Οι προτεραιότητές μας

1

Ένα γράμμα αναγνώστη από Ελλάδα ο οποίος θέλησε να δημοσιεύσουμε τις απόψεις του. Μετά χαράς τις παραθέτουμε πιο κάτω:

Θέλω να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με τα όσα ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως χρονικής εποχής, για τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, για τις ασυναγώνιστες ομορφιές των νησιών μας, (πχ Σαντορίνη) (λες και σβήστηκαν από το χάρτη εξωτικοί προορισμοί όπως Χαβάη, Μπαχάμες, Βερμούδες κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ.) και για την επιδειξιμανία που διαθέτουμε εμείς οι Έλληνες κάθε λίγο και λιγάκι να φωνάζουμε σαν τελάληδες, εν καιρώ κρίσης, για τους STAR του HOLLYWOOD που κάνουν σαν τρελοί για τα νησιά μας και αγοράζουν εκεί επαύλεις μέχρι και ολόκληρα νησιά αβέρτα.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω, παραθέτω τις απόψεις μου.

Λέει λοιπόν ο ξένος, Άγγλος, Γάλλος, Γερμανός, Αμερικανός. «Πού να πάω για καλοκαιρινές διακοπές; Στην Ελλάδα βέβαια! Την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Υπάρχει άλλο μέρος σαν την Ελλάδα, να πάω να κάνω τις βουτιές μου, να κάνω την ηλιοθεραπεία μου, κάτω από τον υπέροχο ελληνικό ήλιο κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ.;»

2Και έρχονται κατά σμήνη… . Έλα όμως που τον Έλληνα όταν τον χτυπήσει κάποια αρρώστια και αναγκάζεται να δει το χαοτικό αίσχος των ελληνικών νοσοκομείων και γενικώς, ολόκληρου του ελληνικού συστήματος υγείας και τη βρωμιά στα νοσοκομεία και τα ράντζα στους διαδρόμους και έρχεται αντιμέτωπος με τη γενική ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος υγείας και απελπίζεται στην προσπάθειά του να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της  υγείας του και φρικάρει και λέει: «δεν τρελάθηκα που θα κάτσω σε αυτή την παλιοχώρα να χειρουργηθώ. Θα πάω εξωτερικό Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ.» Και αν έχει λεφτά πηγαίνει και σώζεται. Ο άλλος που δεν έχει, μένει εδώ και πεθαίνει από την πατρώα περίθαλψη, στην πατρώα γη… .

3Πηγαίνοντας κανείς στα νοσοκομεία της Ευρώπης και του προοδευμένου κόσμου κοιτάζει γύρω του σαστισμένος από την τελειότητα του συστήματος υγείας, την καθαριότητα και γενικώς με τον τρόπο που λειτουργεί η κρατική μηχανή και απολαμβάνει τα προνόμια και τις ανέσεις που του παρέχονται.

4 Θέλω να πιστεύω ότι ουδείς διαφωνεί με οποιοδήποτε από τα λεγόμενά μου.  Καθημερινά τα βλέπουμε, τα ακούμε από τα ΜΜΕ, τα ίδια ΜΜΕ που μιλούν, ξαναμιλούν και θριαμβολογούν και ξαναθριαμβολογούν για την «εισροή των χολιγουντιανών αστέρων» στην πατρίδα μας… . Φτάνει ρε παιδιά, όλο τα ίδια και τα ίδια ακούμε, βαρεθήκαμε πια… .

5Η άλλη μου άποψή αφορά την εκπαίδευση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η χώρα μας τους επιστήμονές της. Όπως και όλες οι χώρες, έτσι και η Ελλάδα έχει και αυτή τις ιδιοφυίες της, επιστήμονες, οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφέρουν το έργο και τις υπηρεσίες τους στον ανθρώπινο πολιτισμό.

