Οι αντιφάσεις και το μασκάρεμα…

1Έτσι είναι τα γεγονότα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Η εξέλιξη της κοινωνικής δομής και οι καθημερινότητα των λαών εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο. Από τον τρόπο που σκέπτεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις τρέχουσες καταστάσεις. Μέσα του ο άνθρωπος κρύβει το καλό και το κακό. Την πραότητα και την εχθρότητα. Την αγάπη και το μίσος. Το σκέπτεσθαι «κατά φύση και  παρά φύση».

Τελικά από το μυαλό και τις ενέργειες/ δράσεις τού ίδιου του ανθρώπου προέρχεται η διαμόρφωση της  καθημερινότητας της ζωής των κοινωνιών. Ειρήνη, πόλεμος, ταραχές, εγκλήματα, φτώχια, μιζέρια, πρόσφυγες, πνιγμοί στο Αιγαίο κατατρεγμένων προσφύγων και κοιλιόδουλα ξεφαντώματα με τις καρναβαλίστικες παρελάσεις και τα μασκαρεμένα πανηγύρια. Αυτά όλα αποτελούν τις μεγάλες αντιφάσεις της ζωής.

2Θα μού πείτε: «Τι να κάνουμε; Να καθίσουμε άθλιοι και μίζεροι και να μεμψιμοιρούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ;» Είναι μια δικαιολογία. Μήπως όμως θα έπρεπε να ιεραρχούμε τις πράξεις και ενέργειές μας με τον πιο σωστό τρόπο, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες; Ειδικά στις μέρες μας που η σύγχρονη τεχνολογία μάς μεταφέρει την αμεσότητα της πληροφορίας, εικόνα και ήχο, των πάμπολλων προβλημάτων που επισυμβαίνουν παγκόσμια; Μήπως θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη εγκράτεια στις καθημερινές μας πανηγυριώτικες και τερψιλαρύγγιες ανάγκες, επιδιώκοντας να κατανοήσουμε καλύτερα τον συνάνθρωπό μας και κατ΄ επέκταση τον ίδιο τον εαυτό μας;

3Η αυτοσυγκράτηση και η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των διεθνών καταστάσεων με τις κατάλληλες αλτρουιστικές δράσεις, -τις επί τούτου ή παρεμφερείς- εκείνες που  δύναται έκαστος να αναλάβει, θα μας έκαναν καλύτερους ανθρώπους και θα κατανοούσαμε καλύτερα τη χαρά και τον πόνο του άλλου. Εξάλλου «»Μηδενί συμφοράν ονειδίσης κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο»… . (Ισοκράτης 436-338 π.Χ.)

Λίγη εγκράτεια δεν κάνει κακό… .

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s