Ψυχική ισορροπία

Ισορροπία: Τόσο απλή αλλά και τόσο δύσκολη…

imagesnetwbi5eΗ προσπάθεια συμφιλίωσης με τον ίδιο τον εαυτό μας και η διαρκής επαγρύπνηση για διατήρηση αυτής της  εποικοδομητικής ισορροπίας, αποτελεί ένα θαυμάσιο γεγονός που μπορεί να επιφέρει την πραγματική ευτυχία στον άνθρωπο. Τότε η χαρά και η ευφορία  έχουν διάρκεια, είναι πλήρεις και έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν όλες τις  εκφάνσεις της καθημερινότητας με ένα, θα έλεγες κανείς, μαγικό τρόπο έτσι που η γαλήνη, η ηρεμία και η πραότητα να κυριαρχούν στον ανθρώπινο χαρακτήρα.

Με αυτή την επιτυχία του ανθρώπου, όλες οι «καθιερωμένες» διαδικασίες για περιφρούρηση ή διασφάλιση της δήθεν προσωπικότητάς του, ειδικά εν καιρώ ατομικής άμυνας, φαίνονται να είναι αχρείαστες, μωρές και γελοίες. Δύσκολα μπορεί κάποιος να περιγράψει τις ιδιότητες, αυτής της υπέροχης ελευθερίας που νιώθει, όταν τελικά καταφέρει να αποκτήσει συνείδηση των πραγματικών διαστάσεων της ύπαρξής του και αντιληφθεί το μέγα εκτόπισμα που έχει η προσωπική του ισορροπία.

Βέβαια η απόκτηση της ισορροπίας που θεωρείται ένα μεγάλο αγαθό, δεν αγοράζεται ούτε πωλείται γιατί δεν βασίζεται στην οικονομική ευχέρεια οποιουδήποτε και δεν δύναται να αποκτηθεί  χωρίς να καταβληθεί μόχθος και χωρίς να υπάρξει ισοζυγισμένη ώριμη απόφαση. Χρειάζεται συνεχές ισχυρό ράπισμα των παθών και προσπάθεια αλλαγής του  τρόπου σκέψης και του τρόπου συμπεριφοράς. Χρειάζεται κάποιος να θυσιάσει πολλά: Εγωισμό, περηφάνια, εγωκεντρισμό, φθόνο, ναρκισσισμό, μεγαλοϊδεατισμό, ιδιοτέλεια, ατομικισμό, και πολλά άλλα. Χωρίς αυτές τις ψυχοφθόρες ιδιότητες που, ως συνήθως, ταλανίζουν, το ανθρώπινο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή, πολύ γρήγορα επέρχεται η ελευθερία και η ανεξαρτησία στην ανθρώπινη σκέψη και στην ανθρώπινη συμπεριφορά μαζί με όλα τα κατά φύση ευεργετικά χαρίσματα της ισορροπίας.

imagesΜετά από όλα τα πιο πάνω, προβάλλει δικαιολογημένα το εξής ερώτημα: Είναι δυνατό στη σημερινή εποχή να υπάρξει ισορροπία; Να υπάρχουν άνθρωποι που κατάφεραν να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, να συμφιλιωθούν με όλους τους άλλους, πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις, κλπ;  Και βέβαια υπάρχουν. Αν ψάξει κανείς γύρω του, καλοπροαίρετα, θα ανακαλύψει πολύ εύκολα τέτοιους ανθρώπους. Άνθρωποι, των οποίων τα πρόσωπά λάμπουν, τα μάτια τους  εκπέμπουν κατανόηση, αγάπη και τα λόγια τους  γλυκαίνουν τους πάντες  με την ανιδιοτελή θαλπωρή και ευφροσύνη. Άνθρωποι μορφωμένοι, αμόρφωτοι, στην πόλη, στο βουνό, στην ύπαιθρο, παντού. Άνθρωποι με πνευματική καλλιέργεια που την παρείχε η σοφία της δούλεψης, η εποικοδομητική περιέργεια της έρευνας, το μεροδούλι, η ματαιότητα του πλούτου και η υπομονή της φτώχειας. Όλοι αυτοί είναι συνάνθρωποί μας, εκλεκτοί, καλλιεργημένοι, οι οποίοι  κατάφεραν να συμφιλιωθούν με τον ίδιο τον εαυτό τους και να αποτελούν για όλους εμάς τους αδύναμους, τους ταλαιπωρημένους και εγωπαθείς, πηγή ελπίδας και βάλσαμο παρηγοριάς.

Ο πραγματικός πλούτος και η καταξίωση ενός ανθρώπου, στην πρόσκαιρη αυτή ζωή, είναι να καταφέρει να συναντήσει τέτοιους καλλιεργημένους ανθρώπους και να απολαμβάνει την εκλεκτή φιλία τους.

 

Advertisements
This entry was posted in Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s