Εκστασιασμός … επίπλαστος

« …Οι Αμερικανοί γύρισαν την Ελλάδα με 4Χ4 και εκστασιάσθηκαν…»

Η πιο πάνω αναφορά από την ΕΡΤ, μού θύμισε την πάγια αντίληψη που επικρατούσε στο χώρο όπου υπηρετούσα, κατά τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας μου, την οποία αντίληψη είχαν κατά νουν συνάδελφοί μου οι οποίοι την επιβεβαίωναν κάθε τόσο με άκρατο κομπασμό. Ποια ήταν αυτή αντίληψη;

«Όταν μάς επισκέπτονται ξένοι περιηγητές και βλέπουν …τις σούβλες που γυρίζουν με τη δύναμη του νερού, θαυμάζουν την ευρηματικότητά μας και εκστασιάζονται…».

Δάση ΚύπρουΤο μέρος όπου υπηρετούσα βρισκόταν μέσα στη φύση. Το φυσικό περιβάλλον οργίαζε γύρω μας. Εκεί υπήρχε ειδικός χώρος όπου μπορούσαν οι περιηγητές να καθίσουν και να πάρουν το γεύμα τους. Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις και γενικά οι διάφορες υποδομές ήταν κρατική περιουσία. Οι επισκέπτες ήταν πολλοί, κυρίως το καλοκαίρι. Όποιος ξένος ερχόταν, έπρεπε, οπωσδήποτε και αυτοβούλως, να οδηγηθεί από κάποιο συνάδελφο προς το περιβόητο σύστημα νερού που γύριζε τις σούβλες για να τους δείξει το μέγα …επίτευγμα.  Όλοι τους θαύμαζαν το γεγονός και εκστασιάζονταν, όπως διατείνονταν οι συνάδελφοι. Πράγματι άκουα και εγώ προσωπικά μέσα-μέσα κάποιους ξένους επισκέπτες, να περιγράφουν το γεγονός με θαυμασμό.

2Κάποτε ήλθαν 5-6 Γερμανοί και κάθισαν στο κέντρο. Πιάσαμε κουβέντα γιατί είχαν πολλές ερωτήσεις γύρω από το περιβάλλον, τη βλάστηση, το κλίμα, τις θερμοκρασίες, την πανίδα κλπ, κλπ και το νερό. Σε κάποια στιγμή θυμήθηκα τις σούβλες. Είπα και εγώ μια φορά -οπωσδήποτε και αυτοβούλως- να τους συνοδεύσω προς το περιβόητο σύστημα και να τους περιγράψω την όλη …εφεύρεση παραγωγής ενέργειας από το νερό.

1Πήγαμε. Άρχισα να τους περιγράφω πώς λειτουργεί το όλο σύστημα. Εκείνη την ώρα, πάνω από αναμμένα κάρβουνα γύριζαν …μεγαλόπρεπα 10-15 σούβλες, μήκους η κάθε μια περίπου ενάμισι μέτρο με μεγάλα κομμάτια κρέατος από κατσικάκι. Οι οσμές τού ψημένου κρέατος, η θέα της μεγάλης ποσότητας φαγητού για άμεση κατανάλωση και ο θόρυβος των σουβλών που γύριζαν μαζί με το τρεχούμενο νερό που έπεφτε με δύναμη πάνω σε μια τροχαλία, δημιουργούσαν «αξιοθαύμαστο» πανδαιμόνιο.

Τους περιέγραφα με ιδιαίτερο στόμφο την όλη διαδικασία ψησίματος και το μηχανισμό που δημιουργούσε ενέργεια από το πλούσιο τρεχούμενο νερό. Έβλεπα να σχηματίζεται στα πρόσωπά τους ένας θαυμασμός και τα μάτια τους ήταν γουρλωμένα από έκπληξη και απορία. Κόρδωνα και εγώ με τη σειρά μου και ένοιωθα ευτυχής που τους έκανα να θαυμάζουν ένα τέτοιο τεχνολογικό σύστημα.3

Συνεχίζοντας να μιλώ, διέκρινα στο βάθος μια κυρία να κάνει ένα κρυφό μειδίαμα και να λέγει κάτι στη διπλανή της που την έκανε και αυτή να γελάει κρυφίως. Ο άλλος δίπλα της, ένας σοβαρός κύριος, δυο μέτρα ύψος, τους έκανε νεύμα να σιωπήσουν. Αντιλήφθηκα ξαφνικά ότι η ευγένεια των ξένων περιηγητών απαιτούσε να είναι διακριτικοί σε ό,τι τους λέγαμε και να δείχνουν ότι μας θαυμάζουν…

Γύρισα προς το συνάδελφο που με συνόδευε και του είπα χαμηλόφωνα:  «Πάμε ρε να φύγουμε, γιατί αυτοί εδώ είτε μάς θεωρούν υπανάπτυκτους και βλέποντας ότι αξιοποιούμε το νερό, θαυμάζουν την πρόοδο που κάναμε, είτε μάς δουλεύουν ψιλό γαζί».

Αργότερα που έκανα αρκετά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, βόρειες χώρες και άλλες, κατάλαβα πόσο δίκαιο είχα στην παλιά  διαπίστωση  της περιόδου εκείνης, ότι οι ξένοι περιηγητές δεν θαύμαζαν τις πατροπαράδοτες σούβλες που γύριζαν με τη δύναμη του νερού, αλλά είτε θαύμαζαν την κοιλιοδουλεία μας,  βλέποντας  την ποσότητα του κρέατος που θα τρώγαμε, είτε θα ήθελαν να είναι  απλώς ευγενείς.

« …Οι Αμερικανοί γύρισαν την Ελλάδα με 4Χ4 και εκστασιάσθηκαν…» Σάμπως και αλλού δεν υπάρχουν χώροι όπου εκστασιάζονται…

 

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Περιβαλλοντικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s