«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»

1Η κυβέρνηση της Ελλάδας συνεχίζει να διαπραγματεύεται με διφορούμενες ανακοινώσεις, πισωγυρίσματα και αντιστεκόμενη. Συνεχίζει να πιέζει την Ευρωζώνη για μια οικονομική διευθέτηση που να συνάδει με τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ο καιρός περνά, οι εταίροι μας δυσανασχετούν και η κυβέρνηση, στο όνομα των προεκλογικών της υποσχέσεων και της δήθεν ειρήνης στους κόλπους της Ευρωζώνης –ένας προς είκοσι επτά- συνεχίζει ακάθεκτη να αντιστέκεται. Επικαλείται τη ζημιά που θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που θα αναγκαστεί να εξέλθει της Ευρωζώνης. Δηλαδή επικαλείται το οικονομικό της ξεγύμνωμά για να προκαλέσει το φόβο στην Ευρώπη και το ντρόπιασμα των θεσμών σε όλο τον κόσμο γιατί άφησαν ένα μέλος της να πτωχεύσει. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αντί να προβληματιστεί η Ελλάδα (να ερυθριάσει το υφιστάμενο σύστημα) που κατάντησε σε αυτά τα χάλια, επειδή δεν κάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, απειλεί ότι αν πτωχεύσει θα προκαλέσει ζημιά σε όλο τον κόσμο;

2Και κινδυνεύει να πτωχεύσει γιατί αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα που εισηγούνται οι δανειστές της. Κατ΄ επέκταση τα μέτρα αυτά τα απαιτεί ο πληθυσμός όλων των λαών της Ευρωζώνης που διέθεσε και διαθέτει τα χρήματα του δανείου. Έχω την ταπεινή γνώμη ότι η απώλεια της ποιότητας ζωής που προήλθε εν πολλοίς από την οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα μπροστά στη απώλεια εμπιστοσύνης που εμπεδώθηκε στους κόλπους του διεθνούς παράγοντα έναντι της ελλαδίτικης τακτικής. Και ειδικά στις μέρες μας, όπου για να επιτευχθεί κάτι χρειάζεται και η συνδρομή φίλων χωρών.

Ας θυμηθούμε το ιστορικό γεγονός κατά την περίοδο του 1919-1922 για να αντιληφθούμε ότι τα ίδια πράγματα που λάμβαναν χώρα την εποχή εκείνη τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα.

Το 1919 Ελληνικές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Βενιζέλου και με την ενίσχυση των συμμάχων προχωρούσε προς τα παράλια της Μικράς Ασίας για να απελευθερώσουν τις ελληνικές περιοχές και να διαφυλάξουν τους κατοίκους και την πολιτιστική κληρονομιά τους.  Σε συνέχεια ένα τυχαίο αλλά μοιραίο γεγονός ανέτρεψε τα γεγονότα. Ένας πίθηκος δάγκωσε τον βασιλέα των Ελλήνων, τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος πέθανε. Πολιτικοί λόγοι έκαναν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να παραιτηθεί από την εξουσία.Ο Ελληνικός λαός, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ήθελε να επαναφέρει τον πατέρα του Αλέξανδρου ως βασιλέα, τον οποίο δεν ήθελαν οι τότε φιλικές δυνάμεις, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, επικαλούμενες τις στενές σχέσεις που είχε με το βασιλικό παλάτι της φασιστικής Γερμανίας.

3Ο λαός της Ελλάδας όμως πήγε κόντρα στις χώρες αυτές, ταλαιπωρημένος από τον πόλεμο και τις απώλειες. Επίσης ήταν ευάλωτος στις εξαγγελίες των τότε αντιπολιτευόμενων δυνάμεων που δεν ήθελαν τον Βενιζέλο και επέμεναν στην επιστροφή του Κωνσταντίνου, υποσχόμενες τα πάντα…  . Στις 10 Αυγούστου 1920 επεγράφη η συνθήκη των Σεβρών. Αρχές του Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, μετά την παραίτηση του Βενιζέλου έγιναν εκλογές. Ο Βενιζέλος ούτε βουλευτής δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ο λαός μαύρισε τον Βενιζέλο ψηφίζοντας τον Γούναρη ο οποίος ήταν υπέρμαχος της καθόδου του Κωνσταντίνου ως νέου βασιλέα των Ελλήνων. Και επέστρεψε ο Κωνσταντίνος με τις νικηφόρες ιαχές του λαού ο οποίος πήγε κόντρα στην προτροπή των τότε συμμάχων τους που δεν ήθελαν αυτή την επιστροφή.

4Οι στρατιωτικές δυνάμεις με την απώλεια της εξουσίας του Βενιζέλου άρχισαν να αποδυναμώνονται και να υπάρχει ένα αλαλούμ. Μέχρι τότε με την υποστήριξη των φιλικών δυνάμεων η Σμύρνη προγραμματιζόταν να δοθεί στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ο λαός με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε την επανάστασή του και δεν άκουσε τη φωνή των φιλικών χωρών και συμμάχων, άρχισαν και αυτές να μεταστρέφουν την πολιτική τους και οι μετέπειτα ενέργειές τους συνέτειναν στο να ακυρωθεί η συνθήκη των Σεβρών με την οποία καθόριζε μέχρι πού θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα ελληνικά στρατεύματα με τη Σμύρνη να αποτελεί ελληνικό προγεφύρωμα. Η μικρασιατική καταστροφή ήταν πλέον θέμα χρόνου… . Και ήλθε η καταστροφή… .

Χάθηκε η χρυσή ευκαιρία γιατί η ανωριμότητα των τότε πολιτικών συνέτεινε από τη μια στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και από την άλλη συμπαρέσυρε έναν ολόκληρο λαό να αντισταθεί στον τότε δήθεν εξωτερικό παράγοντα ο οποίος με τόση «θρασύτητα» επενέβαινε στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Σήμερα, μετά από εκατό χρόνια, τι γίνεται;

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου… .»

 

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση - Μάθηση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s