Οι άνθρωποι της προσφοράς

Ποιας κλίμακας είναι η προσφορά μας;

Ο τρόπος, το μέγεθος και η ποιότητα της εξυπηρέτησης κάποιου συνάνθρωπού μας, φανερώνει την εμβέλεια τού προσωπικού μας χαρακτήρα, το μέγεθος τού εσωτερικού μας κόσμου και την αυθόρμητη προσωπική θέληση για προσφορά. Οι πιο πολλοί άνθρωποι κοιτάζουν το ίδιο συμφέρον και περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό οποιαδήποτε δραστηριότητά τους σε περίπτωση που συγκεκριμένη προσφορά δεν τους αφορά. Κυρίως όταν δεν έχουν προσωπικό όφελος, συμφέρον και προοπτική. Βέβαια σε όλους μας δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να λέει από μέσα του. «Μη μου τους κύκλους τάραττε». Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό είναι το σωστό. Ας αναφέρουμε πιο κάτω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

Πρώτο παράδειγμα: κάποτε  κάποιος γνωστός, μου ζήτησε να του ετοιμάσω μια επιστολή προς το δημόσιο γιατί δεν ήξερε ο ίδιος να συντάξει. Αφού τον παρακάλεσα να μου δώσει κάποια βασικά στοιχεία του αιτήματός του, κάθισα στον υπολογιστή μου και δακτυλογράφησα μια πρόχειρη επιστολή. Μετά άρχισα να τη δουλεύω διεξοδικά και επισταμένα. Είδα την επιστολή, την ξαναείδα και τελικά έγινε μια ωραία και πειστική επιστολή, …όπως έπρεπε.  Μετά έβγαλα δύο αντίγραφα. Ένα αντίγραφο για αποστολή του στο συγκεκριμένο  τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας και το άλλο για το αρχείο τού αποστολέα. Έβγαλα και αντίγραφα όλων των δικαιολογητικών εγγράφων τα οποία θα έπρεπε να αποσταλούν συνημμένως. Ετοιμάστηκαν δύο φάκελοι επιστολών. Στον ένα φάκελο τοποθετηθήκαν τα έγγραφα που θα έστελλε στη Δημόσια Αρχή και στον άλλο φάκελο τοποθετήθηκαν τα αντίγραφα που έπρεπε να έχει στο αρχείο του ο αποστολέας. Απέξω από κάθε φάκελο γράφτηκαν και οι κατάλληλες διευθύνσεις. Αν είχα και γραμματόσημα στη διάθεσή μου θα έβαζα και γραμματόσημα σε εκείνο το φάκελο που θα έπρεπε να φύγει ταχυδρομικώς.

Τελικά τηλεφώνησα στο γείτονα, τον ενημέρωσα κατάλληλα και του έδωσα τους δύο φακέλους με το περιεχόμενο για τα πιο πέρα. Μόλις τα είδε όλα αυτά μού είπε: «Κύριε ελέησον, μα εσύ τα έκανες όλα». Του ευχήθηκα καλή έκβαση των πραγμάτων και τον προέτρεψα να με ενημερώσει σχετικά και αν ήθελε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια να μην διαστάσει να μου πει.

Δεύτερο παράδειγμα: Κάποτε παρακάλεσα κάποιο φίλο μου που διαμένει στην Αθήνα, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη νέα τεχνολογία και πάντα ενημερωμένος για τη θεατρική κίνηση της πόλης, να εξετάσει ηλεκτρονικώς κάποιες  καλές θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζονταν και να μου συστήσει μερικές, με προοπτική να επιλέξω και να προσπαθήσω να τις παρακολουθήσω με την εκεί επίσκεψή μου.

Περίμενα να με ενημερώσει δεόντως και επισταμένως. Και με ενημέρωσε!!! Μετά από μερικές ώρες πήρα ένα SMS στο κινητό μου τηλέφωνό, όπου έγραφε μόνο μια λέξη:  «ΠΑΛΛΑΣ». Προφανώς εννοούσε να ψάξω στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ  όπου θα έβρισκα το κατάλληλο έργο.  Τίποτε άλλο.

Τρίτο παράδειγμα: Ζήτησα τη βοήθεια κάποιου άλλου φίλου για να μου στείλει το δικό του υδραυλικό για κάτι δουλειές που ήθελα να γίνουν στο σπίτι. Μου είπε: «Να σου δώσω το αριθμό τού τηλεφώνου του και πάρε τον εσύ για να συνεννοηθείτε»… .

