Άνοιξη από το παράθυρό μας…

Η φύση μάς χάρισε ένα μεγάλο πλεονέκτημα.  Στη περιοχή όπου ζούμε επικρατεί μια έντονη εναλλαγή των εποχών. Υπάρχουν γεωγραφικοί τόποι όπου η βροχή αποτελεί σύνηθες φαινόμενο καθ΄ όλη τη διάρκεια τού χρόνου, με χαμηλές θερμοκρασίες και χωρίς ήλιο, με αποτέλεσμα όλα τα φυτικά στοιχεία να έχουν χαμηλή ενεργειακή δραστηριότητα. Σε άλλους τόπους δεν βρέχει και παντού επικρατεί ξέρα και λιοπύρι. Στα μέρη μας, υπάρχουν τέσσερις ευδιάκριτες εποχές με τα στοιχεία τους να δημιουργούν εναλλαγή στην καθημερινότητά μας και οι φυσικές διεργασίες τους να είναι έντονες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Βροχή, χιόνι, κρύο, πράσινο, λουλούδια, χρώματα, ευωδίες, ήλιος, ζέστη, φως. Πολύ φως. Η φωταύγεια είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους να είναι εκδηλωτικοί και αυθόρμητοι στη συμπεριφορά τους.

Σήμερα αρχίζει η άνοιξη. Ύστερα από τον χειμώνα η άνοιξη. Το φυσικό περιβάλλον γύρω μας αρχίζει να ζωντανεύει ενδεδυμένο με αυτούσια χρώματα και να μοσχοβολάει με λογής -λογής αρώματα. Τα ακούσματα από τα κελαηδήματα των πουλιών γεμίζουν την ατμόσφαιρα με μια εξέχουσα και αρχέγονη μουσική πανδαισία που έχει τη δύναμη να γαληνεύει την ψυχή μας και να ημερεύει την καθημερινότητά μας. Ειδικά τα πρωινά. Εκείνα τα πρωινά που μόνο αυτοί που ξυπνούν πολύ πρωί έχουν τη δυνατότητα και την ευλογία να απολαβάνουν.

Στην εποχή αυτή (άνοιξη) ο ήλιος θερμαίνει τον άνθρωπο που νωχελικά και ονειροπόλα κάθεται και πίνει τον καφέ του σε ένα κεντρικό στενό της πόλης ή στη βεράντα μιας συνοικιακής καφετέριας.  Η άνοιξη δημιουργεί στον άνθρωπο καινούργια συναισθήματα και καινούργια σκιρτήματα που έχουν σχέση με τη ζωή και την πορεία του στο χρόνο. Με την άνοιξη ξανοιγόμαστε με πολλή διάθεση για πολλές και πολυποίκιλες δραστηριότητες. Ανοίγουμε τα φτερά μας για καινούργια όνειρα και καινούργιες ελπίδες παρακολουθώντας τα μπουμπούκια να ανοίγουν και να πετιούνται άπειρα χρώματα, τις μέλισσες να εργάζονται άοκνα και τα πουλιά να ταξιδεύουν από δέντρο σε δέντρο, δίνοντας φτερά στις ανθρώπινες προσδοκίες.

Μπορούμε άραγε με την άνοιξη γύρω μας και με τα ξανοίγματα του εαυτού μας να ανοίξουμε και την ψυχή μας προς τον συνάνθρωπό μας, να προσφέρουμε αγάπη και κατανόηση στους γύρω μας, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς περιοριστικά περιθώρια; Ιδού η μεγάλη πρόκληση. Ιδού η μεγάλη απόφαση που συνάδει με το βαθύ νόημα του ερχομού της άνοιξης. Μιας άνοιξης που εκδηλώνεται κάθε χρόνο με  ένα πολυποίκιλο  ευφάνταστο και ελκυστικό ξύπνημα της φύσης.

Ας ζήσουμε ξανά την άνοιξη, μαδώντας μαργαρίτες και μυρίζοντας τα άσπρα γιασεμιά, που φυτρώνουν στην αυλή της ψυχής μας

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Περιβαλλοντικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s