Μένει η Ελλάδα …φεύγει η Τρόικα

1Περί της πάλαι ποτέ «τρόικας» και ο μετασχηματισμός της σε …σοκολάτα2

(Μεταξύ σοβαρού και αστείου)

 Είναι σκληρό, πολύ σκληρό, να εξαλείφεται έτσι ξαφνικά από την καθημερινότητα των συζητήσεων η λέξη «τρόικα». Αν και η λέξη «τρόικα», ήλθε στο προσκήνιο της καθημερινότητας με τόση δόξα, πεθαίνει άδοξα, με τόση ευκολία και εξαλείφεται με τόση σκληρότητα. Νομίζω είναι από τις λίγες λέξεις που εμπλούτισαν τόσο γρήγορα και μαζικά το καθημερινό λεξιλόγιο όλων, μικρών και μεγάλων και εξαφανίστηκε τόσο αστραπιαία.

Τελικά η λέξη «τρόικα» έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για «αλλαγή σελίδας». Αλήθεια τι σου κάνει μια και μόνο λέξη!!! Αν έμενε σε ισχύ, μπορούσε να καταστρέψει ψυχολογικά και συνειδησιακά μια ολόκληρη χώρα. Μπορούσε να έριχνε από την εξουσία μια ολόκληρη κυβέρνηση γιατί θα αποδεικνυόταν ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες περί της «θανάτωσης της τρόικας» ήταν φούμαρα, λόγια κενά, καπνός, αέρας κοπανιστός, αερολογίες, κενολογίες, υποσχέσεις άνευ ουσίας και μη υλοποιήσιμες.

Se efaga...Τώρα η «τρόικα» είναι παρελθόν. Δεν θα σεργιανίζει τόσο προκλητικά στα στόματα των πολιτών, δεν θα φιλοξενείται στις εξωτερικές σελίδες των εφημερίδων και δεν θα ζεσταίνεται στις οθόνες των ηλεκτρονικών μέσων. Η λέξη «τρόικα» σαν από θαύμα σβήστηκε με μια μονοκονδυλιά από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ακόμη και από το στόμα τού  Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble).  Θα παραμένει στην ιστορία σαν μια βρομερή, ύπουλη, εκκεντρική, μισητή και σαρδανάπαλη λέξη που εξέπεμπε φόβο, απέχθεια και καλλιεργούσε το μίσος, εμβολίζοντας τα πολιτικά πάθη.

7Τώρα πια η «τρόικα» έχει αντικατασταθεί από ένα ορισμό που αποτελείται από δύο λέξεις. Δύο εύηχες και πληθωρικές λέξεις. Αντί «τρόικα» θα λέμε «Τρεις θεσμοί». Στα αγγλικά «Three Institutions». Από τούδε και στο εξής, λοιπόν, εκφραζόμενοι ούτως, δηλαδή «τρεις θεσμοί», αυτοί που συνεχίζουν να ενστερνίζονται την «τρόικα», ας εννοούν τη λέξη «τρόικα», ενώ  οι άλλοι, ας εννοούμε, «τρεις …αγγέλους»!!! Πάντως με οποιοδήποτε χρωματισμό στο άλογο, το άλογο θα παραμένει άλογο.

Η πάρα πέρα επιβίωσή τού ορισμού αυτού, δηλαδή «τρεις θεσμοί» θα εξαρτάται από την ανάγκη χρηματοδότησης των λαών και από τις εκάστοτε πολιτικές ιδιοτροπίες που πάντα θα βασίζονται σε ιδεοληψίες, συμβολικούς χαρακτηρισμούς και κυκλοθυμικές εξαρτήσεις.

Εν πάση περιπτώσει, 3η λέξη «τρόικα» πάει πια, φαγώθηκε …σαν σοκολάτα… οι μηχανισμοί δυστυχώς  της τρόικας παραμένουν, ως οι τρεις θεσμοί, που θα κάνουν την ίδια δουλειά! Κουράγιο όμως. Ο πόλεμος δεν τέλειωσε. Με το φάγωμα της λέξης κερδίσαμε την πρώτη μάχη

 

Θαρσείτε…

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s