Τέταρτο παράδειγμα: Ο πιο πάνω φίλος,  σε κάποια άλλη φορά, μου ζήτησε το δικό μου ηλεκτρολόγο για να του κάνει κάποιες εργασίες στο σπίτι του. Του είπα να μείνει ήσυχος και θα το διευθετούσα δεόντως. Πήρα ο ίδιος τηλέφωνο τον ηλεκτρολόγο, κανονίσαμε ραντεβού στο σπίτι μου και ακολούθως  τον οδήγησα στο σπίτι τού φίλου τον οποίο σύστησα δεόντως και παρέμεινα εκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της εργασίας, με τη σκέψη ότι αν ήμουνα παρών θα έκανε καλύτερη δουλειά.

Πέμπτο παράδειγμα: Κάποιο πρωί είδα έκπληκτος ότι έτρεχε νερό από το ντεπόζιτο που βρισκόταν στη στέγη του σπιτιού μου με αποτέλεσμα να πλημυρίσουν τα πάντα. Έκλεισα τον κεντρικό διακόπτη του νερού. Πριν καλέσω τον υδραυλικό και πάνω στη συζήτηση ανέφερα το πρόβλημα σε συγγενικό μου πρόσωπο που διαμένει  στην ίδια γειτονιά. Αμέσως πήρε τα εργαλεία του, ανέβηκε στη στέγη, είδε το πρόβλημα και μου είπε να φέρω κάποιο καινούργιο εξάρτημα για να  φτιάξει τη ζημιά ο ίδιος. Έφερα  την ίδια ώρα το εξάρτημα και κάθισε με συνέπεια καλού φίλου και ανθρώπου πρόθυμου για προσφορά και το συναρμολόγησε, έτσι που λύθηκε πάραυτα το πρόβλημα. Την άλλη μέρα  δεν παρέλειψε να μού τηλεφωνήσει για να πληροφορηθεί αν είναι εντάξει το ντεπόζιτο.

Από τα πιο πάνω παραδείγματα φαίνεται πολύ καθαρά τόσο η νωχέλεια, η αδράνεια και η φυγοπονία για ουσιαστική προσφορά /βοήθεια, που σε παραπέμπει σε ρήσεις, «άσε μας ρε φίλε στην ησυχία μας» ή « μη μου τους κύκλους τάραττε» ή «απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο», σε αντίθεση με την αυθόρμητη, ουσιαστική και αλτρουιστική προσφορά κάποιων άλλων συνανθρώπων μας.

Μια αξιολάτρευτη ανιδιοτελής προσφορά έχει δυναμική και θαλπωρή και σηματοδοτεί πάντα την ευαρέσκεια όλων. Ταυτόχρονα ξεγυμνώνει τη συμπεριφορά των ανθρώπων εκείνων που αποφεύγουν επιμελώς, πλαγίως και σιωπηρώς την όποια βοήθεια προς το συνάνθρωπό τους αν δεν έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον. Σε μερικούς όμως παρατηρείται ότι, ακόμη και αν έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον, αποφεύγουν επιμελώς να καταβάλουν προσωπικό μόχθο στην εξυπηρέτηση κάποιου τρίτου προσώπου, προβάλλοντας χίλιες δυο δικαιολογίες και τεχνηέντως υποδύονται τον μεσάζοντα με το να φορτώνουν τον μόχθο της εξυπηρέτησης σε τρίτα άτομα, επιδιώκοντας στο τέλος και μερίδιο προσωπικού οφέλους.

Βέβαια πολλές φορές η συνέπεια στην προσφορά, πιθανότατα να αποτελεί και την αιτία να σε εκμεταλλεύονται κάποιοι γνωστοί ή άγνωστοι. Να κάθονται αυτοί και εσύ να διεκπεραιώνεις τις δουλειές τους. Εδώ χρειάζεται παρατηρητικότητα, διακριτικότητα και μεγάλη προσοχή. Αλλά πάντοτε στους ανθρώπους της προσφοράς θα υπάρχει η καλή και η αυθόρμητη διάθεση. Να συντρέχουν θεωρητικά και ουσιαστικά τον πλησίον τους. Τελικά αυτό μετράει. Άνθρωποι με τους οποίους θα ήθελες να στηρίζεσαι επάνω τους και να τους συντρέχεις και εσύ όποτε χρειαστεί, χωρίς βέβαια να περιμένεις ανταλλάγματα ή να το κάνεις με υστεροβουλία.

 

Αυτού του είδους κοινωνική συμπεριφορά, όσο αφορά την προσφορά, αποτελεί αδαμάντινη βοήθεια που σκλαβώνει καρδιές και σηματοδοτεί σε έντονο βαθμό τις έννοιες της γενναιοδωρίας, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

Advertisements
This entry was posted in Πνευματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s