Κάρτα επιβίβασης με προτεραιότητα

ok2« Παρακαλούνται οι επιβάτες της πτήσης FR1300 προς Αθήνα να προχωρήσουν προς τη θύρα εξόδου 71… .» Ακούστηκε από τα μεγάφωνα τού αεροδρομίου.

Προχωρήσαμε και οι τέσσερεις προς την έξοδο 71 και πήραμε τη σειρά μας στη μεγάλη γραμμή που σχηματίστηκε τόσο γρήγορα. Περιμέναμε και εμείς ακίνητοι, όπως όλοι, την αεροσυνοδό, που διερχόταν μπροστά από όλους, κάνοντας τον πρώτο νενομισμένο έλεγχο των δελτίων επιβίβασης.  Σε μερικά λεπτά ήλθε δίπλα μας και εμείς, ένας- ένας , της δώσαμε τα δελτία επιβίβασης.

« Είστε σε προτεραιότητα και οι τέσσερις.  Περάστε, παρακαλώ, μπροστά,  στο διπλανό χώρο, να, εκεί μπροστά», μας είπε ευγενικά με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ξεχωρίσαμε από τη μεγάλη γραμμή και κατευθυνθήκαμε στο διπλανό χώρο, «χώρος προτεραιότητας», όπου εκεί δεν υπήρχε κανείς άλλος. Ξαφνικά όλα τα βλέμματα των επιβατών στράφηκαν προς εμάς με τόση διεισδυτική έκφραση που ένιωθες πολύ έντονα την άσχημη εικόνα που σχημάτισαν για εμάς. Από μέσα τους ίσως έλεγαν:

«Κατάλαβες κύριε μου, άλλοι δεν έχουν να φάνε και αυτοί πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να πηγαίνουν, τάχατες, ως επίσημοι, ξεχωριστά και μπροστά από εμάς.»

«Ποιοι είναι αυτοί, κύριε, που μας κάνουν το μεγάλο;»

«Τους κομπλεξικούς…,  θέλουν να δείξουν ότι κρατούν περισσότερα χρήματα, σάμπως και εμείς δεν μπορούσαμε να ταξιδεύσουμε με προτεραιότητα… .»

Και οι επιβάτες ήταν πολλοί. Το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Σταθήκαμε και οι τέσσερις ξεχωριστά από τους άλλους, κοντά στην έξοδο, όσο πιο διακριτικά γινόταν και περιμέναμε να ανοίξει η θύρα για να μας συνοδεύσει η αρμόδιος αεροσυνοδός,  πρώτα εμάς τους τέσσερις προς το αεροπλάνο και μετά όλους τους άλλους.

Είναι γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που τύγχανα τέτοιας επίσημης μεταχείρισης. Η σύμπτωση ήταν ότι από όλους τους επιβάτες, που θα ταξιδεύαμε προς την Αθήνα, μόνο εμείς οι τέσσερις θα είχαμε προνομιακή μεταχείριση και προτεραιότητα στην επιβίβαση.

ok-2Τελικά άνοιξε η θύρα για εμάς τους τέσσερις και με τη συνοδεία της αεροσυνοδού  προχωρήσαμε, περπατώντας πρώτοι προς τον καλυμμένο, ενδιάμεσο χώρο, εντός τού αεροδρομίου.  Πίσω μας  δεκάδες βλέμματα μάς παρακολουθούσαν να ανοίξουμε τα βήματα μας για να έλθει και η δική τους σειρά για να μετακινηθούν προς τον καλυμμένο, εντός του αεροδρομίου, χώρο. Τελικά και μετά από διαδρομή εκατό πενήντα περίπου μέτρων φθάσαμε στον ενδιάμεσο χώρο και η αεροσυνοδός μάς υπέδειξε, πάντα με ευγενικό τρόπο, να καθίσουμε σε ξεχωριστό χώρο, από τους υπόλοιπους επιβάτες. (Εδώ υπήρχαν και μερικά καθίσματα). Καθίσαμε.

