Περιμένοντας την καθαρίστρια

imagesKKMQM1SMΟι καθαρίστριες που καλούσαμε μέχρι σήμερα,  για να καθαρίζουν το σπίτι μας, με τον τρόπο τους, τοποθετούσαν βασικούς και αμετάθετους όρους για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν την υπηρεσία τους.  Οι βασικοί όροι ήταν:  να κάνουν τη δουλειά τους όπως αυτές ήθελαν, να έρχονται τουλάχιστο μια μέρα κάθε βδομάδα, να εργάζονται τις ώρες που επιθυμούσαν και να εξασφάλιζαν συγκεκριμένα υλικά καθαριότητας, αυτά που εκείνες θα …πρόσταζαν. Εκτός από την αποδοχή των πιο πάνω όρων, θα ήμασταν τυχεροί  αν ήδη υπήρχε στην ατζέντα τους καμιά μέρα άδεια, διαφορετικά θα μας είχαν υπόψη τους όταν μελλοντικά θα άδειαζε κάποια μέρα.

fbΠαρά ταύτα μέσα – μέσα ερχόντουσαν, όποτε εμείς θέλαμε, αλλά τις περισσότερες φορές, μας τις έκλεβαν άλλα νοικοκυριά που αποδέχονταν την πάγια απαίτηση των καθαριστριών, δηλαδή  να καθαρίζουν την οικία τους μια φορά ή περισσότερες μέρες τη βδομάδα, κλπ, κλπ. . Έτσι καμία καθαρίστρια δεν στέριωνε στο δικό μας νοικοκυριό και αν βρίσκαμε καμιά  που αποδεχόταν τους δικούς μας όρους, ερχόταν μουτρωμένη και με το στανιό μέχρι που έφευγε, επικαλούμενη χίλιες δικαιολογίες.

images96N41BHPΠέρασε πολύ καιρός  όπου η καθαριότητα γινόταν – κατά δύναμη-  από όλη την οικογένεια. Όμως η κούραση ήταν μεγάλη δεδομένου των ασθενειών, (ημικρανίες, σπασίματα ποδιών, χεριών, σπόνδυλοι κλπ…), άλλων καθηκόντων και γενικά των αυξανόμενων υποχρεώσεων της οικογένειας.

Αποφασίσαμε λοιπόν να ξαναφέρουμε καινούργια καθαρίστρια. Χαράς ευαγγέλια. Ήταν συστημένη από άλλη οικογένεια γειτόνων, της οποίας η οικοδέσποινα ήταν ευχαριστημένη με την καθαριότητα που έκανε η κυρία Ευλαμπία. Ήταν «δική μας». Όχι ξένη, όχι αλλοδαπή, όχι κοινοτική. Ολότελα  «δική μας».

Τα τηλεφωνήματα πήγαιναν και ερχόντουσαν. «Πότε μπορεί, τι ώρα, ποιος θα την φέρει, έχει αυτοκίνητο, ποια μέρα τελικά κλπ, κλπ».  Η απόφαση ήταν πια γεγονός. Ο κύβος ερρίφθει… .  Έρχεται την Τετάρτη, ώρα εφτά το πρωί, ακριβώς, με συνοδεία της γνωστής μας κυρίας που μας την συνέστησε.

imagesΕίχαμε μπροστά μας μια βδομάδα. Άρχισε η προετοιμασία. «Φέρε τις σκάλες, κατέβασε εκείνο, κατέβασε αυτό, πήγαινε το έξω, άλλαξε τις καμένες λάμπες, κλπ κλπ.».

Σαφείς υποδείξεις  δόθηκαν αποβραδίς. «Αύριο θα πρέπει να μαγειρέψουμε πρωί – πρωί γιατί μετά δεν θα μπορούμε. Αύριο πρωί πριν ξεκινήσει δουλειά η καθαρίστρια, θα πρέπει να πιούμε όλοι μας καφέ, γιαυτό θα πρέπει να φέρουμε, λίαν πρωίαν, αλμυρά και τσουρέκι από το φούρνο της γειτονιάς κλπ, κλπ

Τελικά ξημέρωσε η ευλογημένη ημέρα της Τετάρτης. Κατά η ώρα τέσσερις το πρωί ήμασταν στο πόδι. Η ώρα πέντε το πρωί το φαγητό ήταν έτοιμο. Η κουζίνα καθαρή, τα πιάτα πλυμένα. Ξεκλειδώσαμε τις καγκελόπορτες. Στο φούρνο της γειτονιάς ολοταχώς η ώρα έξι και μισή, μόλις χάραξε το φως, φέραμε από το φούρνο της γειτονιάς το τσουρέκι και τα αλμυρά.

