Η πολυομβρία

 1Σε λίγο (μα, γιατί λέω «σε λίγο») για την ακρίβεια, αύριο, αφήνουμε το χειμώνα (τουλάχιστον ημερολογιακά) και εισερχόμαστε στο μήνα Μάρτιο. Τον πρώτο μήνα της Άνοιξης.

Η βροχή τελευταία μάς έδειξε το μεγαλείο της, το αληθινό της πρόσωπο και μας έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα. Και ειδικά σε ένα τόπο, όπου τον δέρνουν τόσο αλύπητα η ανομβρία και οι ψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν μεγάλη περίοδο, σχεδόν εννέα μήνες, η κάθε ετήσια πολυομβρία δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα. Μηνύματα ότι σε αυτή τη χρονιά δεν θα έχουμε έλλειψη νερού. Και επειδή νερό σημαίνει ζωή, με τη πολυομβρία επισφραγίζεται η προοπτική ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ζωή σε αυτό τον ταλαιπωρημένο τόπο. Δηλαδή χωρίς προβλήματα που θα προέρχονται από την έλλειψη νερού. Μας φτάνουν τα άλλα προβλήματα, τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα πολιτικά.

IMG_0149Το νερό που μας έρχεται από τη βροχή, ειδικά στον τόπο μας, αποτελεί το αληθινό χρυσάφι που δίνει τη ζωή στη φύση και στους ανθρώπους. Ένα μέρος του νερού που έρχεται από τη βροχή (και από το χιόνι) κατά την επαφή του με την πλούσια βλάστηση, τους αγρούς, τους κατοικημένους χώρους και γενικά κατά την επαφή του με την επιφάνεια της γης, εξατμίζεται και επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Ένα άλλο μέρος απορροφάται από το χώμα και εισέρχεται στο έδαφος για να χρησιμοποιηθεί για τις αυξητικές ανάγκες της παντοειδούς βλάστησης και το υπόλοιπο για να αποθηκευτεί στο υπέδαφος, εμπλουτίζοντας τα υπόγεια νερά, τις υπόγειες υδατοδεξαμενές τού τόπου.Tinisia 003 Οι ποσότητες του νερού που περισσεύσουν και κυλάνε προς τα κατάντη (προς τα κάτω) και όταν αυτές δεν απορροφούνται (από τη γη) κατά την πορεία τους, καταλήγουν στα ρυάκια και στις ποτάμιες περιοχές όπου με πρόνοια τού ανθρώπου, αποθηκεύονται στους υδατοφράκτες οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως «υδάτινες καταθέσεις στην εθνική τράπεζα της πατρώας γης».

Ένας χειμώνας λοιπόν με πολυομβρία, αποτελεί το χρυσό εισιτήριο για να περάσουμε ένα παρατεταμένο ξηρό και άνυδρο καλοκαίρι χωρίς ταλαιπωρίες. Ταλαιπωρίες που έχουν σχέση με την ύδρευση, την άρδευση και τους κινδύνους ξήρανσης παντοειδών στοιχείων της βλάστησης που πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρωτοτυπούν και καλλωπίζουν τόσο αριστοτεχνικά τη χώρα μας, αν λάβουμε υπόψη τις κλιματολογικές ιδιαιτερότητες τού γεωγραφικού χώρου όπου η τύχη μάς έταξε να βρισκόμαστε.

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Περιβαλλοντικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s