτου, κάθε πρωί εισέρχονταν ταυτόχρονα στο δωμάτιό μου, για να καθαρίσουν, εννέα καθαρίστριες. Οι δύο κρατούσαν σκούπα, δύο σφουγγάριζαν, δύο έστρωναν το κρεβάτι, δύο ξεσκόνιζαν και η ενάτη …επέβλεπε. Μια μέρα βρέθηκε ένα νεκρό πετούμενο ανάμεσα στις τριανταφυλλιές, μπροστά στην είσοδο τού Ινστιτούτου. Ο κηπουρός απουσίαζε για πολλές μέρες. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη συντεχνία των καθαριστριών αν θα έπρεπε να ποτίζουν τον κήπο ή όχι και αν έπρεπε να τον καθαρίζουν από τα φύλλα όταν θα έλειπε ο κηπουρός. Τελικά ποτίζαμε εμείς τα λιγοστά φυτά. Στον καθαρισμό τού κήπου ενέπιπτε και η απομάκρυνση τού νεκρού πουλιού που ήταν καθήκον του κηπουρού. Γιαυτό οι καθαρίστριες αρνούνταν να το απομακρύνουν, ισχυριζόμενες ότι η απομάκρυνση ήταν εκτός των καθηκόντων τους. Τελικά το πράξαμε εμείς.

9 Έχω την ταπεινή άποψη ότι αν εφαρμοσθούν στην Ελλάδα, οι εξαγγελίες των νέων υπουργών της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, χωρίς την πρόνοια της αλλαγής των υφιστάμενων μηχανισμών, τότε η χώρα θα επιστρέψει τάχιστα σε εκείνες τις παλιές περιόδους. Απευχόμαστε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τα πιο πάνω και ελπίζουμε, όποιο δρόμο και αν ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, να καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, για το καλό του τόπου, του λαού, της ιστορίας και όλου τού ελληνικού στοιχείου, απανταχού του κόσμου.

 Οψόμεθα

 

 

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s