Και εδώ τα βλέμματα όλων, είτε κατευθείαν, είτε πλαγίως, μας κοίταζαν συνοφρυωμένοι με απέχθεια, κλείνοντας το μάτι ο ένας στον άλλο, με γκριμάτσες και με ένα είδος απαξίωσης, κάτι που νιώθει κάποιος όταν νομίζει ότι τον σνομπάρουν. Για μια στιγμή κοίταξα κατευθείαν σε κάποιο κύριο, πολύ εμφανίσιμο και καλοντυμένο, αυτόν που εδώ και πολύ ώρα είχα επισημάνει να μας κοιτάζει επισταμένως και επιμόνως και πρόσεξα ότι στο βλέμμα του είχε  κάποια εχθρότητα  ή καλύτερα θολούρα και απαξίωση.

okΤελικά άνοιξε και η δεύτερη υπαίθρια έξοδος και η ίδια αεροσυνοδός, μας συνόδευσε πρώτους εμάς προς τις σκάλες τού αεροπλάνου. Εκεί μάς άφησε μόνους να ανεβούμε τις σκάλες και να προχωρήσουμε προς τις θέσεις μας. Μερικοί όμως, από τη δεύτερη μεγάλη ομάδα, έτρεξαν με όλη τη δύναμη που είχαν και μέχρι να βγούμε εμείς τις σκάλες, μας προσπέρασαν και κάθισαν στις θέσεις τους πρώτοι, με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης.

Όλοι εκείνοι οι επιβάτες τόση ώρα που είμαστε στη γραμμή προς την έξοδο 71 και μετέπειτα κατά την πορεία μας τόσο προς τον περιφραγμένο υπαίθριο χώρο όσο και εντός του αεροπλάνου, μας διερευνούσαν διεξοδικά και επισταμένα. Ένα πράγμα δεν πρόσεξαν. Ότι ήμασταν συνεσταλμένοι και φορούσαμε όλοι και οι τέσσερις ενδύματα μαύρα. Πηγαίναμε σε κηδεία συγγενικού και προσφιλούς μας προσώπου, νεαρής ηλικίας, που θα γινόταν την ίδια μέρα. Ο θάνατος ήταν ξαφνικός και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βρούμε εισιτήρια κανονικά, χαμηλού κόστους και σύμφωνα με τα βαλάντιά μας. Αναγκαστήκαμε τότε να βγάλουμε εισιτήρια ακριβά, πληρώνοντας ένα υπέρογκο ποσό, για να μπορέσουμε να παρευρεθούμε έγκαιρα στην κηδεία τού αγαπημένου μας προσώπου. Δεν προσέξαμε ούτε γνωρίζαμε περί προτεραιότητας, κλπ, μια και την ηλεκτρονική έκδοση των εισιτηρίων ανέλαβε άλλος, δικός μας  άνθρωπος.

Όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και πηγαίναμε βιαστικά προς τα σημεία ελέγχου, στο αεροδρόμιο, στην Αθήνα, μόνο μια σεβάσμια γριούλα, με όλη τη σοφία που της έδωσε η ζωή, παραμέρισε με κατανόηση, και μας είπε χαμηλόφωνα:

«Περάστε παιδιά εσείς πρώτοι, γιατί φαίνεται ότι έχετε πένθος, να προλάβετε για εκείνο που πηγαίνετε…»  

Δεν κατακρίνω ούτε κατηγορώ τους επιβάτες αυτούς που ίσως  έπλασαν μέσα τους μια ψευδεπίγραφη λανθασμένη ιστορία γύρω από τα πρόσωπά μας. Κατανοώ τις σκέψεις τους. Και εγώ προσωπικά πολλές φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να κάνει τις ίδιες ακριβώς σκέψεις όταν ταξιδεύω ή όταν αντιμετωπίζω κάποιες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Θα έλεγα λοιπόν πρώτα στον εαυτό μου και ύστερα σε όλους αυτούς που βιάστηκαν να βγάλουν εσφαλμένα συμπεράσματα:

«Μη κρίνετε κατ’ όψιν, αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνατε», (Ιω. 7,24), δηλαδή «μην κρίνετε επιφανειακά, αλλά τη δίκαιη κρίση να κρίνετε». Δεν ξέρεις κάτω από ποίες συνθήκες συμπεριφέρεται κάποιος. Πολλές φορές «τα φαινόμενα απατούν». Τα όποια συμπεράσματα βγάλεις, ίσως θα είναι λανθασμένα,  αν δεν γνωρίζεις σε βάθος όλα τα γεγονότα, γύρω από κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές ή ενέργειες.

Καλή Χρονιά, λοιπόν, με περισσότερη προσπάθεια για ανοχή και κατανόηση στις όποιες καλοπροαίρετες συμπεριφορές και προβλήματα παρουσιάζουν οι συνάνθρωποί μας.

Advertisements
This entry was posted in Καθημερινά, Ταξιδιωτικά - περιηγητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s