Πολιτειακά πρότυπα(;)

2Τελευταία παρατηρείται  -με πνευματική ικανοποίηση- να προσκομίζονται στη χώρα μας θαυματουργές εικόνες ή Λείψανα Αγίων, που εκτίθενται σε εκκλησίες, όπου προστρέχουν οι πιστοί για να τα προσκυνήσουν με φόβο Θεού. Η ενέργεια αυτή με βρίσκει σύμφωνο και καλόν είναι κάθε χριστιανός να αξιοποιεί τις ευκαιρίες αυτές (που θεωρούνται ως αποκαλύψεις του Θεού), με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Ως συνειδητοποιημένοι χριστιανοί δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στον πειρασμό και να διεισδύουμε στη λεπτομερειακή εξέταση των οποιωνδήποτε παρεμφερών αρνητικών σχολίων περί της καθόδου των λειψάνων αυτών (αν υπάρχουν τέτοια) γιατί δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι παρήγορο λοιπόν που οι χριστιανοί προστρέχουν αυθόρμητα για να πάρουν την ευλογία των Αγίων.

Θα εισηγούμουν όμως, τα Άγια Λείψανα και οι σεπτές εικόνες των Αγίων να προσκομίζονταν πρώτα-πρώτα σε όλους τους πολιτειακούς άρχοντες τού τόπου τούτου, μήπως και επιδράσει επάνω τους η Θεία Χάρις και αλλάξουν ρότα ζωής, τόσο στη διαχείριση τού χαρακτήρα τους όσο και στον τρόπο επιτέλεσης των δημόσιων καθηκόντων τους. Να διαισθανθούν τη σοβαρότητα των καταστάσεων και τη βαρύτητα της θέσεως την οποία κατέχουν, περισσότερο όμως να αντιληφθούν το τεράστιο κακό που προκαλούν στους πολίτες οι πράξεις και οι παραλείψεις τους.

Και το λέγω αυτό γιατί μένουμε άναυδοι μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στη Νομική Υπηρεσία του κράτους και εκτυλίσσονται τόσο παραστατικά και με τον πιο κωμικοτραγικό και εξευτελιστικό, για τους θεσμούς, τρόπο. Διερωτόμαστε αν θα πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε. Οι επανωτοί τσακωμοί των δύο ανώτατων αρχόντων της Νομικής Υπηρεσίας και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται, είναι επόμενο να προκαλούν θυμό, τα ειρωνικά σχόλια και τη θυμηδία των πολιτών.

2Ο Γενικός Εισαγγελέας καταγγέλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον δεύτερο τη τάξει, Βοηθό Εισαγγελέα και εκδίδει το σκεπτικό της καταγγελίας. Με τη σειρά του ο Βοηθός Εισαγγελέας εξαγγέλλει, ότι και αυτός θα καταγγείλει τον Γενικό Εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο, χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς σκεπτικό με την ίδια σειρά λέξεων και την ίδια ακριβώς φρασεολογία, ενέργεια που δεικνύει διάθεση συγκεκαλυμμένης ειρωνείας και επίδειξης νομικής δύναμης. Από την άλλη η Ανώτατη Αρχή, η οποία τους επέλεξε και τους διόρισε «ως άριστους των αρίστων» (εκ των υστέρων μια κακή, κάκιστη επιλογή), δυστυχώς κρύβεται πίσω από συνταγματικές πρόνοιες και δεν επεμβαίνει ούτε πρακτικά ούτε φραστικά.

Με τη μελέτη των πιο πάνω διαδραματιζομένων, φαίνεται πολύ καθαρά πώς λειτουργεί ο προσωπικός χαρακτήρας ενός δημόσιου λειτουργού και πώς μπορεί να επηρεάσει τις δημόσιες ενέργειές του. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όμως ότι οι δημόσιες ενέργειες δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο δημόσιο άνδρα που τις διαχειρίζεται αλλά είναι ιδιοκτησία του λαού που τους πληρώνει για να τον εξυπηρετούν. Επομένως ο εμβολισμός της οποιασδήποτε κυβερνητικής δραστηριότητας / ενέργειας οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού, από τη μοχθηρότητα τού προσωπικού του χαρακτήρα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ηθικό αδίκημα.

Η όλη συμπεριφορά των εκπροσώπων των θεσμών αυτών μού θυμίζει τη ρήση «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και το «γαία πυρί μιχθείτω». Ακόμη μού θυμίζει τη δική μας συμπεριφορά, όταν ήμασταν παιδιά και παίζαμε στις αλάνες των χωριών μας. Όταν κάποιο παιδί μάς κατήγγελλε για κάτι, τότε τον καταγγέλλαμε και εμείς και για να τον «πικάρουμε» στεκόμασταν χαιρέκακα απέναντί του, σφίγγαμε τη γροθιά τού δεξιού μας χεριού και την κτυπούσαμε ρυθμικά στην ανοικτή παλάμη τού αριστερού μας, αναφωνώντας θριαμβευτικά και με μοχθηρότητα εκείνο το εξιλεωτικό επιφώνημα. Ωχ! Ωχ! Ωχ!

Οι πολιτειακοί άρχοντες μπροστά στα προβλήματα ενός λαού που περιμένει εναγωνίως από αυτούς να δεικνύουν ωριμότητα και σοβαρότητα, δεν δικαιολογούνται να αμαυρώνουν τους θεσμούς, τους οποίους θα έπρεπε να υπηρετούν με περισσή σπουδή και συνέπεια, στο όνομα όλων των πολιτών της χώρας. Δυστυχώς, με τη συμπεριφορά τους δημιουργούν ιλαροτραγικές καταστάσεις που θίγουν τα θεσμικά ήθη και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Αιδώς Αργείοι!!!

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s