Η ώρα επτά και λίγα λεπτά κτύπησε η πόρτα. Εμφανίστηκε η γειτόνισσα, η κυρία Φρόσω, μαζί με την κυρία Ευλαμπία, την καθαρίστρια.

 «Καλημέρα. Από εδώ η  κυρία Ευλαμπία, που σου έλεγα»

 «Περάστε, περάστε καλημέρα, καλημέρα»

hgΚαθίσαμε στην κουζίνα φτιάξαμε καφέ, τον ήπιαμε με την ησυχία μας, μιλήσαμε με τη γειτόνισσα περί ανέμων και υδάτων και αφού μας αποχαιρέτησε ευχαριστημένη που μας εξυπηρέτησε με την εξασφάλιση της κυρίας καθαρίστριας και που μάλιστα την έφερε  εντός της οικία μας, σηκώθηκε και η κυρία Ευλαμπία.

Ξεκίνησε λοιπόν η κυρία Ευλαμπία να καθαρίζει αρχίζοντας από τον πολυέλαιο με βοηθό την οικοδέσποινα του σπιτιού να της κρατεί τη σκάλα. Η υπόλοιπη οικογένεια εγκλωβίστηκε στους άλλους χώρους.  Εντός ολίγου θα έπρεπε να εγκαταλείψουν και αυτούς. Οι χώροι της οικίας είναι υπό κατάληψη της κυρίας Ευλαμπίας . Σε κάποια στιγμή πήγα κοντά της και αστειευόμενος της είπα:

«Κυρία Ευλαμπία  αν θέλεις και άλλο βοηθό είμαι διαθέσιμος.»  

«Είναι Οκ». μού είπε χωρίς να με κοιτάξει.  Ύστερα με κοίταξε απότομα, με είδε από άκρη σε άκρη διεξοδικά και ερευνητικά και αμέσως άρχισε να γελά δυνατά και παρατεταμένα. …Άραγε δεν με είχε άξιο, δεν της γέμισαν το μάτι;

Η εργασία της καθαριότητας προχωρούσε με επαγγελματικό τρόπο από άκρη σε άκρη, από γωνιά σε γωνιά μέχρι και που καθάριζε διεξοδικά και τους υάλινους δακτυλίους  των πολυελαίων της σάλας. Η εργασία άψογη, πλήρης καθαριότητα. Καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι λεβέντικα, τέλεια, επαγγελματικά. Οι εργατοώρες πέρασαν. Δεν πρόλαβε όμως να καθαρίσει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

«Πότε θα ξανάρθεις κυρία Ευλαμπία; Αυτή τη βδομάδα μπορείς;», ρώτησε δειλά, δειλά η οικοδέσποινα.

imagesFX86SRSU«Να κοιτάξω το ημερολόγιό μου», είπε και έτρεξε προς τον «καλόγηρο» για να  ξεκρεμάσει την τσάντα της. Την ανοίγει και βγάζει από μέσα ένα μεγαλόσχημο πράσινο ημερολόγιο.

«Δυστυχώς αυτή την βδομάδα δεν μπορώ, Μετά από είκοσι μέρες, δηλαδή τέλος του μήνα μπορώ. Βλέπω ότι υπάρχει μια ημέρα ελεύθερη», είπε δυνατά και σταθερά.

Μέχρι τότε θα περιμένουμε εναγωνίως την καθαρίστρια μετά κλάδων και βαΐων, με μεγάλη προετοιμασία και αλμυρά από το φούρνο της γειτονιάς, για να συνεχίσει την καθαριότητα και του υπόλοιπου σπιτιού.  Θα περιμένουμε και θα προσευχόμαστε για είκοσι περίπου μέρες να παραμείνει η επίμαχη μέρα ελεύθερη για να έλθει ξανά κοντά μας η κυρία Ευλαμπία, η καθαρίστρια. Ως τότε βλέπουμε. Είτε θα υποκύψουμε στους όρους της ή θα αρχίσουμε να ψάχνουμε για καινούργια καθαρίστρια.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s