6Και ρωτώ: Από πού αποφοιτούν όλοι αυτοί  καταξιωμένοι επιστήμονες, Έλληνες και μη; Από τα ελληνικά πανεπιστήμια; Έχει δει κάποιος οποιονδήποτε καταξιωμένο μεγάλο επιστήμονα να είναι απόφοιτος ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, πάσης φύσεως; Διαθέτει τη δυνατότητα οποιοδήποτε ελληνικό πανεπιστήμιο να δώσει τα όπλα σε οποιονδήποτε ιδιοφυή επιστήμονα – δυνατότητες και προϋποθέσεις από πλευράς γνώσεων που θα του έχει δώσει-μεταδωσει μέχρι και την αποφοίτησή του- ώστε να αξιοποιήσει τις νοητικές του ικανότητες;

7Και ας υποθέσουμε, χάρη συζήτησης, ότι κάποιος αποφοιτά από ελληνικό πανεπιστήμιο έχοντας λάβει κατά τη διάρκεια των σπουδών του τα απαραίτητα εφόδια προς αξιοποίηση της ιδιοφυΐας του και των νοητικών του ικανοτήτων.

Και ρωτώ: πιστεύει κάποιος από όλους μας ότι αυτή η χώρα θα του δώσει τις δυνατότητες και την ευχέρεια να αξιοποιήσει στον επαγγελματικό στίβο τις γνώσεις τις οποίες η ιδία τού έδωσε;

8Ωραία λοιπόν, αποφοίτησε… ΜΕΤΑ;;;; Αν μείνει εδώ, λόγω του αρρωστημένου υφιστάμενου συστήματος, ουδεμία προσφορά θα καταφέρει να πραγματοποιήσει, και θα μείνει στην αφάνεια μέχρι το τέλος της ζωής του… . Γι’αυτο άλλωστε και όλα τα λαμπρά ελληνικά μυαλά κάποια στιγμή της ζωής τους φεύγουν για το εξωτερικό, για να βρουν πρόσφορο έδαφος, να φυτέψουν το σπόρο της ιδιοφυΐας και της γνώσης τους, γνωρίζοντας ότι επί Ελλάδας θα πάνε όλα χαμένα. Εδώ δεν φυτρώνει τίποτε… .

9ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Από τη μια υπάρχει ο πολιτισμένος κόσμος, ο οποίος προσφέρει τα προαναφερθέντα, και πολλά, πολλά, ακόμη. Ε, να μην προσφέρει και κάτι η Ελλάδα; Να μην έχουμε και κάτι για να υπερηφανευτούμε εμείς οι Έλληνες, που το διαθέτουμε εμείς και όχι οι ξένοι;

imagesTJ3G1I4HΈχουμε τα υπέροχα ηλιόλουστα νησιά μας και τις υπέροχες θάλασσές μας, για να έρχονται οι πλούσιοι και οι διάσημοι ξένοι να κάνουν τα μπανάκια τους, την ηλιοθεραπεία τους και να ζουν ονειρεμένες στιγμές με τους/τις συνοδούς τους… . Ο καθένας με την προσφορά του και τις υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Γνωρίζω εκ των πρότερων ότι κάποιοι ίσως απατήσουνε με τη διαχρονική συνηθισμένη απάντηση, (η οποία φυσικά αποτελεί και αδιαμφισβήτητο υπέρ της χώρας μας γεγονός). Ενδέχεται να απαντήσουν λοιπόν. «Ας μην υπήρχαν οι αρχαίοι Έλληνες και θα βλέπαμε πού θα βρισκόταν η Ευρώπη. Όλοι οι ξένοι από εμάς τα πήρανε (Δημόκριτος, Θαλής, Ιπποκράτης, Αρχιμήδης κ.τ.λ.)». Αυτό είναι γεγονός παγκοσμίως γνωστόν και αποδεκτό και όλος ο πλανήτης γνωρίζει από πού ξεκίνησε ο παγκόσμιος πολιτισμός.

Μήπως όμως και εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε, παράλληλα πάντα με το παρελθόν μας, να δώσουμε και την πρέπουσα και δέουσα σημασία και στο παρόν και στο μέλλον μας, και να σταματήσουμε επιτέλους να ασχολούμαστε με ανόητες, πάσης φύσεως ματαιότητες, όπως οι επισκέψεις των χολιγουντιανών αστέρων και να δώσουμε σημασία και προσοχή σε πραγματικά χρήσιμα πράγματα;

Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε κι εμείς τις προτεραιότητές μας;

 

                                                                                                                      –ΧΠΕΝ

 

 

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s