Πολιτική διορατικότητα;

Επί Μακαρίου, παρά την τότε ανώμαλη εσωτερική κατάσταση που επικρατούσε στον τόπο (εθνικός διχασμός), όλοι διαβεβαίωναν ότι δεν θα βρίσκονταν ελληνικά χέρια που θα άνοιγαν τις πύλες της πατρίδας προς τους Τούρκους. Τελικά βρέθηκαν και …τα χέρια και …τα πόδια. Ανούσιοι, παράφρονες και τυφλοί φανατισμένοι, τόλμησαν να κάνουν ένα ανίερο και προδοτικό πραξικόπημα. Σε συνέχεια, οι εκτιμήσεις των κρατούντων έδειχναν ότι δεν θα γινόταν εισβολή. Οι μεγάλες και άλλες φίλες δυνάμεις θα απέτρεπαν κάτι τέτοιο, όπως υποστήριζαν. Τελικά  έγινε και η εισβολή με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες.

Επί Κυπριανού, υπήρχαν καθησυχασμοί  από όλους , όσο και από πρεσβείες μεγάλων χωρών, ότι οι Τούρκοι δεν θα ανακήρυσσαν κράτος. Την επαύριον ανακήρυξαν κράτος.

Επί Κληρίδη, ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωνε μετά πάσης σιγουριάς  ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση του ΧΑΚ. Όσοι τον άκουσαν και δεν πώλησαν τις μετοχές τους, την έπαθαν. Κατέρρευσε τελικά το ΧΑΚ και οι μετοχές έγιναν σκουπίδια.

Επί Χριστόφια,   διαβεβαίωναν μετά πάσης σπουδής ότι  δεν υπήρχε περίπτωση για να επηρεαστούμε από την οικονομική κρίση που κτυπούσε τότε ολοένα και πιο πολλές χώρες. Έχουν οι φύλακες γνώση, όπως έλεγαν. Τελικά υπήρξε και σε μας οικονομική κρίση, ήλθε η τρόικα και φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι φύλακες δεν είχαν ούτε γνώση, ούτε σοφία.

Επί Αναστασιάδη, υπήρχαν σαφείς υποσχέσεις ότι δεν υπήρχε περίπτωση επιβολής κουρέματος καταθέσεων για διάσωση τραπεζών, και όμως εν μια νυκτί υπήρξε οδυνηρό, πρωτόγνωρο και εγκληματικό κούρεμα των αποταμιεύσεων χιλιάδων πολιτών.

Σήμερα, διανύοντας το έτος 2017, υπάρχουν απειλές πάσης φύσεως από τουρκικής πλευράς. Ο υπουργός άμυνας διαβεβαιώνει ότι όλα είναι «εντός των προβλέψεων». Ο υπουργός ενέργειας διακηρύττει: «εκείνοι τη δουλειά τους και εμείς τη δουλειά μας, τα πάντα είναι μελετημένα και πολιτικά δεμένα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνιστά να μην ακούμε φήμες και να μην συμβάλλουμε και εμείς στους εκφοβισμούς που επιδιώκει να δημιουργήσει η αντίπερα πλευρά, η Τουρκία.

 Κύριε ελέησον!!! Άραγε να πιστέψουμε; Όμως μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς; Πιστεύουμε λοιπόν και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Δεν ανησυχούμε. Για εκείνο όμως που ανησυχούμε είναι ότι ή ο δύσμοιρος αυτός τόπος δεν …βγάζει επαρκείς πολιτικές προσωπικότητες. Από τη άλλη η κοινωνία μας είναι αδύναμη να εξεύρει και υποδείξει ανθρώπους, πολιτικά ικανούς, που να έχουν τις δυνατότητες να διαχειρίζονται σωστά τα κοινά του τόπου. Ώριμα, βαθυστόχαστα, με σύνεση και με όραμα. Το σπουδαιότερο, με ορθή διορατικότητα.

 (Διορατικότητα σημαίνει: η ικανότητα, (οξύτητα του μυαλού, εξυπνάδα, σοφία, λογική, ψηλό δείκτη νοημοσύνης κλπ.) που έχει κάποιος, να διαβλέπει πιθανές εξελίξεις, με βάση κάποια δεδομένα.)

 

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s