Ιδεοληπτική άποψη;

4

Μια καθαρή μεν αλλά ανεπίτρεπτη δε, ιδεοληπτική άποψη

«…Για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καλό είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φθάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα… .

…Ας υποθέσουμε όμως ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση. Θα είναι αναμφισβήτητα μια θλιβερή εξέλιξη που απλώς θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Βαυκαλιζόμαστε μήπως ότι συνομιλούμε με τους τουρκοκυπρίους; Μήπως οι τουρκοκύπριοι κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα.»

Τα πιο πάνω ειπώθηκαν από τον εξ Ελλάδος πανεπιστημιακό, κ. Α. Συρίγο, σε ομιλία του στο μνημόσυνο τού τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αποκαλύπτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι αρεστή και η μη κατάληξη συμφωνίας αυτή την περίοδο είναι κέρδος.

Στην προσπάθειά μου να βρω ποιος είναι ο πιο πάνω πανεπιστημιακός, ο οποίος έχει μια τελείως διαφορετική άποψη για το εθνικό πρόβλημα από αυτή με την οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις εδώ και μισό περίπου αιώνα, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα τις πιο κάτω πληροφορίες:

1.Στις 4/12/1997, ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βαριά ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για το λεγόμενο «Κρητικό πρόβλημα», στα βήματα της παλαιάς «Εθνικής Εταιρείας» των προγόνων τους, κάποιοι ίδρυαν το «Δίκτυο 21».

2.Στόχος τους η αφύπνιση των Ελλήνων! Η δημιουργία δηλαδή μίας «δεξαμενής εγκεφάλων» του πατριωτικού χώρου με εθνικιστικό προσανατολισμό και δραστηριότητα επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο Βορειοηπειρωτικό, στο Σκοπιανό και στο Ποντιακό ζήτημα.

3.Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο 21 στήθηκε πάνω στη φαντασίωση της ιστορικής συνέχειας της Φιλικής Εταιρείας που προετοίμασε την Επανάσταση του ’21 αλλά και της Εθνικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε το 1894 και σκοπός της ήταν «η αναζωπύρωση του εθνικού φρονήματος, η επαγρύπνηση επί των συμφερόντων των δούλων Ελλήνων» και η «προπαρασκευή της απελευθέρωσης αυτών διά πάσης θυσίας».

4.Στο καταστατικό του «Δικτύου 21» αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι «Το «Δίκτυο 21» ιδρύθηκε με σκοπούς «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων», ώστε «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας»».

5.Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελετή της μυήσεως στο «Δίκτυο 21» περιελάμβανε όρκο, ακουμπώντας το χέρι στο Ευαγγέλιο και στην κόψη σπαθιού!

16..Στους συνιδρυτές του «Δικτύου 21» ήταν γνωστοί διανοούμενοι της ελληνικής ζωής και συμπεριλαμβάνονταν πολλοί με ακραίες θέσεις όπως οι Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και άλλοι της ίδιας ιδεολογίας. Αργότερα αρκετοί απεχώρησαν από αυτή τη «δεξαμενή σκέψης», βλέποντας το ανεδαφικό, αναχρονιστικό και άτοπο της …υπόθεσης. (σ.σ. Ο πιο πάνω πανεπιστημιακός, ομιλητής στο μνημόσυνο, δεν ξέρω αν έχει αποχωρήσει.)

7.Έχουν χαρακτηριστεί «σκληροπυρηνικοί», «υπερπατριώτες», ακόμη και «ακροδεξιοί». Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στις εσχατιές της δημόσιας ζωής και επικοινωνούσαν τις ιδέες τους μέσω συγκεκριμένων blogs και περιορισμένης εμβέλειας εκδηλώσεων.

28.Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, οι σκοποί της ίδρυσής του, εξυπηρετούν «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων», αλλά και για «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας». Το Δίκτυο 21 διοργάνωνε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας και τα στελέχη του μιλούν για τις «αλύτρωτες πατρίδες» της Μικράς Ασίας και γενικώς βρισκόταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής.

9.Στη διακήρυξή του για τα εθνικά θέματα αναφερόταν συγκεκριμένα:

«Το στοίχημα που δίνουμε είναι ιστορικό: Να μετατρέψουμε την αδράνεια των πολιτών σε Δύναμη. Αυτό το στοίχημα ΔΕΝ χρειάζεται «αρχηγούς» και «παρακατιανούς»! Απαιτεί την αυτενέργεια όλων, καταλύει την κοινωνία των «συντεχνιών», οικοδομεί την κοινωνία των πολιτών και μετατρέπει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας. Το στοίχημα αυτό είναι δικό μας – για να το κερδίσουμε ή να το χάσουμε. Από όλους εμάς εξαρτάται να το κερδίσουμε. Ξεκινώντας από σήμερα…».

Έχοντας υπόψη τις πιο πάνω πληροφορίες, που βρήκα στο διαδίκτυο, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα:

Επομένως τι διαφορετικό θα άκουες από τον πιο πάνω πανεπιστημιακό, θεωρητικό κατά τα άλλα, επιστήμονα; Μήπως στο παρελθόν δεν υπήρξαν τοιούτου είδους, κατά τα άλλα εξαίρετοι επιστήμονες και άλλοι πολιτικοί, δυστυχώς, με διορατική πολιτική ανεπάρκεια,  οι οποίοι με τις ιδεοληπτικές τους αντιλήψεις, συνέτειναν να αλλοτριωθούν ελληνικοί χώροι και να επέλθουν τόσες καταστροφές στον τόπο; Η συντήρηση της πατρίδας χρειάζεται σωστή πατριωτική διπλωματία από διορατικούς έξυπνους πολιτικούς και όχι πατριωτική φιλολογία από επιστήμονες, διδάσκοντες επί θεωρητικού επιπέδου και δη από τη θέση ακαδημαϊκής έδρας.

Επεκτείνοντας τις πιο πάνω ιδεοληψίες θα μπορούσα και εγώ ο άσημος, 0 ταπεινός πολίτης αυτής της χώρας, χωρίς διπλώματα, χωρίς βιβλία και επιστημονικές δημοσιεύσεις, χωρίς ίχνος πολιτικού ερείσματος και διπλωματικής τέχνης, να έχω το δικό μου όραμα: «Το αθάνατο ελληνικό πνεύμα να κατακτήσει το παγκόσμιο προσκήνιο, η ελληνική γλώσσα να επικρατήσει παντού και ο πλανήτης γη να ονομαστεί Μεγάλη Ελλάδα!»

Ωραίο το όραμα δεν είναι! Αλλά τι κάνουμε τώρα; Να αφήσουμε τα εδάφη μας να αλλοτριωθούν και εμείς να προσδοκούμε από τις επόμενες γενεές άμποτε και μήπως υλοποιήσουν ένα μεγαλεπήβολο και ιδανικό όραμα; Το θέμα είναι τι κάνουμε εδώ και τώρα, για εμάς που έχουμε τη τύχη να ζούμε ακόμη στη χώρα τούτη, για τα παιδιά μας που ονειρεύονται μια διαρκή ειρήνη και για τις αμέσως επόμενες γενεές που θα πρέπει να έχουν μια πατρίδα για να στεριώσουν, με ασφάλεια και προοπτική, τη ζωή τους .

 

Πηγές:

http://www.iefimerida.gr

http://www.tanea.gr

http://www.thetoc.gr

http://politis.com.cy

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s