Η συνήθεια της διαρροής

Η συνήθεια της διαρροής, πρόσφατα, στη Βουλή και χθες, στο Εθνικό Συμβούλιο

Πριν αρκετό καιρό οι πολίτες έσπευσαν -και καλώς έσπευσαν- να διαβάσουν τον τύπο ( έντυπο και ηλεκτρονικό) και να ενημερωθούν δεόντως για τη λίστα αυτών που χρωστούσαν στο Φόρο Εισοδήματος. Τελικά ήταν ευκαιρία να πληροφορηθούμε και εμείς για τις εταιρείες εκείνες που παρανομούσαν και παρεμπιπτόντως ήταν ήδη γνωστές στην κυβέρνηση και η οποία κυβέρνηση είχε πάρει κάποια μέτρα για να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά.

Ε΄ και τι έγινε; Δηλαδή οι βουλευτές που «αγωνίστηκαν τόσο σκληρά, μεγαλόπρεπα και με πομπώδη τρόπο» για να τους δοθεί αυτός ο κατάλογος, να θεωρήσουμε ότι πέτυχαν κάτι;

Τέλος πάντων!!! Μάθαμε και τις εταιρείες που χρωστούν στο δημόσιο. Για τις εταιρείες εκείνες όμως και τα φυσικά πρόσωπα που αποφεύγουν και διαφεύγουν του φόρου ή έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, τι γίνεται; Η αγωνιώδης προσπάθεια να μάθουμε αυτούς που είναι φοροοφειλέτες, εγγεγραμμένοι στο Φόρο μού θυμίζει τη ρήση «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» (κοιλοπονούσε το βουνό μα γέννησε ποντίκι)…

untitledΚαι κάτι άλλο. Ο κατάλογος αυτός απαγορευόταν να δημοσιοποιηθεί με βάση το νόμο περί φορολογίας που οι ίδιοι οι Βουλευτές ψήφισαν. Αρχικά το αρμόδιο υπουργείο αρνιόταν να δώσει στη δημοσιότητα τον «περιβόητο» κατάλογο, επικαλούμενη νομικό κώλυμα. Τελικά δόθηκε στη Βουλή, ύστερα από την επιμονή και το «συνεχές ενδιαφέρον» κάποιου βουλευτή και με την υπόσχεση να εφαρμοσθεί ο νόμος περί απορρήτου. Μόλις δόθηκε όμως στη Βουλή ο κατάλογος πάραυτα διέρρευσε στα ΜΜΕ.

Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να πούμε ότι κακώς ο Βουλευτής (ή οι Βουλευτές) διέρρευσε αυτόν τον κατάλογο. Ο Βουλευτής ή οι Βουλευτές που έσπευσαν, πριν αλέκτωρ φωνήσει, να διαρρεύσουν αυτόν τον κατάλογο, με τον ίδιο τρόπο, νομίζω, θα σπεύσουν να δημοσιοποιήσουν και το κάθε τι που είναι απόρρητο και συζητείται είτε στη Βουλή είτε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Χθες πάλι, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, πριν πάνε οι συμμετέχοντες στα σπίτια τους, έγινε διαρροή του καταλόγου που τους δόθηκε από τον Πρόεδρο και αφορά τα ΜΟΕ.

imagesCA3X399MΚατά τα άλλα οι αξιότιμοι αρχηγοί των κομμάτων, οι Βουλευτές και τα «υπεύθυνα» κόμματα φωνασκούν και απαιτούν, δια πυρός και σιδήρου, να ενημερώνονται διεξοδικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τον εκάστοτε) για τις όποιες πολιτικές επαφές έχει ή τις διπλωματικές κινήσεις που προγραμματίζει να κάνει, για οικονομικά, κοινωνικά ή και το σπουδαιότερο εθνικά θέματα. Θέματα που είναι διαβαθμισμένα ως απόρρητα.

Πώς να τους ενημερώσει «διεξοδικά και σε βάθος», αφού οι πιο πάνω γνωστοί, άγνωστοι Αρχηγοί κομμάτων, Βουλευτές, κόμματα θα σπεύσουν, ασθμαίνοντες, ασόφως και παιδιαρίζοντας , να δημοσιοποιήσουν απόρρητα τού κράτους, βασιζόμενοι στη στενοκεφαλιά, στην επιπολαιότητα και στην πενιχρή τους πολιτική εμβέλεια;… .

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαρροή. Οι τέτοιου είδους διαρροές – από ότι θυμάμαι-, έγιναν και παλαιότερα (και επί άλλων κυβερνήσεων) με αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες διακριτικές έρευνες για να εξακριβωθεί ποιος πολιτικός συμπεριφέρεται ούτως, ως να παραμένει ακόμη στις πλατείες και στα καφενεία της γειτονιάς του, ψηφοθηρώντας για την ασφαλή διαιώνιση της παρουσίας του στη βουλευτική καρέκλα.

 

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση - Μάθηση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s